Main menu

header

533 18 3de Gabriela Niculescu

Recuperare rapidă, nicio cicatrice şi timp minim de spitalizare - acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante avantaje ale chirurgiei prin incizie unică Less-Sils, o metodă revoluţionară pentru o gamă complexă de intervenţii şi o soluţie cu multiple beneficii atât pentru pacient, cât şi pentru chirurg. Doctor Bogdan Moldovan (medalion), șeful Secţiei de Chirurgie Generală din cadrul Spitalului „Sfântul Constantin” din Braşov, ne-a detaliat această procedură și ne-a explicat în ce situații se poate aplica.

„Are la bază o metodă minim invazivă”

Ce face cu totul şi cu totul specială această procedură chirurgicală este maniera în care aceasta este efectuată. Având la bază o metodă minim invazivă, chirurgia Less-Sils este realizată printr-o singură incizie de foarte mici dimensiuni, în urma căreia nu rămân cicatrice. Un alt avantaj deosebit al acesteia este versatilitatea, întrucât cu ajutorul acestei metode revoluţionare se pot realiza multiple intervenţii chirurgicale, de la cele mai simple, prin ombilic, precum apendicite, hernii, enventrații, colecist, până la cele mai complexe, precum intervenţii bariatrice, histerectomii sau cancere.

„Un sprijin esenţial pentru pacienţii obezi”

533 18 4Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bolile metabolice iau amploare în fiecare an, astfel că 34% din oameni sunt supraponderali, iar dintre aceştia 3% se confruntă cu obezitate morbidă. În aceste condiţii, tot mai mulţi aleg tratamentul chirurgical, fiind singura soluţie cu rezultate pe termen lung, iar chirurgia bariatrică (a obezității) prin incizie unică aduce un sprijin suplimentar atât în timpul procedurii, cât şi după. În cazul pacienţilor, pe lângă avantajul estetic, chirurgia Less-Sils prezintă numeroase avantaje precum: reducerea traumei operatorii, micşorarea durerii postoperatorii şi a necesarului de analgezice, diminuarea complicaţiilor intervenţiei, iar timpul de recuperare este mult mai mic. În urma acestei proceduri, circuitul alimentar nu este influenţat, acesta va funcţiona normal, pacienţii putând consuma orice aliment, dar în cantităţi reduse.

„Cea mai eficientă tehnică, pe baza rezultatelor obținute”

Mai mult decât beneficiile prezentate până acum, procedura nu aduce inconveniente pe termen mediu şi lung comparativ cu celelalte tehnici asemănătoare. Echipa aplică preferenţial metoda „Gastric Sleeve”, pe cale laparoscopică sau prin incizie ombilicală unică (chirurgie Less-Sils), întrucât pe baza experienţei anterioare şi a rezultatelor pe care le-a obţinut este cea mai eficientă tehnică. Mulţi dintre pacienții obezi operați până în acest moment prin această procedură au ajuns chiar şi la normoponderabilitate.

Echipa spitalului braşovean deţine a doua cazuistică din România ca număr al intervenţiilor de chirurgie prin incizie unică, efectuând 18 tipuri de operaţii Less-Sils, printre care o serie de 12 premiere naţionale prin această metodă

„Una-două zile de spitalizare şi recuperare rapidă“

Chirurgia prin incizie unică Less-Sils a fost pusă în practică în Spitalul „Sfântul Constantin” din Braşov pentru prima dată în luna noiembrie a anului 2011, iar până în prezent au fost realizate aproximativ 200 de operaţii de acest gen, care permit o recuperare extrem de rapidă şi o spitalizare de una-două zile. În cadrul acestui spital, medicii chirurgi efectuează o mare varietate de intervenţii cu ajutorul metodei prezentate: colecistectomii, apendicectomii, chistectomii ovariene şi histerectomii cu anexectomie, iar în premieră românească - Gastric Sleeve, ce reprezintă astăzi 90% dintre procedurile bariatrice din România şi peste 50% dintre procedurile bariatrice din Occident.