Main menu

header

02-01-1de Elena Şerban

Un hotelier renumit şi un creator de blugi renumiţi. Un elveţian şi un american originar din Bavaria. Sunt doi dintre oamenii care prin geniu, dar şi prin muncă intensă au reuşit să-şi ducă la nivel de milioane afacerile. Şi care, Peşti veritabili ca zodie, au „înotat” cu spor contra tuturor celor care li se opuneau. Cesar Ritz şi Levi Strauss.

Cesar Ritz - Regele hotelierilor

Ritz. Nume echivalent cu eleganţa şi cu luxul. Cu ospitalitatea şi serviciile excelente. Cu hotelurile bune. Cel care a creat această echivalenţă a fost Cesar Ritz, un elveţian născut la 23 februarie 1850, care şi-a luat pe drept numele de „Hotelierul regilor”, dar şi, în oglindă, „Regele hotelierilor”.

Familia lui Ritz locuia în sătucul Niederwald din Elveţia şi era foarte săracă. La vârsta de 11 ani, copilul a fost trimis la un colegiu iezuit, pentru ca familia să scape de o gură de hrănit. Apoi, la doar 15 ani, a fost obligat să se angajeze la un hotel din Brig. Concediat după doar un an, băiatul şi-a încercat norocul la Paris. Tot în domeniul hotelier. Prima slujbă? Spălător de podele. A urmat cea de cărăuş şi apoi lustragiu de pantofi. A urcat apoi treptele până la şef de restaurant la Nisa şi manager la „Grand Hotel National” în Lucerna. Şi pentru că lua contact cu oameni bogaţi şi superbogaţi, a învăţat că pe aceştia ar trebui să îi mulţumească în primul rând. Anii au trecut şi, la 38 de ani, în 1888, şi-a deschis un restaurant în staţiunea Baden-Baden din sud-estul Germaniei.

Primul hotel cu numele „Ritz” a fost deschis în 1899, în Place Vendome, în Paris. Au urmat Londra şi Madridul, cu hoteluri care au devenit locurile principale de cazare ale celor bogaţi. În 1907, în plină expansiune a afacerilor sale, Cesar Ritz s-a restras din conducerea hotelurilor din cauza unor probleme de sănătate. De altfel, în 1913 s-a internat în spital şi apoi în sanatoriul „Lake Küssnacht” din cantonul elveţian Schwyz. A murit acolo la 26 octombrie 1918. Ritz a fost căsătorit cu Marie Louise Beck şi au avut doi copii: Charles şi Rene. Numele Ritz a fost dus mai departe doar de fiul Charles, care s-a şi ocupat de afacerea familiei până în 1976.

02-01-2Levi Strauss - Tatăl blugilor

La 26 februarie 1829 a văzut lumina zilei omul de a cărui invenţie beneficiază acum o lume întreagă. Este vorba despre Levi Strauss, al cărui nume este strâns legat de atât de cunoscuţii şi purtaţii blugi. Levi s-a născut la Buttenheim, în regiunea Bavaria din Germania, într-o familie cu descendenţe evreieşti. La vârsta de 18 ani, împreună cu mama şi cu două surori, s-a mutat în Statele Unite, acolo unde fraţii săi mai mari înfiinţaseră deja un magazin de stofe. În 1853 a devenit cetăţean american. Tot în acea perioadă, familia Strauss a decis să îşi extindă afacerea şi în California, iar tânărul Levi a fost ales să se ocupe de acest lucru. Cum cel mai important produs al firmei era denimul, un material gros şi greu de murdărit, Levi s-a gândit cum să facă să vândă cantităţi mari. Soluţia nu a venit de la el, ci de la un croitor, Jacob Davis, care cumpăra de la Strauss materiale pentru confecţiile sale. Ţesătura achiziţionată de la neamţ era folosită pentru confecţionarea unor pantaloni destinaţi muncitorilor. Strauss a schimbat însă croiala lui Davis şi a adăugat nituri la cusăturile care deveneau astfel indestructibile. Datorită acestor modificări, el a fost luat ca partener în firma înfiinţată de Jacob, firmă care a prosperat rapid şi care a fost botezată după Strauss, deoarece el a avut banii pentru patentul blugilor. Aşa se face că, în scurt timp, Strauss a devenit milionar. Când a murit, la 26 septembrie 1902, avea o avere estimată la 6 milioane de dolari (echivalentul a aproximativ 162 de milioane în prezent). Levi nu a fost niciodată căsătorit şi şi-a lăsat averea celor patru nepoţi ai săi.