Main menu

header

650 20 1de Roxana Istudor

După tragica prăbușire a cursei 401 a Eastern Airlines, în dimineața zilei de 29 decembrie 1972, piloții care și-au pierdut viața au continuat să vegheze ca așa ceva să nu se mai întâmple.

Apariții și avertismente

Puțin înainte de prăbușire, o lumină de la bordul avionului 401 nu a mai funcționat. Preocupați de acest detaliu, membrii echipajului nu au observat că pilotul automat trecuse pe alt mod de funcționare. Când și-au dat seama era prea târziu, iar aeronava a pierdut altitudine, până s-a prăbușit. Printre cei 101 oameni care au pierit atunci s-au numărat și căpitanul Bob Loft și inginerul de zbor Don Repo. La scurt timp, cei doi au început să apară în preajma altor avioane, foarte asemănătoare cu cel care căzuse cu ei cu tot, ale aceleiași companii. Mulți martori au relatat întâlniri repetate cu spiritele celor doi considerați de vină pentru tragedie. Printre aceștia s-au numărat alți piloți, stewardese, membri ai echipajelor. Unii, șocați, și-au anulat zborurile. Însuși vicepreședintele Eastern Airlines a povestit că a avut o „conversație” cu căpitanul dispărut. Așa a luat naștere legenda aparițiilor lui Loft, care de regulă conțin avertismente.

„Nu va mai exista o altă prăbușire”

Cât despre Repo, acesta apare pentru a se asigura că aeronavele funcționează impecabil. Un inginer de zbor a relatat că, la jumătatea unei inspecții tehnice, Repo i-a apărut și i-a spus: „Nu este nevoie să-ți faci griji pentru revizie, m-am ocupat eu de asta”. La rândul său, un însoțitor de zbor afirmă că l-a văzut pe Repo meșterind la unul dintre radiatoarele avionului, iar o stewardesă jură că inginerul decedat era în interiorul avionului Tri-star 318. Când și-a chemat doi colegi, toți trei l-au auzit pe Repo spunând: „Aveți grijă să nu se întâmple un incendiu în avionul ăsta!”. În mod straniu, ceva mai târziu s-a constatat că aparatul de zbor avea probleme la motor, și cursa a fost anulată. Tot Repo a fost cel care i-a apărut dinainte unui căpitan și l-a asigurat: „Nu va mai exista o altă prăbușire. Noi nu vom lăsa să se mai întâmple asta!”.