Main menu

header

11-01-1de Elena Şerban

- echivalentul mondial pentru căutare

Caută pe Google. Am googălit şi am găsit aşa. Dacă te googălesc şi nu găsesc nimic înseamnă că nu există. Aceste fraze au intrat în cotidian în urmă cu puţin timp, însă parcă fără Google nu se poate face nimic. Pentru că acest motor de căutare este aproape indispensabil vieţii de zi cu zi. Responsabili de această invenţie sunt doi doctoranzi la Stanford: Larry Page şi Sergey Brin.

O investiţie mică, un profit uriaş
Această enciclopedie gigantică online îşi serbează ziua la 27 septembrie 1998, chiar dacă, oficial, compania a luat fiinţă la 4 septembrie în acelaşi an. Începutul acestei afaceri de miliarde, fără de care lumea acum s-ar mişca mult mai greu, a fost în 1996. Iniţiatorul ideii a fost Larry Page, care încerca să pună pe picioare, mai precis pe internet, un motor de căutare. Ideea lui Page a fost rapid îmbrăţişată de un coleg de-al său, Sergey Brin, student la rândul său. Nopţi întregi nedormite, zile multe chiulite de la cursuri. Încet, ideea a prins contur şi a dat roade. Şi pentru că trebuia să poarte un nume, compania a fost botezată BackRub. Numele nu a rezistat prea mult şi a fost abandonat în favoarea altuia: Google. Cei doi au riscat foarte mult, mai ales că termenul era aproape total necunoscut maselor largi. Googol era pe vremuri un neologism englez, care desemna numărul uriaş format din cifra 1, urmată de 100 de zerouri.

Ajutaţi de un inginer care a citit în viitor
Cei doi studenţi au primit o uriaşă gură de oxigen în afacerea lor de la un inginer german, care a intuit potenţialul uriaş al ideii celor doi. Fondator la rândul său al unei companii de mare succes, Andy von Bechtolsheim le-a oferit studenţilor nu mai puţin de 100.000 de dolari. Cu aceşti bani, Page şi Brin au reuşit să-şi extindă afacerea. Au închiriat un spaţiu cu 1.700 de dolari pe lună în Menlo Park şi au început să îşi promoveze afacerea. Numele Google apărea din ce în ce mai mult în presa de peste Ocean, iar afacerea creştea o dată cu numărul angajaţilor.
În 2000, la mai puţin de doi ani de la fondarea companiei, se ajunsese deja la 1 miliard de pagini web indexate. O adevărată lovitură a venit tot în 2000, an în care compania Yahoo, aflată în plină expansiune la acea vreme, a anunţat că va folosi motorul de căutare Google.

Un termen folosit în toată lumea
Undeva în 2002, compania a început să fie din ce în ce mai apreciată. Peste tot, termenul „google it” era folosit când era vorba să cauţi pe internet ceva sau pe cineva. În scurt timp, termeni similari au apărut cam în toate limbile unde era folosit internetul, inclusiv în română („a googăli”).
Isteria a atins cote maxime în toată lumea. De voie, de nevoie, toţi foloseau acest sistem de căutare, mai ales după ce acesta a început să ofere o gamă din ce în ce mai mare de servicii, printre care Google Earth, cu imagini din satelit ale Pământului (înregistrate, nu live), Google Chrome, care este navigator de web (browser), Android, un sistem de operare de tip open source pentru dispozitive mobile, Gmail, sistem de e-mail, Google Talk, client de mesagerie instantanee, Google Chrome OS, sistem de operare bazat pe kernelul Linux etc.

Compania se extinde în domeniul sănătăţii
În prezent, compania investeşte tot mai mult în sectoare străine de activitatea de bază, de IT, publicitate online şi servicii pe internet. De curând, Google a anunţat înfiinţarea companiei de cercetare în domeniul sănătăţii Calico, axată pe îmbătrânire şi problemele cauzate de acest proces, dar nu a precizat valoarea investiţiei. Noua companie este un proiect al directorului general al Google, Larry Page, care se numără printre investitorii fondatori. El a anunţat în acest an că a fost diagnosticat cu paralizie la coarda vocală stângă, care poate cauza voce răguşită şi probleme de respiraţie.

Un copil botezat cu acest nume
Compania este printre cele mai reputate de pe planetă, mai ales pentru felul în care îşi tratează angajaţii. Aceştia sunt consideraţi printre cei mai fericiţi din lume, datorită condiţiilor excelente de lucru. Pentru a-şi dovedi devotamentul faţă de Google, un cuplu de americani şi-a botezat copilul chiar cu acest nume. Tatăl acestuia, Walid Elias Kai, este doctor în marketingul motoarelor de căutare şi un admirator împătimit al Google. Aşa că nu a fost nicio surpriză când el şi soţia sa şi-au botezat fiul Oliver Google Kai.

Ştiaţi că... Google a cumpărat în octombrie 2006 site-ul YouTube, tranzacţie înregistrată în schimbul sumei de 1,65 miliarde de dolari?

• La începutul anului 2004, Google răspundea zilnic la mai mult de 200 de milioane de consultări

Compania în cifre

Venituri - 50,18 miliarde USD (2012)
Profit brut - 12,76 miliarde USD (2012)
Profit net - 10,74 miliarde USD (2012)
Active totale - 93,80 miliarde USD (2012)
Capital propriu - 71,72 miliarde USD (2012)
Angajaţi - 44.777 (2013)

11-01-2Ochelari controversaţi

Ca multe dintre afacerile de mare succes, Google a stârnit numeroase controverse din cauza serviciilor sale. Cea mai recentă a fost cea legată de Google Glass, ochelarii inteligenţi care înregistrează tot. Supărarea cea mai mare constă în faptul că oamenii nu vor să fie filmaţi fără să ştie. Mai ales în locuri în care oamenii vor să fie siguri şi singuri în intimitatea lor. Compania a explicat că ochelarii nu vor avea funcţia de recunoaştere facială înainte de a dispune de elemente solide de protejare a vieţii private. Aceştia sunt în prezent în faza de testare, fiind deja distribuiţi unor utilizatori selectaţi, în cadrul unui program numit Explorer. Ochelarii dispun de un ecran poziţionat chiar deasupra ochiului drept al utilizatorului, precum şi de o cameră video şi un microfon.

• 99% din veniturile companiei provin din publicitate

Un portal cu toate constituţiile lumii

Şi pentru cei care credeau că Google se ocupă mai ales de lucruri distractive, nu este deloc aşa. O dovedeşte proiectul lansat zilele trecute la New York. Este vorba despre un nou portal care recenzează constituţiile din lumea întreagă, cu scopul de a ajuta mai ales ţările aflate în tranziţie politică. Iniţiativa permite accesul la toate constituţiile care au fost în vigoare în fiecare ţară din lume până în septembrie 2013. Portalul conţine peste 350 de intrări tematice, pentru a facilita comparaţiile între diverse chestiuni, precum drepturile minorităţilor şi finanţarea campaniilor electorale. Google intenţionează ca acest portal internet să devină accesibil în şase limbi folosite oficial la ONU (engleză, franceză, spaniolă, rusă, arabă şi chineză).

Internetul, urcat în balon

Un alt proiect controversat se numeşte Loon, şi este legat de visul celor de la Google de a oferi internet fără fir chiar şi în cele mai izolate locuri de pe planetă. Astfel, compania testează în Noua Zeelandă un sistem care ar putea asigura internetul în balon. În cadrul acestui proiect, 30 de baloane, echipate cu aparatură care asigură legături la internet cu viteză apropiată celei 3G, transmit semnal către 50 de staţii de la sol. Planul Google este de a crea o flotă de baloane suficient de mare pentru a asigura conexiunea stabilă la internet în zonele survolate. Controversa vine din temerea specialiştilor că baloanele nu ar rezista în aer cele 100 de zile prognozate, din cauza curenţilor. Şi Bill Gates a criticat proiectul, dar pentru că investiţia e prea mare şi oamenii nu câştigă cu adevărat nimic.