Main menu

header

608 3 4de Roxana Istudor

În linii mari, „inamicii” alimentari ai stării de sănătate rămân cam aceiași și în cele mai recente studii ale dietelor - zahărul și grăsimile în exces fiind dușmanii declarați, iar legumele, prietenii cei mai buni. Există și o serie de schimbări generate de unele descoperiri care au eliminat unele produse de pe lista neagră. Cum arată o alimentație sănătoasă în 2017, potrivit specialiștilor?

Reguli ce nu pot fi interpretate

Guvernul federal al SUA a reunit unii dintre cei mai renumiți specialiști și experți în domeniul nutriției pentru a stabili reperele a ceea ce este denumit „alimentație sănătoasă”, crucială nu doar din perspectiva siluetei, ci mai ales a sănătății publice. Recomandările acestor specialiști reflectă rezultatele din ultimii cinci ani ale celor mai aprofundate analize și studii în domeniu. „Comitetul de experți a elaborat un raport vizionar și curajos, bazat pe cercetare și care conține reguli ce nu pot fi interpretate”, dă asigurări profesor Marion Nestle, de la Universitatea New York. Acest raport va sta nu doar la baza elaborării de politici alimentare la nivel oficial, ci este de un real folos pentru toți cei care vor să beneficieze de rezultatele ultimelor cercetări în domeniul nutrițional, americani sau nu.

Cum arată alimentația echilibrată…

Punctul central al recomandărilor experților este centrarea pe alimente, nu pe nutrienți. O alimentație sănătoasă este compusă din legume, fructe, cereale integrale, fructe de mare, semințe. Ca și până acum, sunt de consumat cu mare atenție produsele fără grăsimi și alcoolul și de evitat zahărul și îndulcitorii, cerealele rafinate, carnea roșie. „Dacă ne alegem mâncarea așa cum trebuie, nutrienții vin de la sine. Dacă stăm fixați pe anumiți nutrienți, nu vom face altceva decât să inventăm noi moduri de a ne hrăni prost”, explică specialistul noutatea raportului.

Mitul colesterolului în exces, spulberat

Cercetările recente relevă faptul că recomandările anterioare, de limitare a colesterolului la maximum 300 miligrame zilnic, nu mai sunt de actualitate, anunță „Hiffington Post” în ediția online, citând specialiști care au descoperit că „nu există o relație semnificativă între cantitatea de colesterol din consum și nivelurile din sânge ale acestui nutrient”. Totuși, chiar dacă aceasta este o schimbare majoră de optică în ceea ce privește mitul anterior al consumului de alimente bogate în colesterol, în realitate nu există o schimbare majoră. Simpla respectare a piramidei alimentare amintite reduce automat și excesul de colesterol din dietă.

Sustenabilitatea, pentru prima oară în discuție

Cercetătorii accentuează în premieră importanța sustenabilității dietei omului contemporan, impactul felului în care acesta se alimentează asupra lumii înconjurătoare. Deși pare la distanță de viața de fiecare zi, specialiștii atrag atenția că sănătatea oamenilor și cea a planetei sunt inexorabil și strâns legate, mai presus de interesele pe termen scurt ale producătorilor, care protestează de fiecare dată când specialiștii recomandă diete care taie de pe listă carnea roșie, zahărul, alimentele procesate și ambalate. Nu întâmplător, toate acestea, de la paste făinoase la conserve, stau la baza unei industrii de aproape două trilioane de dolari, potrivit „Euromonitor International”.

Legătura dintre hrană și sănătatea mintală, dovedită

Asociația Psihiatrică din SUA atrage atenția că „suplimentele cu acidul gras Omega 3 s-au dovedit o terapie complementară excelentă pentru persoanele care suferă de Alzheimer și depresii severe, alte studii numeroase reliefând legătura dintre alimentația sănătoasă, bazată pe legume, fructe și nuci, și scăderea riscului de demență și alte boli degenerative”. Acestea sunt rezultate în premieră ale unor studii care se află abia la început. „Sunt foarte mulțumit de aceste semnale și sper că ele vor face regulile și cercetarea în domeniul nutriției să meargă mai departe, pentru că ceea ce se întâmplă deasupra gâtului este foarte important”, arată profesor Tom Brenna, de la Universitatea Cornell, adăugând că, din fericire, alimentația care protejează mintea are același efect și asupra inimii și a altor organe expuse riscurilor de a dezvolta boli cronice.

Limitarea consumului de zahăr, alarmă mondială

Cele mai recente cercetări pun în lumină, tot în premieră, în ce măsură exactă consumul de zahăr este un obicei nu doar periculos, ci uneori de-a dreptul fatal. Mai precis, potrivit specialiștilor, este obligatorie, în numele scăderii riscului de boli grave, limitarea la 10 procente a adausului de zahăr în suma caloriilor zilnice. De altfel, Organizația Mondială a Sănătății merge chiar mai departe și încurajează consumul a doar 5% zahăr în dieta obișnuită. Pentru a sprijini populația în acest demers, specialiștii arată cu degetul tot spre politicile naționale, care ar trebui direcționate către acest scop. Un exemplu: periculozitatea pentru sănătate a consumului de zahăr ar putea fi menționată pe etichetele alimentelor și băuturilor vizate, așa cum este menționată pe pachetele de țigări.

„Cu cât mănânci mai mult, cu atât mai puțină savoare percepi“ proverb chinezesc

Campionii mondiali ai mâncatului greşit

Un studiu derulat în 96 de țări dezvoltate și care a luat în calcul consumul mediu de carne roșie, unt, cartofi prăjiți, șuncă, sosuri și ouă ochiuri a scos la iveală un clasament mai mult sau mai puțin surprinzător: pe primul loc se află americanii, dintre care 28,8% consumă carne roșie și alte alimente nerecomandate, urmați de spanioli, cu 27,2%, de germani (27,1%), de canadieni (26,4%) și de sud-coreeni, cu 26,1 procente, arată „New York Post”.