Main menu

header

483 30 1de Andrei Dicu

Ziua de 17 iulie 1918 a rămas una dintre cele mai sângeroase din istoria umanităţii. Ţarul rus Nicolae al II-lea, care abdicase la presiunile comuniştilor, la 15 mai 1917, a fost asasinat de bolşevici, alături de cea mai mare parte a familiei sale. Măcelul suscită şi astăzi un interes enorm, datorită faptului că, acum trei ani, Tribunalul din Moscova a redeschis dosarul penal în cazul „execuţiei” familiei Romanov.

Un „imbecil” canonizat de Biserica Rusă

Nikolai Alexandrovici Romanov (născut la 6 mai 1868) a fost ultimul împărat (ţar) al Rusiei. Canonizat, de curând, drept sfânt al Bisericii Ruse, Nicolae a devenit moştenitor al tronului în primul rând din pricina unui asasinat, căruia i-a căzut victimă bunicul său, ţarul Alexandru al II-lea. Nicolae era văzut ca prea blând de către durul și pretențiosul său tată, noul ţar Alexandru al III-lea, care, dată fiind moartea sa prematură, nu și-a pregătit fiul pentru conducerea vastului imperiu. Alexandru al III-lea se pare că nici măcar nu intenționa să-l „antreneze” pe Nicolae pentru o astfel de funcție dificilă, considerându-l „un fel de imbecil pe care n-are niciun sens să încerci să-l pregătești în meseria guvernării”. La moartea tatălui său, secerat prematur de vodcă, Nicolae şi-a întrebat, plângând, un văr: „Ce se va întâmpla acum cu mine și cu Rusia?” El a afirmat, cu această ocazie, că nu este pregătit şi că nu a dorit să devină țar, în plus nu știe nimic despre cum se guvernează sau se discută cu miniștrii.

Semne îngrozitoare în momentul încoronării

La 14 mai 1896, Nicolae al II-lea a fost uns cu mir la Catedrala Adormirea Maicii Domnului. După serviciul religios, ţarul şi ţarina au pornit spre Kremlin. Totuşi, încoronarea a fost pătată de două incidente. Când ţarul a trecut de iconostas, colierul Ordinului Sfântului Apostol Andrei i s-a desprins de la gât şi a căzut pe trepte. Să vezi crucea, panglica şi placa împrăştiate pe jos, când deviza Romanovilor era „Pentru credinţă şi fidelitate”, e un semn de rău augur. Apoi, la Kodinka, într-un loc în care era oferită băutură gloatelor de cetăţeni ieşiţi în stradă, înghesuiala şi o proastă amenajare a locului au atras călcarea în picioare a mii de oameni. S-au înregistrat 1.300 de morţi şi cam 1.000 de răniţi, adică aproximativ 10% din oamenii prezenţi. În faţa acestei catastrofe, cuplul a vrut să anuleze toate festivităţile prevăzute. Dar, prost sfătuit, monarhului i s-a spus că nu trebuie să se arate „sentimental”. Nicolae şi Alexandra au mers la Palatul Şeremetiev, unde ambasadorul Franţei oferea un mare bal. Deşi Nicolae şi Alexandra au arătat că sunt marcaţi de cele întâmplate, nu li se va ierta niciodată că au valsat în seara unei tragedii naţionale!

Naşterea ţareviciului Alexei sau de la extaz la agonie

483 30 2În anul 1904 a avut loc aşa-numita „Renaştere a dinastiei Romanovilor”. Ţarul Nicolae al-II-lea şi soţia sa, Alexandra, erau acum cei mai fericiţi părinţi, pentru că tocmai se născuse moştenitorul tronului. Această bucurie avea să fie rapid umbrită, problemele dinastiei Romanov ducând şi la distrugerea ei. În momentul naşterii ţareviciului Alexei, Nicolae al II-lea şi soţia sa s-au considerat binecuvântaţi de Dumnezeu, deoarece Alexei avea să fie moştenitorul tronului, având în vedere că până atunci ţarul avusese doar fete (Olga, Tatiana, Maria și Anastasia). Bucuria s-a transformat imediat în grijă şi deznădejde, deoarece ţareviciul a fost diagnosticat cu o boală numită hemofilie, moştenită de la mama sa. Durerea şi disperarea ţarinei Alexandra erau ascunse bine de aceasta, deoarece nimeni nu a ştiut de la început de tragedia familiei ţariste.

Influenţa lui Rasputin, folosită de adversarii ţarului

Din cauza Primului Război Mondial şi a efectelor feudalismului târziu în care se zbătea ţara, economia Rusiei scădea văzând cu ochii. Pentru multe dintre probleme Rusiei au fost învinovăţiţi ţarina Alexandra şi confidentul său, maleficul călugăr Rasputin. Iniţial, Rasputin fusese ocrotit graţie capacităţilor sale binefăcătoare, ţarina sperând, până în ultimul moment, că „terapeutul” Rasputin îi va vindeca fiul. Influenţa lui Rasputin asupra familiei Romanov a fost folosită de politicieni şi de jurnalişti, care doreau să slăbească puterea ţarului Nicolae, pentru a-l forţa pe acesta să renunţe la puterea politică, dar şi pentru a separa Biserica Ortodoxă Rusă de stat. Rasputin a contribuit la propaganda negativă creată în jurul familiei Romanov prin disputele sale cu fruntașii clerului, prin influenţa nefastă asupra ţarinei, dar mai ales prin modul desfrânat de viaţă pe care îl ducea.

S-au dichisit pentru „poza de grup” şi i-au împuşcat pe toţi. Şi câinele!

Din pricina incapacității armatei de a menţine succesele militare, ţarul Nicolae al II-lea a fost obligat să abdice în favoarea fratelui său, Marele Duce Mihail Alexandrovici. Guvernul provizoriu a hotărât să-i ţină închişi pe Romanovi în Palatul Alexandru. În 1917 au fost duşi la Tobolsk, în Siberia, pentru a-i proteja de revoluţie. Au fost nevoiţi să plece odată ce bolşevicii au pus mâna pe guvernul provizoriu al lui Kerensky. Au fost mutaţi la ultima lor destinaţie, oraşul Yekaterinbug, în casa unui inginer militar. În cele din urmă, ţarul, familia sa, câinele, precum şi câţiva servitori care îi însoţiseră au fost împuşcaţi în subsolul casei de un pluton de execuţie bolşevic în noaptea de 16 spre 17 iulie 1918. Momentul a fost sinistru, deoarece, înainte de a fi ucişi, membrii familiei ţariste au fost rugaţi să se dichisească, în vederea realizării unei fotografii de grup, care urma să fie publicată în presă, pentru a-i linişti pe regaliştii deveniţi tot mai suspicioşi în privinţa sorţii ţarului Nicolae. Interesant este că, deoarece armata regală n-ar fi tras în ţar, plutonul de execuţie a fost alcătuit din comunişti unguri!

A murit sau nu celebra Anastasia?

483 30 3Secretul ținut asupra execuției și a îngropării trupurilor a dus la zvonuri conform cărora împăratul sau membri ai familiei sale ar fi fost încă în viață. Mai mulți oameni au pretins că l-au întâlnit pe împărat în lagărele din Siberia, iar mulţi oameni au jurat într-un mod credibil că ar fi fost copiii țarului. Cel mai cunoscut caz a fost cel al Annei Anderson, care a afirmat că ar fi fost Marea Ducesă Anastasia şi chiar a reușit să-i convingă pe mai mulți membri ai familiei Romanov, aflați în exil. Este foarte posibil ca până și ea să fi crezut că este Anastasia, dar testele făcute post-mortem au arătat că acest lucru nu e adevărat. Totuşi, două trupuri nu au fost găsite, al lui Alexei și al uneia dintre fiice, Tatiana, Maria sau Anastasia. În conformitate cu raportul poliţiei, trupurile lui Alexei și al uneia dintre fiice au fost arse lângă locul de îngropare, iar cenușa lor a fost amestecată și ascunsă. Unele persoane din Rusia, în special clerici, au susținut că trupurile nu sunt ale Romanovilor, dar, după îndelungate tergiversări, toate rămășițele pământești au fost înhumate în cadrul unei ceremonii impresionante. În luna martie a anului 2011, un comitet de investigaţie a confirmat autenticitatea osemintelor, înmormântate în Catedrala Sfinţii Petru şi Pavel din Sankt Petersburg, dar şi autenticitatea rămăşiţelor celor două trupuri neîngropate, ale copiilor lui Nicolae al II-lea, Alexei şi Maria.

Nicolae al II-lea a fost ultimul ţar din istoria Rusiei! De atunci comuniştii au preluat puterea şi n-au mai lăsat-o... nici până în ziua de astăzi