Main menu

header

de Dana Purgaru

Cancerul de sân, detectat prin testul metalului din sânge

O nouă metodă prin care poate fi detectat cancerul de sân în stadiu incipient printr-un simplu test de sânge a fost dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea Oxford: țesuturile canceroase ale sânului conțin concentrații ridicate de zinc, fapt ce face mult mai ușoară posibilitatea de a identifica din timp cancerul.

Cezariana, posibilă cauză pentru diabet şi astm

Operația de cezariană poate duce la nașterea unor copii vulnerabili la probleme de sănătate cronice cum sunt astmul, diabetul și obezitatea, conform unui studiu publicat în „British Medical Journal”. Analizând cercetări similare efectuate în trecut, oamenii de ştiinţă au descoperit 20 de studii care leagă cezariana de diabetul de tip I dobândit în copilărie. De asemenea, ei au descoperit 23 de studii care fac legătura între nașterea prin cezariană și astmul la copii, iar nouă studii sugerează existența unei legături cu obezitatea infantilă, au relevat cercetătorii americani.

Operaţie în premieră: implant de stern ceramic

O echipă medicală franceză a implantat cu succes un stern ceramic unei femei care suferea de cancer al acestui os plat. Implantarea, efectuată în premieră mondială, a avut loc la 19 martie, la Spitalul Universitar din Limoges, iar recent oamenii de ştiinţă au anunţat că femeia de 50 de ani, care a dezvoltat un cancer de stern „radio-indus” după ce a fost tratată prin radioterapie pentru un cancer de sân, se simte bine. Sternul confecționat din ceramică poroasă din alumină oferă o biocompatibilitate totală.

Două centre mobile pentru donaţii de sânge în Bucureşti

Bucureștenii pot dona sânge în două centre mobile aflate în Piața Revoluției, în cadrul unei campanii organizate de Ministerul Sănătății, Institutul Național de Transfuzie Sangvină, Centrul de Transfuzie Sangvină București și Ministerul Afacerilor Interne, cu prilejul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge. Specialiștii atrag atenția că vara se înregistrează o scădere a colectei de sânge cu 5%-17%. Avantajul unităților mobile este că sunt mai accesibile pentru cei care doresc să doneze. „În România, doar 1,7% din populația adultă donează sânge, faţă de 66% în Austria sau 52% în Franța”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

Maladia Parkinson are implicaţii nebănuite

Boala Parkinson poate fi asociată cu 16 tipuri de cancer, potrivit cercetătorilor din Taiwan: numai cancerul de sân, cel ovarian și cel tiroidian nu sunt asociate cu boala Parkinson, este concluzia cercetătorilor. În rest, Parkinsonul a apărut asociat cu 16 alte tipuri de cancer, inclusiv cu tumori maligne cerebrale, cancere ale tractului gastrointestinal, cancere pulmonare, unele forme de cancer hormonal, cancere ale tractului urinar, limfom/leucemie, melanom și alte tipuri de cancer de piele.