Main menu

header

581 3 1de Gabriela Niculescu

Waterbike sau aquabike este un nou concept de mişcare adus recent în România, ce combină o serie de beneficii din fitness, spa şi frumuseţe. Practic, conceptul constă în pedalarea pe bicicletă în timp ce sunteţi scufundaţi în apă până la nivelul brâului în interiorul unei capsule. Această formă de mişcare nu bruschează mușchii sau articulațiile şi este ușor de practicat, chiar dacă sunteți supraponderali sau în convalescență. Un alt plus este acela că mișcările în apă provoacă un masaj de drenaj, mai ales datorat duzelor de hidromasaj. Astfel, eforturile depuse sunt mult mai plăcute, fără a fi mai puțin eficiente. Gabriela Beţa (medalion), manager Waterbike România, ne-a oferit explicaţii despre acest nou concept.

„Beneficiaţi de mişcare, hidromasaj, ozonoterapie, cromoterapie”

581 3 2- Ce înseamnă waterbike?

- Waterbike este un nou concept de mişcare pe care l-am adus din Franţa şi care deja există în multe alte ţări precum Italia, Spania, Elveţia, Portugalia. Această activitate se află la limita dintre trei universuri - fitness, spa şi frumuseţe -, deoarece are şi efecte asupra corpului, pe lângă remodelarea corporală, face un gomaj şi o detoxifiere a pielii. Noi îi spunem concept cinci în unul, pentru că presupune folosirea unor maşini care au o tehnologie foarte sofisticată. Se vorbeşte chiar despre termenul de „cocon”, pentru că eşti în interiorul maşinii şi, pe lângă apă, există bicicletă sau bandă de alergat, jacuzzi, prin cele 20 de duze de hidromasaj, care acţionează şi ele în acelaşi timp ce pedalezi sau alergi, făcându-se detoxifierea, stimulând astfel circulaţia venoasă, refluxul venos şi realizându-se drenaj activ asupra pielii. Apoi, mai există şi ozonoterapie, apa fiind îmbogăţită cu ozon, ce face gomaj şi detoxifică. În plus, se mai pot pune şi alte produse în apă, precum săruri minerale, uleiuri esenţiale, se pot face împachetări cu alge, toate fiind naturale, pentru că noi lucrăm cu o gamă profesională complementară cu apa. Mai puteţi beneficia şi de cromoterapie, deoarece sunt anumite culori care se succed pe parcurs şi care au o putere specifică asupra minții: albastru pentru relaxare, roșu pentru stimulare, galben pentru intelect...

„Consum dublu de calorii faţă de cel făcut în afara apei”

- Cum funcţionează concret această activitate?

581 3 3- Conceptul presupune o activitate foarte eficientă, în sensul în care apa opune o mişcare de rezistenţă, şi atunci depui mai mult efort decât ai face dacă ai folosi o bicicletă în parc sau o bandă de alergat. Se consideră un consum dublu de calorii faţă de cel făcut în afara apei, dar depinde de fiecare. Unii pedalează mai intens, alţii mai uşor, pentru că există posibilitatea de a seta rezistenţa pedalelor sau a bandei în funcţie de ce-ţi doreşti să faci: muşchi sau drenaj. Pe lângă faptul că această mişcare este eficientă, este şi blândă pentru articulaţii, deoarece apa preia din greutatea corpului. Este ideală pentru cei care au probleme cu articulaţiile, flebitele sau varicele, chiar şi cu coloana, pentru că bicicleta impune o poziţie corectă. Pentru cei care n-au mai făcut sport sau au o greutate corporală prea mare, această activitate îi ajută foarte mult să-şi recapete rezistenţa în timp şi să treacă apoi la activităţi mai complexe în aer liber. În plus, apa limitează şi producţia de acid lactic, care este responsabil de febra musculară. Ai o satisfacţie enormă când vezi rezultatele obţinute, şi nu pleci epuizat şi cu febră musculară, ba din contră, relaxat.

- Cui i se mai recomandă waterbike-ul?

- Acest concept se pretează foarte bine oamenilor activi, cu programul încărcat, care pot veni dimineaţa, înaintea începerii programului la serviciu, pentru că sesiunile durează 30 sau 45 de minute. Fiind scufundată până la brâu, poţi intra machiată şi coafată şi ieşi la fel pentru a pleca la muncă. În ţările vestice este foarte practicat acest sport, pentru că îţi oferă o formă de dinamism şi mergi cu un alt tonus la birou. Nu are contraindicaţii şi este foarte generos ca target. La început se adresa celor care făceau recuperare medicală, sportivilor cu entorse, iar acum se practică de la 16 ani în sus de oricine doreşte să se tonifieze. Este recomandat şi pe perioada sarcinii, până la şase luni, cu acordul ginecologului. Bărbaţii optează adesea pentru banda de alergat, pentru că tonifiază bine abdomenul şi efortul este mai mare. Este un concept ideal şi pentru cei care au reticenţă la sălile de fitness din cauza efortului, a febrei musculare sau a ideii de a fi la comun cu ceilalţi. Aici, cabinele sunt individuale, iar dacă îţi doreşti convivialitate, cabinele se deschid şi poţi concura alături de prietenii cu care vii.

„Programele durează zece săptămâni”

581 3 4- Important este faptul că nu faci doar mişcare, ci beneficiezi şi de proprietăţile produselor naturiste folosite în apă.

- Sigur, iar în cadrul anumitor programe se lucrează cu produse la crearea cărora au participat numeroşi nutriţionişti, toate naturale şi care sunt folosite în spa-urile de top. Acestea sunt făcute cu săruri termale, uneori au şi 20 de plante cu ingrediente active foarte concentrate şi lucrează în paralel pe obiectivul pe care ţi l-ai ales, asta deoarece programele noastre merg pe obiective. Sunt programe Zen, pentru relaxare, ca o primă formă de mişcare, apoi sunt programe pentru tonifiere, unde pedalarea este mult mai intensă, cu pauze mult mai mici, şi mai avem programele de slăbire, de remodelare, abdomen plat sau anticelulită, în parteneriat cu branduri de produse nutriţionale care susţin obiectivul ales. Unul dintre branduri a venit cu meniuri care lucrează pe detoxifiere, pe stimularea metabolismului, iar conceptul ţine cont de tot, nu doar de mişcare, ci şi de susţinerea organismului. Programele merg pe obiective, trei săptămâni durează cel Zen, cel mai uşurel, până la zece săptămâni cele de tonifiere, cu frecvenţă de două antrenamente pe săptămână, pentru a observa rezultatele. Dincolo de aceste programe, mai avem unele specifice, precum cel de picioare lejere, cel al proaspetei mămici sau cel numit libertate. Per total, este un angajament pe care ţi-l iei pentru zece săptămâni, bineînţeles, ţinând cont şi de nutriţie, şi care oferă rezultate remarcabile.

- De ce echipament au nevoie cei care vin aici?

- Sunt necesare un costum de baie şi un prosop, ca la piscină. Doar că avantajul faţă de piscină constă în faptul că apa este schimbată după fiecare utilizator, cabina este dezinfectată, nu te amesteci cu ceilalţi, iar pentru cei care sunt pudici, aici nu au de ce să fie constrânşi în vreun fel. Sunt doar ei în cabină şi au propria intimitate. În plus, temperatura apei poate fi reglată după preferinţele fiecăruia.

„Dacă vă doriţi să slăbiţi, trebuie să ştiţi că în timpul unei sesiuni, care durează între 30 și 45 de minute, sunt arse între 300 și 500 de calorii, ceea ce este echivalent cu o oră de tenis, dar fără dureri musculare“