Main menu

header

06-01-1de Elena Şerban

Cunoscut drept cel mai mare iluzionist al tuturor timpurilor, Erik Weisz a venit pe lume la 24 martie 1874, în Budapesta, Ungaria, într-o familie de evrei. Împreună cu părinţii şi cu cei şase fraţi, Erik s-a mutat din Imperiul Austro-Ungar în America atunci când abia împlinise 4 ani.

 

Tatăl său, rabin, l-a încurajat pe Erik să îi urmeze calea, însă copilul avea alte gânduri. Fire sportivă, Erik s-a angajat ca trapezist la un circ când nici nu împlinise 9 ani. În perioada când lucra la circ s-a îndrăgostit de iluzionism. A început să înveţe trucuri peste trucuri, devenind în scurt timp senzaţia Americii în acest domeniu.

În perioada 1891-1893, la începutul carierei de magician, Erik a lucrat împreună cu unul dintre fraţii săi, Dash, însă nu pentru mult timp. Tot din acea perioadă datează şi relaţia lui Erik, ce îşi schimbase numele în Harry Houdini, cu Wilhelmina Beatrice (Bess) Rahner. Cei doi s-au căsătorit în 1894.

Cariera lui Houdini a fost marcată de întâlnirea cu Martin Beck, care i-a devenit un excelent manager. La sfaturile lui Martin, Houdini se specializează în evadări spectaculoase. Este numit în scurt timp „Regele Evadărilor” şi este plătit cu sume colosale pentru a participa la diverse evenimente.

A călătorit în toată lumea. Era înnebunit să fie în atenţia marelui public şi nu renunţa la spectacole, deşi, uneori, nu făcea faţă solicitărilor din punct de vedere fizic. Astfel, a evoluat cu glezna ruptă la un spectacol ce a avut loc cu doar câteva săptămâni înainte să moară.

De altfel, decesul marelui magician a survenit tot în astfel de condiţii. A fost lovit crunt cu pumnul în stomac de un student care a vrut să-i testeze rezistenţa la astfel de lovituri. Houdini nu a ţinut cont de faptul că nu mai era tânăr şi a suportat cu stoicism durerile. A evitat însă să meargă la medic şi a murit în doar trei zile. Era 31 octombrie 1926. Studentul îi rupsese apendicele. Magicianul şi soţia sa nu au avut copii.