Main menu

header

603 3 1de Dana Georgescu

A apărut un tratament inedit pentru persoanele care suferă de obezitate: cercetătorii americani au pus la punct o procedură ce implică un balon ce trebuie înghiţit de pacienţi şi care odată ajuns în stomac dă senzaţia de saţietate.

Sătul, mai repede

Persoana care vrea să slăbească prin acest tratament inedit, trebuie să înghită o capsulă mică, în care se află un balon, pe care un medic îl umflă apoi cu un gaz pe bază de azot, printr-o sondă ataşată pilulei respective. Odată balonul umflat, el va face persoana în cauză să se simtă plină mai repede, spun cercetătorii, care au prezentat studiul într-o conferinţă ştiinţifică de specialitate axată pe bolile digestive, după cum arată Livescience.com. Cercetările arată că procedura pe bază de baloane umplute cu gaz îi poate ajuta pe pacienţi să slăbească aproape de două ori mai mult decât atunci când urmează o procedură obişnuită, spune coautoarea studiului, dr. Shelby Sullivan, de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Washington. Acest lucru este important, subliniază cercetătoarea, pentru că pierderea în greutate este foarte dificilă, iar mulţi oameni nu reuşesc să-şi atingă obiectivul, printr-un regim alimentar şi prin exerciţii fizice.

De două ori mai multă grăsime dată jos

În cadrul experimentelor desfășurate pentru testarea produsului inovator, 185 de persoane obeze au urmat tratamentul inedit, înghiţind în total trei baloane, câte unul la trei săptămâni. După trei luni, dispozitivele au fost scoase din stomac. Separat, un grup de 181 de voluntari a urmat o procedură similară, doar că pilulele ingerate nu conţineau baloane cu gaz. Pacienţilor nu li s-a spus însă acest lucru, medicii lăsându-i să creadă că şi lor li se aplică tratamentul de care a beneficiat primul grup. Ambele grupuri au urmat apoi un regim alimentar pentru slăbire. După şase luni, rezultatele au fost însă diferite. Participanţii care au primit capsulele cu baloane au slăbit în medie 6%-7%, în timp ce voluntarii din grupul care a primit pilulele false, doar 3,5%. Este important de știut că procedura pe baza balonului umplut cu gaz are şi unele efecte secundare, precum crampe abdominale şi stări de greaţă. Din fericire, aproape toţi voluntarii din experimentul amintit au spus că aceste efecte secundare au fost slabe sau cel mult moderate, mai susţin cercetătorii. Deocamdată, acest tratament nou este legal doar în anumite țări. Astfel, el nu este aprobat de autorităţile sanitare americane, în timp ce în Mexic şi în câteva ţări europene el este permis de lege.

Este un fenomen în creştere îngrijorătoare în România

Aproape jumătate din populaţia peste 18 ani a României este supraponderală, iar 9,3% suferă de obezitate, potrivit datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică. În perioada 1995-1999, ţara noastră a fost încadrată de Asociaţia Internaţională de Studiu a Obezităţii în grupa ţărilor europene cu proporţia obezităţii cuprinsă între 15%-19,9%, iar în perioada 2000-2008 în cea cu obezitate între 20%-24,5%. În prezent, procentul celor care au obezitate a ajuns aproape de 50%. Cel mai adesea în calcul sunt luate trei probleme majore de sănătate: sedentarism, alimentaţie iraţională şi stresul. Restul bolilor nu sunt decât rezultatul acestora. Toate trei sunt la fel de importante şi interdependente. Sunt necesare intervenţii pentru adoptarea comportamentelor alimentare sănătoase (consumul micului dejun, consumul de fructe şi legume, consumul de apă în locul băuturilor îndulcite) şi stimularea activi- tăţii fizice în detrimentul comportamentelor sedentare, de către tineri, au concluzionat oamenii de știință.