Main menu

header

490 22 1de Carmen Ciripoiu

Fiecare dintre noi, undeva, într-un colț al sufletului, îi facem loc Maicii Domnului și așteptăm ca în dreptul scaunului de spovedanie să ne spunem șoptit păcatele și să primim lumina iertării. Îmbrăcată în hitonul ei cernit, de Împărăteasă a celor săraci și năpăstuiți, Maica Domnului Pantanassa nu e niciodată mustrătoare. Și oricât am greși de mult, noi, cei păcătoși, chipul său fără patimă capătă străluciri divine. La Maica Domnului nu trebuie să vii cu prea multe vorbe sau gesturi. Îți știe durerea, chiar dacă ai apucat doar să-ți ridici gândul la Ea. Important este să nu-ți pierzi nicio clipă nădejdea, pentru că duioasă și grabnic ajutătoare, Maica, tăcută ca un suspin, nu te va lăsa niciodată.

Uneori, de la necredință la mântuire e doar un pas

Dintre toate icoanele ce-au fost vreodată zămislite de mâna sfinților sau de cea a păcătoșilor, fie înfățișând arhangheli, apostoli sau martiri, cea a Maicii Domnului Pantanassa pare ruptă de canoanele lumești. În zadar încerci să o descrii, pe Maica cea neprihănită, nu ai cum. E mult prea frumoasă, prea fără de păcate. Iar ochii mari, negri, mai curați decât prima zăpadă, te fac să spui doar atât: „(…) O, Împărăteasă a Toate. Trimite de Sus vindecarea ta peste robii tăi care acum aleargă la tine (...)”. E ca și cum în puterea acestei icoane stau toate rugăciunile făcute cu atâta stăruință, în cetatea cea neîngenuncheată a Ortodoxiei, la Sfântul Munte Athos, unde Maica Domnului a ales să stea, alături de împărați și de împărătese, de domnițe sau de boieri, nesfârșite alaiuri de arhierei, de preoți sau simpli credincioși care au bătut drumurile în trecut ca și azi, pentru a ajunge pe urmele Prea Curatei. Minunata icoană a fost zugrăvită în secolul al XVII-lea, iar cel ales să o aducă la Mănăstirea Vatopedi de la Sfântul Munte Athos a fost un tânăr din Cipru, căruia Maica Domnului a decis să-i schimbe viața. Doar o dată a privit bărbatul ce purta numele de Gheronda Iosif la Maica Domnului Pantanassa și, după ce văzu cum chipul acesteia strălucea dumnezeiește, o putere nemaiîntâlnită îl aruncă la pământ. Era necredincios, disprețuia poruncile Domnului și se ocupa cu vrăjitoria. Dar Maica Domnului l-a miluit, transformându-l în cel mai bun și mai milostiv propovăduitor al Ei.

Razele de lumină ce ies din icoană tămăduiesc pe loc

490 22 2Și pentru că în fața eternității nimic nu se face la voia întâmplării, i-a mai dat Dumnezeu icoanei Maicii Domnului Pantanassa și harul deosebit de a vindeca poate cea mai grea maladie din câte au fost și vor fi vreodată: înfricoșătorul cancer. Unora, Maica li se arată doar în vis, spunându-le ce să facă pentru împlinirea dorințelor lor. Pe alții îi atinge cu razele sale de lumină care ies din icoană și, spre stupoarea celor mai mari capete ale medicinei, oamenii se însănătoșesc pe loc. Nu toți le văd însă, nu oricine are bucuria să le simtă, trebuie să fii ales de Preacurata să ai parte de o asemenea minune. Așa s-a simțit și ieromonahul Evdochim în anul 1990, duhovnicul schitului valdopechin Sfântul Dumitru, când, după ce s-a închinat la icoane împreună cu ceilalți monahi, așezându-se în strana aflată în fața icoanei Pantanassa, a văzut limpede cum din icoană ies nenumărate raze de lumină. Doar el a văzut, dintre toți părinții aflați în sfânta biserică, pentru câteva clipe, apoi razele au dispărut. Acele momente i-au schimbat viața definitiv. Micuțului Mihail, internat la Centrul Oncologic Infantil din Moscova, care suferea de un cancer la ochi, Maica Domnului Pantanassa a ales să-i redea vederea pentru totdeauna. O iconiță de hârtie, căreia nimeni nu-i dădea prea mare atenție, se afla chiar la capul patului său. Doar că, atunci când ultima speranță a mamei, distrusă de durere privind cum i se stinge copilul, a dispărut, Maica Domnului și-a arătat încă o dată puterea. Când inima copilului a încetat să mai bată, două raze de lumină, văzute de mama care alerga disperată să cheme medicii, au pătruns în trupul micuțului, readucându-l la viață. Acesta a fost momentul când Patriarhia Moscovei, înțelegând incredibila putere a Maicii Domnului Pantanassa, a cerut să fie aduse câteva copii ale icoanei.

Minunile sunt chiar lângă noi

Și tot de cancer a vindecat Măicuța și o femeie din Grecia, a cărei fiică s-a rugat cu lacrimi fierbinți în fața icoanei, promițând că-i va lăsa la plecare cruciulița de aur pe care o purta la gât. A fost de ajuns ca mama bolnavă să se ungă cu uleiul luat de la candela ce stătea cuminte în fața sfintei icoane și cancerul de piele a cedat. Și de Victor, un tânăr din Moscova, s-a milostivit Preacurata: după ce a citit acatistul Pantanassei, medicii au rămas fără cuvinte când, la reexaminare, au constatat că tumoarea pe care o avea în țesutul medular din coloana vertebrală a dispărut! Și nu a uitat nici alți zeci de credincioși bolnavi de cancer la diverse organe. Și de mulți dintre noi se va îndura, prin marea sa milostivire, pentru că fără Ea am fi pustii, orfani, rătăcitori prin lumea asta rece. Să purtăm mereu cu noi o mică icoană cu Maica Domnului Pantanassa și vom vedea cum își desface brațele, cum ne cuprinde și ne dă alinare, înțelegere și veșnic ajutor. „Şi precum pasărea îşi acoperă cuibul cu aripile, aşa acoperă-ne şi tu, Fecioară, cu omoforul tău cel vindecător. (…) Unde chinul şi deznădejdea se cuibăresc în suflet, fă să răsară lumina necreată a lui Dumnezeu. (…) Acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

Câteva copii se găsesc şi la noi în ţară

Dacă în Rusia au fost aduse trei copii ale icoanei Maicii Domnului Pantanassa, una la Biserica Tuturor Sfinților din Krasnoe Selo, Moscova, a doua, la Mănăstirea Schimbării la Față a Mântuitorului din Novospaski, iar a treia, la Mănăstirea Varlaam, Preacurata are și trei icoane vindecătoare de cancer în România: la Biserica Rusă, din București, la Sfânta Mănăstire Oașa, din Alba, și la Mănăstirea Șinca Nouă din Brașov. Cei bolnavi sunt îndemnați să alerge cu credință să ceară grabnic ajutor, luând ulei de la candelă și agheasmă și citind în fața icoanei Acatistul Maicii Domnului Pantanassa. Bucură-te, Împărăteasă a Toate, care vindeci neputinţele noastre prin harul tău!

Unora Maica li se arată doar în vis, spunându-le ce să facă pentru împlinirea dorințelor lor. Pe alții îi atinge cu razele sale de lumină care ies din icoană și, spre stupoarea celor mai mari capete ale medicinei, oamenii se însănătoșesc pe loc