Main menu

header

494 3 1de Dana Purgaru

Celebrul regizor de Oscar care a revoluționat lumea filmului cu pelicula „Avatar”, dar care a realizat și alte producții cinematografice cunoscute în lumea întreagă precum „Titanic”, „Terminator” și „Alien”, a profitat recent de gala de decernare a unui premiu ce i-a fost acordat de National Geografic pentru a împărtăși tuturor ceea ce el a numit soluția pentru salvarea planetei și pentru o viață sănătoasă: veganismul.

Avocatul alimentației bazate pe plante

Cameron a anunţat, în 2013, că a decis să renunțe la produsele animale și o să devină vegan. El a mărturisit mulţimii că schimbarea a avut un mare impact asupra sa. „Am simțit că m-am trezit din somn. Consider că o să cădem cu toții de pe o stâncă, somnambuli, dacă nu facem asta”, a spus el. Regizorul filmului „Avatar”, în vârstă de 60 de ani, a declarat anul trecut că el și soția sa, Suzy Amis, au fost inspirați să treacă la dieta vegană după ce au văzut documentarul „Forks Over Knives” („Furculițe în loc de cuțite”), iar de atunci cei doi promovează hrana bazată pe plante, ca modalitate de a trăi sănătos și de a salva mediul înconjurător, deoarece se știe că circa 51% dintre emisiile de dioxid de carbon sunt cauzate de industria creșterii animalelor. „Conștiința umană are din punct de vedere emoțional cinci ani. Nu este necesar să mâncăm animale, este doar o alegere, așa că este o decizie morală care are un impact imens asupra planetei, prin faptul că irosește resursele și distruge biosfera”, a spus Cameron.

Își cultivă hrana la ferme organice

Soții Cameron și-au transformat radical ferma din Noua Zeelandă, iar cei 3.500 de acri sunt acum folosiți pentru cultivarea legumelor și cerealelor organice. Înainte, mare parte din pământ era centrată pe obținerea de produse animale. De asemenea, ei promovează agricultura sustenabilă și la reședința din California, unde cresc 90% dintre produsele pe care le consumă. „Ai deja cel mai important lucru cu care poți face tot ce vrei în viață. Este cel mai sofisticat computer creat vreodată. Și sunt câteva aplicații care funcționează în acel computer pe care îl ai. Una se numește curiozitate, iar cealaltă imaginație. Dacă pui aceste două aplicații puternice să lucreze în acest computer de 1,4 kilograme, poți face aproape orice îți trece prin minte”, a declarat Cameron revistei „Variety”.

Soția sa promovează educația nutrițională în școli

494 3 2Suzy Amis Cameron are 52 de ani și a fost actriță și fotomodel. La fel ca soțul său, și ea este activistă pentru ecologie și promovează stilul de viață sănătos atât pentru binele populației, cât și al planetei. În 2006, ea a fondat, împreună cu sora sa, școala de ecologie MUSE, în Carlsbad, California, iar acum dorește ca aceasta să devină prima instituție de învățământ cu meniu bazat în întregime pe plante. Ideea i-a venit după ce a aflat că fetița sa, pe atunci în vârstă de 4 ani, învățase să numere folosind bomboanele „M&M”. Astăzi, în această școală învață 140 de copii - dintre care doi sunt copiii cuplului -, 20% dintre alimentele servite la cantină sunt cultivate în grădina instituției, iar energia electrică este produsă prin panouri solare. „La MUSE, elevii primesc o educație academică solidă, învață despre tehnologiile „verzi” menite să conserve planeta și devin conștienți cu privire la ce mănâncă și de unde vine hrana. În plus, sunt dornici să contribuie cu tot ceea ce știu în comunități și, în general, în lume”, a declarat Amis Cameron.

În timp ce vegetarianismul este o dietă ce se limitează la alimentație și cuprinde și categorii ce elimină numai un anumit tip de produse animale (lactovegetarieni, lacto-ovovegetarieni, piscovegetarieni etc.), veganismul reprezintă un stil de viață ce exclude folosirea oricărui produs provenit de la animale (carne, ouă, lapte, miere, piele, lână). Veganul militează astfel împotriva exploatării animalelor, dar în același timp dorește să-și protejeze sănătatea, mediul ori convingerile religioase

James Cameron a regizat cele mai tari două filme din toate timpurile: „Avatar” - încasări de 3 miliarde de dolari - şi „Titanic” - încasări de 2 miliarde de dolari!! Cu toate astea a rămas un om cu o filosofie de viaţă sănătoasă

„Mă simt de parcă am dat ceasul înapoi cu 15 ani“, a declarat James Cameron după ce a trecut la dieta vegană. În plus, el a ţinut să precizeze că astfel a scăpat fără efort de kilogramele în plus, şi-a normalizat valorile glicemiei şi şi-a îmbunătăţit sănătatea inimii

„Nu te poți numi ecologist dacă mănânci animale. Pur și simplu nu poți“ Suzy Amis Cameron

Prima persoană care a filmat la 11.000 de metri adâncime

494 3 3James Cameron, care este nu numai un regizor și scenarist de mare succes, ci și un cunoscut ecologist, a primit din partea National Geographic, la cea de-a 125-a gală a acestei societăți, premiul „Explorer of the Year”. Energicul regizor a fost, astfel, recompensat pentru scufundarea aventuroasă pe care a efectuat-o anul trecut, cu un minisubmarin, în cel mai adânc loc din oceanele Terrei - Groapa Marianelor. Cameron a filmat întreaga experiență trăită, și astfel au putut fi văzute și analizate, pentru prima oară în istorie, imagini ale vieții din acel loc necunoscut. El a devenit primul om care a realizat o asemenea performanță de unul singur, la aproape 11.000 de metri adâncime.

Alte celebrităţi vegane

Din ce în ce mai multe persoane renunță la produse animale și optează pentru un stil de viață vegan fie pentru a slăbi și a trăi sănătos, fie pentru a proteja animalele ori mediul înconjurător. Printre acestea se numără și celebrități precum fostul președinte american Bill Clinton, actorul Samuel L. Jackson, fostul vicepreședinte al Americii și candidat la Președinție Al Gore, actrița Natalie Portman, boxerul Mike Tyson sau actrița și prezentatoarea tv Ellen DeGeneres. De asemenea, sunt vegani actrița Alicia Silverstone, muzicianul Usher, atletul Carl Lewis, actorul Woody Harrelson, cântăreața Alanis Morissette, actorul și comicul Russell Brand, cântărețul Paul McCartney, actrița Pamela Anderson, actorul Alec Baldwin, triatlonistul Brendan Brazier, actrița Anne Hathaway, maratonistul Scott Jurek, cântăreața Avril Lavigne, cântărețul Jared Leto și fotomodelul Jenny McCarthy. Și muzicianul Moby, actrița Demi Moore, cântăreața Sinead O’Connor, actrița Michelle Pfeiffer, actorul Brad Pitt, tenismana Venus Williams și muzicianul Prince au declarat că nu mai consumă produse animale, iar de la noi și-au schimbat complet alimentația în această direcție, printre alții, jucătorul de poker româno-canadian Daniel Negreanu, cântăreața Cream, realizatoarea tv Olivia Steer, Andi Moisescu și Andreea Raicu.

„Am avut recent o revelație. Vreau să vă provoc pe toți de aici, ca oameni cu o conștiință adâncă, oameni care servesc ecologia pământului și oceanelor... Schimbând ceea ce mâncați veți schimba complet contractul dintre specia umană și natură“ (James Cameron)