Main menu

header

944 3 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Pastile, injecții, operații, ceaiuri… acestea sunt doar câteva dintre modalitățile spre care s-au îndreptat persoanele supraponderale în încercarea de a slăbi. Această eternă bătălie cu kilogramele în plus s-a dovedit victorioasă, pentru unii, cu voință și puțin ajutor din partea științei care se ocupă cu „modelarea” minții și autosugestie.

Mindfulness împotriva dependenței de mâncare

Câteva femei care au scăpat spectaculos de foarte multe kilograme în plus au povestit pe internet, pentru toți cei care vor să încerce, despre o metodă inedită prin care au reușit să slăbească. Este vorba despre a asculta o scurtă înregistrare, în fiecare zi. Hayley Millar, Lorraine Murphy și Ava Brodie, din Marea Britanie, s-au luptat cu dependența de mâncare ani la rând. În cazul lor funcționa implacabil cercul vicios cunoscut de atâtea persoane cu probleme de greutate: mâncatul pentru recompensă, apoi autodetestarea și sentimentul de vinovăție care le trimitea înapoi la… recompensă! Conștiente că dacă nu fac o schimbare majoră își riscă sănătatea și viața, cele trei au apelat la Slimpod, o înregistrare de mindfulness, de nouă minute, care îi poate învăța pe ascultători cum să „piardă dorința pentru gustări”.

Program de transformare audio/vizuală

Utilizatorii Slimpod ascultă înregistrarea înainte de culcare. Spre deosebire de diete, această metodă nu promite arderea unui mare număr de grăsimi, ci susține că „reantrenează creierul”, astfel încât alimentația sănătoasă să devină un „obicei automat”. Slimpod este creația unui grup de specialiști în schimbarea comportamentului, care au pus la punct un „program de transformare audio/vizuală” de 12 săptămâni, care costă 148 de lire sterline și este rulat printr-o aplicație, incluzând coaching video, rețete gratuite și acces la un grup privat de asistență pe Facebook. Pe lângă aceasta, oferă acces la patru „înregistrări audio unice, care schimbă viața”.

Neuroștiință de ultimă oră

Înregistrările Slimpod folosesc „neuroștiință de ultimă oră”, metode care interferează cu răspunsurile obișnuite și emoționale ale oamenilor la mâncare. Compa- nia adaugă, de asemenea, că programul duce la pierderea „permanentă” a kilogramelor în plus, fără cântăriri, pastile sau shake-uri pentru slăbit. Experții care au creat programul adaugă că „abordarea nu este o dietă, ci folosește știința persuasiunii inconștiente pentru a schimba mentalitatea despre mâncare”, după cum punctează specialistul Hana Patel, medic generalist în Londra.

„Studiile clinice au arătat că Slimpod produce rezultate favorabile și ilustrează faptul că ascultarea zilnică a acestuia poate spori autoeficacitatea alimentației, ajutând astfel la reducerea greutății“ (Hana Patel, medic generalist, Londra)

De la mărimea 24 la 12 în doar 18 luni

Hayley Millar recunoaște pe Slimpod că a ajutat-o să treacă de la mărimea 24 la 12 în doar 18 luni. După ce greutatea sa a crescut la 114 kilograme din cauza consumului necontrolat de cipsuri, profesoara și-a schimbat dramatic alimentația cu ajutorul înregistrărilor dinainte de culcare. „Viața mea s-a schimbat atât de dramatic, încât am avut în sfârșit curajul să mă căsătoresc”, mărturisește Hayley. La rândul său, Lorraine Murphy mânca cel puțin trei batoane de ciocolată în fiecare zi. Din momentul în care a apelat la Slimpod, femeia susține că a pierdut jumătate din greutatea totală în doi ani - de la 152 de kilograme la 75 de kilograme: „Slimpod a declanșat ceva în creierul meu și a schimbat felul în care mă simțeam”. Iar Ava Brodie și-a înjumătățit dimensiunea hainelor: „Zahărul îmi pusese stăpânire pe creier, dar pierderea în greutate cu Slimpod mi-a salvat viața”.