Main menu

header

de Ana Trifan

Pizza e o tentaţie la care puţini pot rezista, mai ales pentru că oferta este variată, apetisantă şi la îndemână, iar pofta e şi mai mare la cei care ţin dietă. Totuşi, dacă mâncaţi pizza doar o dată pe săptămână sau învăţaţi să o preparaţi într-un mod sănătos, o puteţi consuma chiar şi când urmaţi un regim de slăbire, fără să vă temeţi că vă veţi îngrăşa.

Optaţi pentru un blat cât mai subţire
O pizza margherita (cea mai simplă reţetă) are 600 de calorii, la care se adaugă şi altele dacă alegeţi topping-uri în plus. Dacă însă urmaţi câteva sfaturi simple, o astfel de pizza, preparată cu legume la grătar şi fără ulei, nu are decât 270 de calorii, adică mult mai puţin decât o porţie de paste cu carne, de exemplu. Iată şi alte trucuri prin care puteţi evita caloriile în plus.
Înainte de toate, la restaurant cereţi o pizza cu blat cât mai subţire, şi în acest fel evitaţi să vă încărcaţi cu cele circa 200 de calorii în plus pe care le aduce un blat gros şi pufos. Dacă nu mâncaţi marginile vă mai scutiţi de 50-100 de calorii.
Cel mai bun blat este cel din făină integrală, pentru că fibrele conţinute de aceasta ajută la diminuarea absorbţiei grăsimilor şi a carbohidraţilor de către organism.

Alegeţi varianta vegetariană
E preferabil să alegeţi o pizza vegetariană, cu legume la grătar precum dovlecei, vinete, ardei, ciuperci sau spanac, care oferă o cantitate mică de calorii, comparativ cu ingrediente precum prosciutto, şuncă ori cârnaţi. Legumele nu numai că vă vor aduce mai puţine calorii, dar veţi evita în acest fel şi alimentele de origine animală, care sunt bogate în grăsimi saturate, periculoase pentru inimă. Mai mult, combinaţia de făină (amidon) cu produse din carne îngreunează digestia.
Un alt truc este să cereţi numai jumătate din cantitatea de mozzarella din reţetă, şi astfel mai puteţi evita 80 de calorii.

Dietă hipocalorică, 1.200 de calorii pe zi
Există şi o dietă cu pizza, care nu trebuie ţinută mai mult de o săptămână. Aceasta este hipocalorică şi aduce un total de circa 1.200 de calorii pe zi.
La micul dejun puteţi să mâncaţi un iaurt parţial degresat sau două fructe proaspete (măr, portocală), o cană cu ceai şi trei biscuiţi din făină integrală, ori trei-patru linguri cu cereale şi un pahar cu lapte degresat.
Înainte de prânz şi după-amiaza luaţi, ca gustare, un fruct proaspăt sau un iaurt parţial degresat şi o cană cu ceai.
Luni
Prânz:
salată de verdeţuri proaspete, caş sau brânză slabă şi două felii de şuncă dietetică.
Cină: pizza medie cu dovlecei, salată de roşii ca garnitură şi un fruct proaspăt la desert.
Marţi
Prânz: 60 g omletă cu cartofi, salată de porumb şi 20 g măsline verzi.
Cină: pizza medie cu ciuperci şi salată de roşii.
Miercuri
Prânz:
300 g spanac la tigaie, o chiflă mică din făină integrală şi un fruct proaspăt.
Cină: pizza medie margherita şi salată de fructe şi frişcă vegetală dietetică.
Joi
Prânz: legume la grătar cu 100 g brânză, salată verde şi o felie de pâine integrală.
Cină: pizza medie napoletană şi un bol cu anghinare cu sos dulce-acru ori o sfeclă roşie, coaptă.
Vineri
Prânz:
doi dovlecei umpluţi şi o felie de brânză.
Cină: pizza cu cartofi şi garnitură de roşii cu brânză.
Sâmbătă
Prânz: două felii de carne de vită la grătar, cu garnitură de morcovi fierţi.
Cină: foccacia cu brânză şi rozmarin şi o cupă medie cu îngheţată de fructe.
Duminică
Prânz: rulouri cu şuncă slabă, salată verde şi brânză, plus fasole verde, ca garnitură.
Cină: pizza medie capricciosa, cu garnitură de ardei copţi.

Pont! Este recomandat să mâncaţi pizza pe farfurii de carton, deoarece hârtia va absorbi uleiul şi astfel tăiaţi de pe „listă“ 50 de calorii.