Main menu

header

03-01-1de Narcisa Andrei

Omenirea a fost atrasă dintotdeauna de mistere, indiferent de natura lor, iar Terra are o multitudine de faţete enigmatice, pe care oamenii de ştiinţă au încercat din răsputeri să le explice, uneori fără succes. Vă prezentăm un top subiectiv al celor mai stranii locuri de pe Planeta Albastră, printre care se numără un râu lipsit de viaţă, o cascadă însângerată şi un deşert de sare.

Râul Morţii
Un loc ce pare desprins de pe Marte este şi un râu din Spania, lipsit de orice urmă de viaţă: Rio Tinto. Peisajul extraterestru a fost creat în urma exploatărilor de la uriaşele mine cu nume omonim. Din păcate, dezvoltarea industrială a distrus nu doar munţii şi văile, ci şi localităţile din zonă, populaţia fiind nevoită să se mute, din cauza toxicităţii zonei. Apele lui Rio Tinto sunt foarte acide (cu un pH cuprins între 1,7 şi 2,5 ) şi sunt bogate în metale grele, lucru ce explică pe deplin lipsa oricărei forme de viaţă. De aceea, Rio Tinto mai este supranumit şi Râul Morţii…

03-01-2Cascada însângerată
Puţini dintre dumneavoastră ştiu despre existenţa unor cascade în care pare că sângele a luat locul apei cristaline! Ei bine, în Antarctica există aşa ceva, un izvor sângeriu ce curge din Gheţarul Taylor. Descoperită în anul 1911 de Sir Thomas Griffith Taylor, cascada a intrigat mult timp comunitatea ştiinţifică, dar secretul acestui loc deosebit a fost descoperit de-a lungul vremii. Specialiştii în geologie spun că, în urmă cu aproximativ cinci milioane de ani, un lac de apă sărată a fost „închis” în Gheţarul Taylor, sub 400 de metri de gheaţă. Astfel s-a dezvoltat aici un ecosistem unic, cu elemente izolate de aer, lumină şi căldură. Apa sărată este foarte bogată în fier (de altfel, culoarea roşie a cascadei se datorează oxidului de fier), iar fisurile din gheţar permit apei din lac să iasă la suprafaţă, pătând transparenţa gheţii.

03-01-3Ochiul Africii
Cel mai mare deşert din lume, Sahara, ascunde şi el un mister nerezolvat încă de oamenii de ştiinţă: Ochiul Africii. Numeroşi geologi, fizicieni şi astronomi de top nu au reuşit să explice acest fenomen straniu, deşi iniţial au presupus că formaţiunea respectivă ar fi rezultatul impactului unui meteorit cu Terra. Ochiul Saharei se află în partea de nord a Mauritaniei, are un diametru de 50 de kilometri, fiind vizibil din spaţiu (dă senzaţia unui uragan în plină desfăşurare), şi este perfect circular!

03-01-4Poarta Iadului
Păstrând registrul, vă aducem în atenţie Poarta Iadului din Uzbekistan. Uimitoarea descoperire a fost total fortuită. Se pare că geologii au rămas impresionaţi de aspectul acestei caverne în timp ce săpau pentru a găsi gaze naturale. Aspectul ei înspăimântător i-a împiedicat până şi pe cei mai temerari dintre muncitori să descindă acolo, deoarece groapa era plină cu gaz. Drept urmare, i-au dat foc, pentru ca acesta să se consume. Ciudat e că nici până în prezent focul nu s-a stins şi nimeni nu îşi poate imagina ce cantitate imensă de gaze a fost pierdută (şi se pierde încă)!

03-01-5Deşertul de sare bolivian
Bolivia oferă, la rândul ei, un peisaj extraordinar, unic pe Terra, un deşert de sare! Salar de Uyuni are o suprafaţă de 12.000 de kilometri pătraţi, este situat la o altitudine de 3.700 de metri şi conţine mai mult de 10,2 miliarde de tone de sare, anual extrăgându-se circa 25.000 de tone! Mai mult, această zonă deţine peste jumătate din rezervele mondiale de litiu, fiind de interes major pentru economia lumii (carbonatul de litiu e prezent în bateriile de laptop şi de telefoane mobile şi este privit ca un „Sfânt Graal” al industriei auto).