Main menu

header

532 3 3de Cătălin Dicu

Bucătăria chinezească este aproape vegetariană, folosind produse animale doar în proporție de 20%, și acestea doar pentru a da gust preparatelor. În bucătăria asiatică, îndeosebi în cea chinezească, orezul este prezent la fiecare masă, chiar și la micul dejun, iar, în medie, poporul chinez este unul slab, dacă nu chiar foarte slab. Acest lucru se datorează strict unei alimentații sănătoase și echilibrate. Mâncarea clasică este reprezentată de o porție de orez servită alături de un preparat pe bază de legume și carne slabă, gătit la foc iute în numai câteva minute. Prin urmare, aportul de vitamine, fibre, fier, potasiu și minerale este mai ridicat, în timp ce aportul de grăsimi saturate este unul foarte scăzut.

Orezul alb, conţinut scăzut de fibre

Carbohidrații sunt cea mai bună sursă de energie pentru organismul nostru, fiind prezenți mai ales în orez (preponderent în cel alb). Orezul alb conține aminoacizi importanți, iar când acesta este servit alături de un preparat pe bază de carne, dieta este completă din punct de vedere al necesarului de care are nevoie musculatura pentru a se dezvolta. Din acest motiv, orezul alb este o alegere bună pentru vegetarienii care doresc să-și îmbunătățească forma fizică. Datorită conținutului scăzut de fibre, orezul alb este benefic pentru cei care suferă de colici, grețuri sau alte afecțiuni ale sistemului gastrointestinal. Conținutul de magneziu ajută și la întărirea sistemului imunitar, în vreme ce vitamina B1 optimizează procesele cognitive. Conținutul scăzut de sodiu transformă orezul alb într-o alegere potrivită pentru cei care au o presiune arterială ridicată sau probleme cu rinichii.

Abundă în legume, soia, pește și fructe de mare

Poate vă întrebați de ce dieta chinezilor este cea mai bună? Răspunsul este simplu. Aceasta abundă în legume, soia, pește și fructe de mare. Zahărul, produsele lactate și carnea roșie fiind consumate în cantități foarte mici. Bucătăria chinezească folosește doar ingrediente proaspete, iar alimentele prelucrate industrial sunt în general evitate. De altfel, preparatele sunt gătite prin metoda tradițională (stir-fry), care constă în prăjirea alimentelor, tăiate în bucăți mici, într-o tigaie mare (wok), amestecând continuu. Metoda stir-fry necesită o cantitate mică de ulei, iar ingredientele își păstrează textura și aromele naturale.

Încercați să consumați, vreme de două săptămâni, legume proaspete trase rapid la tigaie, la foc intens, alături de orez fiert. Astfel, nu vă veţi înfometa și veți slăbi sănătos

Pierdeţi kilogramele nedorite cu ceai verde

Un rol important, poate cel mai important, în alimentația chinezilor îl are ceaiul verde, pe care l-au descoperit cu peste 4.000 de ani în urmă și a fost utilizat încă din acea vreme, grație capacităților sale naturale de vindecare. Ceaiul verde provine din planta numită Carmellia Sinensis și este cel mai popular ceai de pe glob, îndeosebi pentru proprietățile sale terapeutice și detoxifiante, efectul antioxidant, proprietățile anticancerigene și metabolice. Ceaiul verde chinezesc poate înlocui cu succes cafeaua, rezultatele consumului său fiind vizibile și în pierderea kilogramelor în plus.