Main menu

header

472 3 2de Cristina Cristache

Marea Britanie şi SUA sunt ţările în care o nouă cură de slăbire adună pe zi ce trece mai mulţi adepţi. Ce o face atât de practicată? Ei bine, în primul rând este foarte uşor de urmat de oricine, pentru că nu este o dietă zilnică. Apoi, cei care o ţin pot mânca absolut orice doresc timp de cinci zile, după care vor avea grijă ce consumă doar ur­mătoarele două zile. Ciclul se repetă până la atingerea greutăţii dorite, dar poate deveni chiar un stil de viaţă. Metoda a fost concepută de jurnalistul medical Michael Mosley şi de ziarista Mimi Spencer şi a fost publicată în car­tea „The Fast Diet” („Dieta rapidă”). Aceasta se află pe primul loc în topul celor mai vândute cărţi din Marea Britanie şi SUA în acest an, depăşind deja a zecea reeditare.

Mănâncă, posteşte, trăieşte mai mult

„Eat, Fast, Live Longer” („Mănâncă, posteşte, trăieşte mai mult”) este numele unui program ştiinţific derulat la televiziunea BBC. Jurnalistul Michael Mosley, care avea la începutul cercetării colesterolul şi glicemia mare, a fost unul dintre participanţi. După cum a declarat acesta, rezultatele au fost remarcabile: „Am început perioadele intermitente de post în urmă cu un an, am pierdut 8 kilograme în trei luni, iar analizele mele de sânge au revenit în limitele normale”, a spus Mosley pentru Reuters. În urma succesului înregistrat de colegul său de breaslă, ziarista Mimi Spencer a început o colaborare cu dieteticianul Sarah Schenker, în urma căreia a fost publicată cartea „The Fast Diet Recipe Book” („Cartea de reţete pentru dieta de post”), care conţine 150 de reţete cu mai puţin de 300 de calorii.

Două zile pe săptămână cu un număr redus de calorii

Deşi regimul permite celor care îl urmează să mănânce orice vor şi cât vor timp de cinci zile, în următoarele două zile, numite „de post”, nu trebuie să depăşească 600 de calorii. Diferenţa între postul pe care îl practicăm noi, adică fără carne, lapte şi ouă, nu se aplică, de fapt, în această cură. Meniul de „post” al unei persoane care ţine acest regim poate arăta în felul următor: două ouă fierte la micul dejun, grătar de pui la prânz şi peşte la cină, fără a bea altceva în afară de apă, cafea neagră fără zahăr sau lapte şi ceai.

Plus de sănătate

472 3 3Pe lângă rezultatele remarcabile asupra scăderii greutăţii corporale, dieta are mari beneficii aupra sănătaţii, fiind deja demonstrate sporirea sensibilităţii insulinei şi diminuarea colesterolului, ducând însă şi la o scădere a riscului de îmbolnăviri cardiovasculare şi de diabet. Susţinătorii dietei spun că ajută chiar la prelungirea vieţii, la scăderea riscului de cancer şi de Alzheimer. Creatorul dietei afirmă că succesul acestui program se bazează pe faptul că este foarte atractiv din punct de vedere psihologic. Oamenilor le este mai uşor să postească două zile dacă ştiu că apoi vor reveni, timp de cinci zile, la meniul lor obişnuit, ceea ce conduce la o pierdere treptată şi constantă în greutate. Media săptămânală este de 0,46 kilograme pentru femei şi uşor mai mult pentru bărbaţi.

Principii şi rezultate

Dieta de două zile pe săptămână sau postul intermitent nu trebuie să fie în două zile consecutive. De fapt, este bine să lăsaţi cel puțin o zi între cele două de post. În mod normal, prin respectarea principiului două zile de post intermitent, cinci de alimentaţie normală, se poate slăbi în jur de şase kilograme într-o lună. Cu timpul, organismul se obişnuieşte, iar regimul va deveni extrem de simplu. Dieta 5:2 poate fi urmată în două moduri. Fie alegeţi să nu mâncaţi nimic timp de 24 de ore, ci să beţi doar apă, fie mâncaţi sub 500-600 de calorii, adică doar un sfert din ceea ce aţi fi mâncat într-o zi obișnuită.

PONT. În cele două zile de post, bărbaţii vor consuma sub 600 de calorii, iar femeile, sub 500.

Ce putem consuma în zilele de post?

Cele două zile de post intermitent contribuie la reducerea grăsimii corporale şi la păstrarea masei musculare, la mărirea numărului de enzime de ardere a acestora şi la stimularea producţiei de hormon de creştere, responsabil pentru arderea grăsimilor. Dacă este ceea ce vă doriţi, iată ce puteţi mânca în cele două zile de post:

Varianta 1

Mic dejun: un măr, un iaurt cu concentraţie minimă de grăsimi

Prânz: salată verde şi sfeclă roşie, ardei umplut cu legume

Gustare opțională: ciocolată caldă

Cină: omletă din două ouă cu şuncă şi roşii coapte

Varianta 2

Mic dejun: cafea fără zahăr sau lapte

Prânz: supă de morcovi, 1 felie de pâine integrală şi o mandarină

Cină: legume stir fry (morcovi, fasole verde, varză, ceapă), cu un căţel de usturoi, o lingură cu sos de soia, o lingură cu ulei, ardei iute şi 100 g creveţi

Dieta a fost încercată şi de Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston şi Jennifer Lopez