Main menu

header

531 14 1de Cătălina Tăgârță

V-ați întrebat vreodată de ce țânțarii sunt atrași doar de o anumită categorie de persoane, pe care le „atacă” fără încetare, iar pe altele nici nu le ating? Încercând să deslușească acest mister, oamenii de ştiinţă au efectuat câteva cercetări pe această temă.

Flora și fauna de pe piele, mai apetisante la transpirație

Iată și explicația specialistului L.J. Zwiebel, profesor de ştiinţe biologice la Universitatea Vanderbilt, citat de WSJ. Ţânţarii identifică mamiferele ce-i servesc drept pradă prin identificarea căldurii şi a dioxidului de carbon emis de acestea. Femeile însărcinate şi persoanele de dimensiuni mai mari sunt adesea victima mai multor atacuri, deoarece consumă mai multă energie decât persoanele obişnuite. De asemenea, ţânţarii sunt ghidaţi şi de simţul mirosului. „În ciuda a ceea ce-mi spunea bunica, nu am sângele «dulce»”, afirmă doctor Zwiebel, subliniind că ţânţarii nu pot distinge calitatea sângelui. „Ţânţarii sunt atraşi de mirosul nostru, iar acest lucru se datorează în mare parte bacteriilor aflate pe pielea noastră. Flora şi fauna de pe piele au un miros apetisant pentru ţânţari, iar acestea se dezvoltă atunci când oamenii transpiră sau când petrec o perioadă lungă în aer liber”, explică specialistul.

Există persoane cu reacții alergice

Doctor Zwiebel afirmă că nu există ştiinţific nicio bază care să susţină afirmaţiile conform cărora un nivel ridicat al colesterolului ajută la ţinerea ţânţarilor la distanţă. De asemenea, nici suplimentele cu vitamina B sau consumul de usturoi nu par să ajute.

După ce a petrecut 20 de ani în laborator în preajma ţânţarilor, specialistul afirmă că-şi poate introduce braţul într-un container cu ţânţari şi poate să fie muşcat de sute de ori fără a avea vreo reacție.

Copiii care au fost muşcaţi de mult mai puţine ori decât adulţii pot avea reacţii mai puternice la muşcăturile de ţânţari, deoarece sistemul lor imunitar nu s-a maturizat pe deplin. Specialistul afirmă că persoanele care sunt convinse că sunt muşcate mai des de ţânţari nu au, de cele mai multe ori, dreptate. „Sunt unele persoane care au reacţii alergice puternice la muşcăturile de ţânţari, iar asta le poate face să creadă că sunt muşcate mai des, însă cel mai probabil acest lucru nu este adevărat”, potrivit doctorului Zwiebel.

Scărpinarea duce la împrăștierea salivei

531 14 2Specialistul recomandă persoanelor care au multe urme de muşcături de ţânţari să nu se scarpine. Atunci când un ţânţar muşcă, acesta lasă în urmă o parte din saliva sa, o substanţă ce conţine anticoagulanţi şi un anestezic local, printre altele. Corpul recunoaşte aceste substanţe drept un invadator străin şi trimite histamine pentru a contraataca. Scărpinarea duce la împrăştierea salivei ţânţarului, ceea ce stimulează eliberarea mai multor anticorpi şi duce la amplificarea senzaţiei de mâncărime, pornind un „cerc vicios”. Dr. Zwiebel recomandă persoanelor care se umflă şi au multe senzaţii de mâncărimi atunci când sunt muşcate să „comunice doctorului problema și să se ia în calcul posibilitatea de a lua zilnic un medicament antihistaminic, ca o măsură de precauţie”. Ţânţarii vor continua să ciupească în această perioadă, însă nu veţi mai realiza acest lucru, deoarece medicamentul va preveni reacţia alergică ce transformă o muşcătură nedureroasă într-o mâncărime incomodă.

Săpunul antibacterian îi ține la distanță

Femelele de ţânţar sunt nevoite să vă muşte, deoarece au nevoie de o masă de sânge pentru a completa ciclul reproductiv prin producerea de ovule fertile, lucru ce necesită o cantitate mare de proteine. Pentru a reduce şansele de a fi muşcat de ţânțari, doctorul Zwiebel recomandă folosirea unui săpun antibacterian, pentru a reduce numărul bacteriilor ce atrag ţânţarii pe pielea dumneavoastră. De asemenea, specialistul recomandă să evitați petrecerea timpului în aer liber la răsăritul şi la apusul soarelui, perioada cea mai activă a ţânţarilor, să folosiți un ventilator exterior, pentru a goni insectele, şi să purtați haine lungi dacă nu este prea cald.

Doctorul Zwiebel mai recomandă să pulverizați pe haine o soluţie antiţânţari care conţine DEET (dietiltoluamid), o substanţă chimică ce afectează receptorii olfactivi ai ţânţarilor. Este cea mai eficientă soluţie disponibilă în prezent

Bicarbonatul de sodiu alungă senzaţia de mâncărime

Dacă nu aveți la îndemână un săpun antibacterian sau alte produse profesioniste și ați fost ciupiți de țânțari, puteți apela la remediile naturiste. Desigur că rezultatul acestora poate diferi de la o persoană la alta, însă merită să încercați, mai ales dacă aveți copii și nu există un medic prin preajmă. Cel mai popular truc la îndemâna oricui este oțetul. Cum observați pentru prima oară supărătoarea mușcătură, aplicați o cantitate mică de oțet direct pe zona afectată. Dacă aveți mai multe ciupituri, ideal este să faceți o baie fierbinte într-o cadă plină cu apă, în care să adăugați două-trei cești cu oțet. Dacă sunteți mai sensibili și apar mici umflături pe piele, puteți prepara rapid o pastă groasă din bicarbonat de sodiu și câteva picături de apă. Aplicați apoi soluția pe zona afectată, iar în scurt timp veți simți cum senzația de mâncărime și umflătura vor dispărea ușor. Și sucul de lămâie sau de lime este la fel de util dacă se aplică direct pe locul unde ați fost ciupiți de țânțari. În plus, spre deosebire de utilizarea cojii (curățarea zonei cu coajă), sucul împiedică și infectarea rănii, care se poate produce din cauza scărpinatului.