Main menu

header

545 03 1de Gabriela Militaru

Conform unui studiu publicat anul trecut de Institutul de evaluare a sănătăţii de la Universitatea din Washington, Statele Unite ale Americii, aproape 2,1 miliarde de persoane sunt supraponderale sau suferă de obezitate. Potrivit unei cercetări similare făcută publică în 2012 în revista „The Lancet”, referitor la „impactul mondial al morbidităţii”, obezitatea ar fi provocat 3,4 milioane de decese pe plan mondial doar în 2010. În aceste condiții, găsirea unui remediu eficient chiar și pentru cei mai leneși dintre cei cu probleme de greutate a venit ca o salvare.

Două decenii de cercetare dau roade

O echipă de cercetători din California a petrecut mai bine de 20 de ani analizând proteinele care joacă un rol în metabolismul uman. Oamenii de ştiinţă au decis să renunțe la vechile mituri legate de dietele de slăbire care aveau efecte secundare negative asupra organismului, să se focuseze mai mult pe cauzele obezității și să găsească un remediu împotriva acestei probleme de sănătate.

545 03 2Cercetătorii au început prin a se concentra pe ce se întâmplă în interiorul sistemului nostru digestiv atunci când mâncăm. „O serie de declanșatori eliberează substanțe chimice care ne ajută să digerăm ce am mâncat. În procesul de digerare intervine bila, care ajută în procesul digestiv și care declanșează și un răspuns în organism care avertizează că tocmai am consumat ceva”, explică Ronald Evans, inițiatorul experimentului, directorul laboratorului din Salk, și autor al studiului publicat în revista „Nature Medicine”. În continuare, organismul acţionează pentru procesarea hranei. Pe lângă energia pe care o conferă corpului, nutrienţii se depozitează sub formă de grăsime. În cazul unora, în cantități exagerat de mari. Noua găselniță a medicinei rezolvă cu succes această problemă.

Fexaramina, fără efecte secundare

Compusul de fexaramină nu se dizolvă în sânge ca alţi inhibitori ai senzaţiei de foame sau ca medicamentele de slăbit pe bază de cofeină, ci rămâne în intestin, ceea ce reduce efectele sale secundare, susţin autorii studiului. Medicamentul se administrează pe cale orală şi acţionează doar în intestin, fără a mai intra în fluxul sangvin. „Am realizat că putem dezvolta un medicament care «copiază» declanșatorul chimic, semnalul chimic al consumului de mâncare. Și putem demara acest proces fără consum de calorii. Adică, în loc de o masă reprezentând 1.500 de calorii, putem lua o pastilă, fără calorii, care «păcălește» stomacul că doar ce a consumat 1.500 de calorii”, explică Ronald Evans.

Pastila pe bază de fexaramină trimite acelaşi tip de semnale, care, în mod normal, se produc după ingerarea unei cantităţi mari de alimente. Medicamentul ajută la arderea grăsimilor, frânează creşterea în greutate, reduce colesterolul şi controlează conţinutul de zahăr din sânge

Trebuie administrată la recomandarea unui medic specialist

Medicamentul a fost, în primă fază, testat pe animale. În cadrul experimentului, care a durat cinci săptămâni, medicamentul a fost administrat unor șoareci obezi, iar rezultatele au arătat că animalele nu au mai luat în greutate şi au pierdut din grăsimi. Totodată, le-a scăzut nivelul de zahăr din sânge şi colesterolul prin comparaţie cu şoarecii care nu au fost supuşi tratamentului. Ronald Evans avertizează că, în momentul în care va ieși pe piață, medicamentul trebuie administrat la recomandarea unui medic specialist și trebuie urmat de o schimbare a rutinei alimentare. Pacienții trebuie să urmărească să consume mai puține grăsimi și zaharuri. De asemenea, ei trebuie să încerce să fie mai activi din punct de vedere fizic.