Main menu

header

14-01-1de Elena Şerban

Cel mai mare actor din istoria filmului. Aşa îl consideră criticii, dar şi publicul pe marele Humphrey Bogart. Venit pe lume în ziua de Crăciun a ultimului an al secolului al XIX-lea, Humphrey nu şi-a dorit de mic să devină actor. Tatăl chirurg şi mama desenator voiau ca fiul lor să le calce pe urme. Nici fizicul sau vocea răguşită nu îl recomandau pentru o carieră în actorie. Peste ani s-a dovedit însă că ceea ce părea un defect a devenit o marcă Bogart.

 

Humphrey şi-a început cariera de actor în teatru în 1921, pe Brodway, după ce, aproape un an întreg, a fost marinar pe mai multe nave ale armatei americane. Abia după marea criză din 1929, actorul s-a reprofilat pe filme. A avut un început modest, cu filme de serie B, dar a explodat abia în 1941, o dată cu producţiile „High Sierra” şi „Şoimul Maltez”. Filmul care l-a făcut megastar a fost însă „Casablanca”.

Bogart a avut parte de patru mariaje. Primele trei destul de nefericite. Prima sa soţie, Helen Menken, a fost implicată în mai multe relaţii cu alte femei. A doua, Mary Philips, i-a fost soţie actorului timp de aproape nouă ani. Nici cea de-a treia doamnă Bogart, Mayo Methot, nu a fost chiar în regulă. Se spune că aceasta l-a atacat la un moment dat pe actor cu un cuţit de măcelar. Abia relaţia cu actriţa Lauren Bacall a fost una fericită, chiar dacă Bogart a avut o aventură extraconjugală cu coafeza sa. Din mariajul cu Lauren Bacall au rezultat doi copii, Stephen Humphrey Bogart, care e scriitor, şi Leslie Howard Bogart, asistentă medicală.

Mare fumător, Humphrey a murit de cancer la 57 de ani, în 1957. Pe piatra sa de mormânt este scrisă o replică celebră a primului său film în care a jucat alături de Lauren Bacall: „If you want anything, just whistle” („Dacă vrei ceva, doar fluieră”).