Main menu

header

de Dana Purgaru

Cercetări recente au ajuns la o concluzie liniştitoare pentru multe persoane: berea nu îngraşă. Astfel, oamenii de ştiinţă speră să pună punct unor serii neîntrerupte de dezbateri controversate pe această temă. Există însă şi o condiţie pentru ca această regulă să nu sufere excepţii: băutura trebuie consumată cu moderaţie.

Scade riscul de boli cardiovasculare
Pe lângă faptul că berea nu îngraşă dacă este consumată în cantităţi mici, are efecte benefice asupra multor aspecte legate de sănătate, printre care se numără reducerea riscului de boli cardiovasculare (cauza principală a morţii şi invalidităţii în rândul adulţilor în Europa), de diabet, de demenţă şi de osteoporoză.
Licoarea amăruie, o componentă a alimentaţiei umane de mii de ani, la mare concurenţă cu vinul, numără acum câteva sute de tipuri, ce au acelaşi efect ca şi licoarea bahică. „Toate felurile de bere existente pe piaţă au în comun acelaşi efect benefic asociat cu conţinutul de alcool, precum şi potenţialele beneficii ale materiilor prime (n.r. - malţ de orz, cereale, hamei, drojdie de bere şi apă)”, a fost concluzia specialiştilor din mai multe ţări europene în cadrul simpozionului „Berea şi sănătatea”, desfăşurat recent la Bruxelles.

Până la trei pahare pe zi
Berea conţine vitamine, minerale şi antioxidanţi esenţiali, ce provin din materiile prime şi care, împreună, contribuie la o dietă sănătoasă. Efectele adverse ale berii se asociază în principal cu un consum exagerat, potrivit specialiştilor. Aceştia spun că a bea moderat înseamnă a consuma unul până la trei pahare pe zi, pentru cei mai mulţi dintre bărbaţi, şi unul până la două pahare pe zi, în cazul femeilor.
„A existat până acum presupunerea eronată că berea este responsabilă pentru mare parte din epidemia de obezitate. Această teorie s-a dovedit a fi nejustificată în ceea ce priveşte consumul mic până la moderat de alcool. Astfel, orice beneficiu dispare la un nivel de consum ce depăşeşte trei pahare pe zi”, a declarat doctorul Arne Astrup. Studiile confirmă faptul că alcoolul consumat în cantităţi excesive este asociat cu creşterea în greutate şi cu obezitatea abdominală (un factor mai mare de risc pentru bolile cardiovasculare), cu apariţia gutei, a astmului şi chiar cu anumite forme de cancer, cum ar fi cel de sân.

Inedit! O analiză statistică recentă a 34 de studii din întreaga lume a relevat că un consum moderat de alcool reduce mortalitatea prematură cu până la 18%, comparativ cu abstinenţii şi cu cei care consumă alcool în exces.