Main menu

header

506 3 1de Raluca Grințescu

Urmați drumul spre o viață mai sănătoasă cu dieta Spectrum, un regim dezvoltat de doctorul Dean Ornish. Deși cunoscută ca fiind o dietă în adevăratul sens al cuvântului, dieta Spectrum este un mod de viață respectabil, cunoscut în întreaga lume datorită faptului că a reușit să descopere și să demonstreze că bolile de inimă pot regresa foarte ușor printr-un stil de viață sănătos. Important de știut este faptul că dieta Spectrum este una vegetariană, scăzută în grăsimi și în săruri.

În plus, activități fizice și meditație

Dieta Spectrum este un stil de viață ce poate fi foarte ușor adaptat pentru fiecare persoană, motiv pentru care milioane de oameni au apelat la ea, având ca rezultat o slăbire semnificativă și chiar reducerea unor tipuri de cancer, precum cel la prostată. Pe durata acestei diete se recomandă consumul unor alimente extrem de nutritive, activitățile fizice regulate și meditația.

Ce puteţi consuma

Cei care urmează dieta Spectrum pot mânca orice doresc, până la un punct. Dacă vreţi să daţi jos kilogramele în plus, reduceţi nivelul zahărului în sânge; pentru a preveni apariţia bolilor cronice, alegeţi mâncăruri mai sănătoase.

Mâncărurile sunt împărţite pe grupe, de la grupa 1 (cele mai sănătoase) până la grupa 5 (cele mai nesănătoase), astfel:

Grupa 1: Fructe, legume proaspete, cereale integrale, leguminoase, lactate fără grăsimi, albuşuri, produse pe bază de soia;

Grupa 2: Avocado, seminţe, nuci, uleiuri, legume la conservă, lactate cu puţine grăsimi, băuturi fără cafeină;

Grupa 3: Fructe de mare, carbohidraţi rafinaţi, dulciuri concentrate, uleiuri bogate în grăsimi saturate, margarină;

Grupa 4: Produse de origine animală cu multe grăsimi, lactate bogate în grăsimi, maioneză, produse de patiserie, prăjituri, plăcinte;

Grupa 5: Carne roşie, gălbenuşuri, mâncăruri prăjite, hot dog, organe, unt, smântână, uleiuri tropicale.

Cum funcţionează

Cu cât vă apropiaţi mai mult de grupa 1, cu atât sănătatea dumneavoastră va avea de câştigat. Dacă sunteţi deja sănătoşi, va trebui să faceţi doar nişte schimbări minore. Dar dacă mâncaţi doar din grupa 5, va trebui să faceţi schimbări mai importante. Unul dintre principiile de bază ale dietei este așa-zisa „nutrigenomics” - știinta modului în care mâncarea interacționează cu genele noastre și afectează sănătatea. Fiecare are un set unic de gene care reacționează diferit la mediu și la substanțele din mâncare. Unii mănâncă mult fără a se îngrășa, alții trebuie să fie mai atenți la siluetă.

„Orice faceți, inclusiv ce mâncați, activitatea fizică, emoțiile, interacționează cu genele și au un impact asupra felului în care se exprimă ele. Boala este rezultatul genelor care se exprimă greșit“ (Dean Ornish)