Main menu

header

537 3 1de Alexandra Rotărescu

Atunci când doriţi să scăpaţi de surplusul de kilograme, nutriţioniştii vă recomandă, cel mai adesea, să faceţi sport şi să mâncaţi puţin şi des. Însă noua modă în materie de diete, denumită „postul intermitent”, condamnă consumul constant de alimente. Şi asta pentru că săritul peste micul dejun şi chiar peste restul meselor dintr-o zi se pare că ar ajuta la slăbit şi chiar la ameliorarea unor afecţiuni.

Măsuri drastice şi controversate

De câte ori n-aţi auzit expresia „Mănâncă la micul dejun ca un rege, la prânz ca un prinţ şi seara ca un cerşetor”?! Sau mai bine deloc! Cel puţin aşa vă sfătuiesc adepţii „postului intermitent”, un regim promovat în ultima vreme ca o alternativă binevenită la dietele obişnuite. De ce binevenită? Deoarece garantează atât rezultate medicale - estompează anumite simptome de boală sau chiar vindecă diverse tuburări -, cât şi estetice, scăpându-vă de kilogramele în plus. Dar ce este mai exact „postul intermitent”? Denumit şi „fitness-ul tocilarilor”, acest nou stil de viaţă se bazează pe măsuri destul de drastice şi controversate pentru a obţine eficienţa optimă în pierderea grăsimii şi în mărirea masei musculare.

Variante de meniu

„Postul intermitent” presupune să consumaţi un număr de calorii într-un anumit interval din zi, apoi să vă abţineţi de la mâncare pentru restul zilei sau chiar o perioadă mai îndelungată. Există, de fapt, mai multe variante de pe urma cărora puteţi profita:

Varianta 1

537 3 2Mai multe mese zilnice, dar numai într-un anumit interval de timp. Puteţi consuma alimente între prânz şi ora 20:00, după care nu mai mâncaţi nimic. Postul negru este recomandat, dar nu obligatoriu. Nimeni nu vă împiedică să beţi apă, ceai verde sau cafea neagră dacă simţiţi nevoia.

Varianta 2

O zi mâncaţi, o zi nu. În prima zi vă hrăniţi în mod normal, dar numai până la ora 20:00, după care nu mai mâncaţi nimic până a doua zi la ora 20:00. Aşa se fac 24 de ore de post. Repetaţi rutina măcar o dată pe săptămână, ideal ar fi de două ori, indiferent dacă cele două zile de post sunt consecutive sau nu.

Varianta 3

Urmaţi regula 5-2. Asemănător cu Varianta 2, acest regim presupune să mâncaţi normal timp de cinci zile şi să ţineţi post două zile pe săptămână, singura diferenţă fiind că postul este parţial. Adică nu eliminaţi complet mâncarea, ci doar o reduceţi la 500 de calorii pentru femei şi la 600 de calorii în cazul bărbaţilor. Astfel, slăbiţi 0,46 kilograme pe săptămână. Dar atenţie! Succesul e posibil numai dacă nu vă alimentaţi în exces în zilele în care puteţi mânca.

Cum funcţionează

După ce mâncați, organismul pierde ore în şir procesând alimentele ingerate şi consumând din ceea ce a fost asimilat. Însă, în cazul în care meniul dumneavoastră a inclus o cantitate mare de carbohidraţi şi de zahăr, corpul arde energia din sânge, în loc să consume grăsimile acumulate. Noutatea pe care o aduce „fitness-ul tocilarilor” constă în faptul că, atunci când nu există alimente ingerate, organismul consumă mai mult din rezerva de grăsimi decât din glucoza aflată în sânge sau glicogenul din ficat şi din muşchi. Iar acest lucru nu poate înseamna decât reducerea stratului adipos din corp!

Curăță trupul și sufletul

Nu numai aspectul fizic are de câştigat de pe urma acestui regim, ci şi sănătatea. Studiile arată că există îmbunătăţiri la nivelul tensiunii arteriale şi al colesterolului. Mai mult de atât, oamenii de ştiinţă au creat „postul intermitent” din dorinţa de a reduce riscul apariţiei unor boli precum diabetul, demenţa şi cancerul. Ideea e că, atunci când nu mâncați, organismul nu-şi mai iroseşte energia pe digestie, ci se concentrează pe funcţionarea optimă a organelor şi chiar pe repararea unor eventuale „stricăciuni” la nivel celular. Nu trebuie ignorat nici aspectul spiritual al acestui stil de viaţă, multe religii promovând postul cu scopul curăţării trupului şi a sufletului.  

Mituri demontate

Nutriţioniştii repetă întruna că, atunci când nu mâncăm, organismul tinde să îşi facă rezerve de grăsimi în cazul în care va mai trece vreodată prin perioade de înfometare. Adepţii „postului intermitent” sunt de părere că asemenea teorie e cât se poate de eronată. De fapt, ei spun că adrenalina eliberată în perioada postului vă „ascute” mintea şi vă face mai activi. Gândiţi-vă cum, în timpul preistorică, foamea ne forţa să mergem la vânătoare, să ne găsim hrană, sporind astfel şansele de supravieţuire ale rasei umane. Singurul impediment al înfometării apare doar atunci când nu consumați mâncare o perioadă mai îndelungată, adică mai multe zile la rând. Abia după 60 de ore de post putem vorbi despre afectarea metobolismului uman, dar nimeni nu recomandă un post atât de îndelungat, nici măcar susţinătorii „postului intermitent”.  

Dezavantaje: lipsa de energie și concentrare scăzută

Eventualele efecte secundare ale acestei diete sunt lipsa de energie, capacitatea scăzută de concentrare şi, evident, crunta senzaţie de foame. Cei care sunt încântaţi de rezultatele obţinute prin acest regim susţin că, odată depăşită perioada de tranziţie, de la înfulecare la înfometare, corpul se adaptează şi se obişnuieşte să primească mai rar mâncare. Conform studiilor făcute, performanţa cognitivă, somnul şi starea de spirit a celor care nu mănâncă timp de 48 de ore nu sunt afectate decât într-o foarte mică măsură. Este nevoie de o perioadă de înfometare de 84 de ore pentru ca nivelul glucozei din organism să aibă de suferit în mod semnificativ.

Cine are interdicţie

Dacă aveţi probleme cu glicemia (aţi fost diagnosticat cu diabet sau sunteţi hipoglicemici), e de preferat să discutaţi cu medicul înainte de a lua decizia de a urma acest regim. Mai mult de atât, femeile gravide sau cele care alăptează, persoanele cu o greutate corporală sub limita normală, copiii, cei care de-abia au suferit o intervenţie chirurgicală, prezintă febră, au o stare de rău sau urmează anumite tratamente medicale nu pot ţine acest post.

Studiile arată că există îmbunătăţiri la nivelul tensiunii arteriale şi al colesterolului. Mai mult, oamenii de ştiinţă au creat „postul intermitent“ din dorinţa de a reduce riscul apariţiei unor boli precum diabetul, demenţa şi cancerul

De ce să-l ţineţi?

  1. Pentru că funcţionează. Când postiți, fie că o faceți timp de 16 ore pe zi sau câte 24 de ore la câteva zile, devine mai uşor să reduceți consumul de calorii pe timpul unei săptămâni. Şi un număr restrâns de calorii asimilate echivalează cu un număr mai mic de kilograme pe cântar;
  2. Pentru că vă simplifică ziua. În loc să preparaţi cele cinci-șase mese şi gustări de peste zi, mai bine vă petreceţi timpul cu familia sau cu prietenii;
  3. Pentru că e mai ieftin. Dacă postiţi timp de 16 ore pe zi, cumpăraţi alimente doar pentru două mese pe zi, în loc de şase. Deci, economisiţi şi bani!