Main menu

header

532 12 1de Gabriela Niculescu

Pentru că opt din 1.000 de nou-născuți suferă de malformații cardiace congenitale, Centrele de Excelență în Cardiologie și Radiologie Intervențională ARES din București au demarat campania „Nicio zi fără joacă”, prin care oferă electrocardiograme gratuite copiilor. Aceasta se derulează pe perioadă nelimitată, în zilele de miercuri, de la ora 16:00 până la ora 19:00. Pacienții cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 12 ani pot beneficia de aceste teste, cu programare prealabilă la numărul unic cu tarif normal 031.9300.

„Unele malformații cardiace pot fi diagnosticate prin EKG”

Doctorul Dan Deleanu, medic primar cardiolog la Centrele ARES, a explicat care este situația actuală la nivel european: „Opt din 1.000 de nou-născuți din Europa se nasc cu o formă de malformații cardiace congenitale. Lipsa screeningului neonatal obligatoriu îngreunează o diagnosticare timpurie a acestei afecțiuni. De aceea a fost inițiată această campanie pentru a descoperi malformațiile congenitale ale inimii, neidentificate până în momentul testării. Unele dintre aceste malformații congenitale cardiace pot fi diagnosticate printr-un simplu EKG. Mai puțin cunoscut la noi în țară este faptul că malformațiile cardiace congenitale pot fi tratate și nonchirurgical, prin intervenții minim invazive, disponibile la Centrele ARES”.

„Multe patologii pot fi descoperite printr-o investigație simplă”

În februarie 2012, ARES a lansat prima secție privată destinată Malformațiilor Cardiace Congenitale din România, condusă de doctorul Dan Deleanu. „Sunt foarte multe patologii ce pot fi descoperite la copii printr-o investigație atât de simplă și neinvazivă cum este electrocardiograma. În primul rând, pot fi descoperite patologiile congenitale precum defectul septal atrial, defectul septal ventricular, dar mai pot fi descoperite și afecțiuni electrice ale cordului. Toate aceste afecțiuni, descoperite într-o fază incipientă, pot fi tratate minim invaziv, fără cicatrice, fără durere și cu o internare de doar 24 de ore. Pentru ca niciun copil să nu amâne joaca mai mult de o zi, invităm părinții să realizeze gratuit o electrocardiogramă copiilor lor”, a spus doctor Oren Iancovici, medic cardiolog în cadrul acelorași centre.

„Afecțiunile cardiace descoperite într-o fază incipientă pot fi tratate minim invaziv, fără cicatrice, fără durere și cu o internare de doar 24 de ore“ (doctor Oren Iancovici)