Main menu

header

de Dana Purgaru

Robot revoluţionar pentru paralizaţi, unic în ţară

Un robot revoluţionar, unic în ţară, le redă speranţa de a merge celor paralizaţi în urma accidentelor sau a unor afecţiuni cerebrale. Aparatul costă 500.000 de euro şi se află la Spitalul de Recuperare din Iaşi, unde zeci de pacienţi s-au înscris pe listă pentru a-l testa. O singură şedinţă la un asemenea aparat înlocuieşte sute de exerciţii pe care unii le fac pentru a-şi recăpăta capacitatea de a merge.

Cutiile cu medicamente vor avea cod special de bare

Cutiile cu medicamente vor avea, începând din anul 2017, în România, un cod special de bare, pentru a evita intrarea medicamentelor contrafăcute în circuitul legal, potrivit vicepreședintelui Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Marius Tănase. Sistemul va fi unic în întreaga UE. Măsura este menită a contracara fenomenul medicamentelor falsificate, care au fost descoperite și în România.

Procedură medicală în premieră în România la un bebeluş de 8 zile

Un nou-născut cu stenoză pulmonară critică a suferit, la opt zile după ce s-a născut, o intervenție de urgență, procedura fiind efectuată pentru prima oară în România. Echipa medicală care a tratat bebelușul a fost condusă de dr. Basil Thanopoulos și de dr. Dan Deleanu, medici primari cardiologi. Potrivit acestora, în lipsa manevrei, bebelușul ar fi murit în câteva zile.

Risc de infarct şi AVC în primele două ore după un acces de furie

Pericolul de infarct și de accident vascular cerebral (AVC) crește considerabil la persoanele cu acest risc în primele două ore după un acces de furie, este concluzia unei echipe de la Universitatea Harvard. Practic, în funcție de frecvența și de intensitatea exploziilor de nervi, riscul poate fi și de cinci ori mai mare în privința crizei cardiace, de șase, în ceea ce privește ruptura de anevrism cerebral și de trei ori mai ridicat în cazul AVC-ului ischemic (obstrucția unei artere cerebrale). Sfatul specialiștilor pentru cei care se enervează ușor este să învețe să se controleze, pentru a evita infarcturile și accidentele vasculare cerebrale.

S-a făcut primul pas către tratamentul durerii cronice

Oamenii de ştiinţă au identificat gena responsabilă de durere, o descoperire importantă, ce ar putea să ofere pe viitor posibilitatea de a dezvolta noi medicamente împotriva durerii, care să acţioneze mult mai precis decât cele actuale. Cercetătorii spun, totodată, că oamenii care au o copie modificată a acestei gene nu sunt capabili să simtă durerea de la naştere. Ţinta noii cercetări, care va ajuta la dezvoltarea unor tratamente care să stopeze durere cronică, va fi aceea de a identifica clar proteina produsă de gena durerii.