Main menu

header

de Andrei Dicu

Dincolo de teoriile numerologice, există o veche şi profundă credinţă populară internaţională, potrivit căreia numărul 13 ar fi „cu ghinion”. În rândurile ce urmează vom încerca să păşim dincolo de legendă şi să aflăm care este adevărul din spatele acestor presupuneri şi ne vom referi inclusiv la previziunile pentru anul... 2013, pe care mulţi oameni îl aşteaptă cu îngrijorare.

Introducere în tainele numerologiei
Numerologia modernă foloseşte cifrele de la 1 la 9 pentru a determina analiza caracterului uman şi pentru a prezice tendinţele viitoare. Despre alte numere, savanţii cred că ele poartă influenţe vibraţionale care trebuie luate în considerare, după cum trebuie să remarcăm şi legătura dintre astrologie, numere şi adrese. Totuşi, trebuie spus că nu există dovezi ştiinţifice sau matematice care să demonstreze că numerele prezintă astfel de proprietăţi. La fel stau lucrurile şi când vorbim despre timp, şi ne referim la unele predicţii legate de cifre şi de numărul anilor. La baza credinţei că datele şi orele au o semnificaţie numerică se află faptul că vibraţiile Universului ca întreg se produc conform unor cicluri regulate şi că lucrurile create sau schimbate la un anumit punct în interiorul acestor cicluri vor exprima proprietăţile vibraţiilor din acel moment al ciclului. Până acum nu a avut loc nicio verificare ştiinţifică a validităţii acestor principii ale numerologiei, şi de aceea ea a fost clasificată drept o „pseudoştiinţă”, iar cei mai mulţi savanţi o socotesc drept o înşelătorie. În schimb, susţinătorii numerologiei spun că ea este veridică prin „ordonanţă divină” şi conţine indicii plasate în structura Universului de către Dumnezeu, pentru ca să le descifreze cei „iluminaţi”, aducându-i astfel în situaţia de a contribui la desăvârşirea „Planului Măreţ”. „Numărul 13 este foarte activ, dinamic, poate da peste cap creaturile care nu posedă calităţile feminine de blândeţe, dragoste şi bunătate, pentru a compensa influenţa sa”, scrie ezoteristul şi numerologul Papus.

De la Geometria Sacră la schimbările ce ne aşteaptă
Potrivit tratatelor occidentale moderne de numerologie, 13 este o octavă vibraţională mai înaltă a numărului 4 şi se găseşte cu o octavă mai sus decât numărul 12, care simbolizează din vremuri străvechi finalizarea. Din acest motiv, se spune că 13 reprezintă sfârşitul unui ciclu, având ca exemplu existenţa a 13 zodii în astrologia antică, de origine celtică şi indiană. 13 poate fi interpretat şi ca 12+1 şi este privit de mulţi ezoterişti ca fiind „numărul iniţiatului”. Totuşi, semnificaţia reală a acestei cifre nu poate fi tratată fără a ne referi la Geometria Sacră şi mai ales la Floarea Vieţii din Templul lui Osiris din Egiptul Antic. Ei bine, aceasta indică mişcarea continuă de distrugere şi de creaţie a vieţii, de perpetuă regenerare a Universului. În ştiinţa iniţiatică, moartea nu a fost niciodată considerată ca o finalitate, ca un moment definitiv şi ultim, ci ca un început al unei vieţi noi. Numărul 13 nu este, aşadar, unul malefic, dar nu suportă impurităţile şi lipsa armoniei. Dacă 13 vesteşte noi începuturi, de asemenea, acest număr semnifică faptul că sistemele demodate trebuie să ia sfârşit pentru a face loc unor transformări necesare. Din acest motiv, există o mulţime de savanţi care susţin că, raportându-ne la numerologie, dar şi la celelalte ştiinţe „clasice”, anul 2013 va aduce cu sine o mulţime de schimbări social-politice-economice la nivel mondial şi contrazic, astfel, teoriile legate de sfârşitul lumii, aşteptat de unii la finalul acestui an sau la începutul anului viitor.

Mary-Anne şi Pavel Globa anunţă vremuri teribile
O altă clarvăzătoare, franţuzoaica Mary-Anne, a prezis că anul viitor sărăcia se va agrava, fapt care va atrage noi greve şi manifestaţii violente în Europa. Franţuzoaica se află pe aceeaşi lungime de undă cu astrologul rus Pavel Globa, care a declarat în cadrul unui interviu că în anul 2013 „lumea se va cufunda într-o serioasă criză economică, iar în viitor într-una geopolitică”. Din păcate, dacă privim atent în lume, dar şi în „ograda” noastră, România, aceste predicţii par mai aproape de realitate...

Sub semnul superstiţiilor
Dincolo de predicţii şi de semnificaţiile numerologice şi ezoterice, avem de a face şi cu o serie de superstiţii, mai mult sau mai puţin fondate. Superstiţiile legate de fatidicele zile de „marţi şi vineri 13” îşi au izvorul în trei locuri. Se spune că numărul 13 este aducător de ghinion şi de nenorociri, deoarece la Cina cea de Taină au stat la masă 13 persoane, iar ulterior Iisus a fost crucificat. În mitologia scandinavă, se spune că 13 zei s-au adunat la o sărbătoare şi că unul dintre ei, Loke, a profitat de ocazie pentru a-l ucide pe cel mai iubit zeu, Balder. În Tarot există o carte numită „Moartea 13”, o arcană majoră care conţine un avertisment negativ. Ziua de marţi este considerată, ca şi sâmbăta, drept o zi cu trei ceasuri rele. Totul provine de la o regulă din astrologia orară, una dintre ramurile astrologiei generale. În fine, superstiţia legată de ziua de vineri 13 provine de pe vremea Cavalerilor Templieri. La 13 octombrie 1307, Regele Filip i-a arestat pe majoritatea Templierilor, în frunte cu Marele Maestru Jacques de Molay, iar după ce a obţinut o serie de mărturisiri sub tortură, cei mai mulţi au fost arşi pe rug.

Baba Vanga prezice un Papă Negru!
Unde există controverse, aşa cum e cazul şi în privinţa numărului 13, există şi... prezicători. Celebra Baba Vanga, pe numele său real Vangelia Gushterova, renumită pentru previziunile sale în privinţa omenirii, este cunoscută în România în primul rând datorită faptului că a afirmat că în ţara noastră se va naşte un nou Mesia. De asemenea, ea a prezis dezastrul nuclear din Japonia, care era însă „prevăzut” pentru anul viitor, dar şi faptul că, spre finalul anului 2013 şi la începutul anului 2014, majoritatea oamenilor vor avea cancer de piele. De asemenea, pentru viitorul apropiat ea a prezis şi că musulmanii vor declanşa un nou război de proporţii, dar iată că actualul conflict dintre israelieni şi palestinieni nu a mai aşteptat începutul anului 2013... În schimb, Vaticanul ar trebui să ia deja o serie de măsuri, pentru că tot bătrâna oarbă a prezis, înainte de a muri în 1996, că Papa se va îmbolnăvi foarte grav în anul 2013, iar urmaşul său va fi un Papă „negru”...

„Numărul 13 este activ, dinamic, poate da peste cap creaturile care nu posedă calităţile feminine de blândeţe, dragoste şi bunătate, pentru a compensa influenţa sa” (Papus)