Main menu

header

16-01-1de Elena Şerban

Cel mai cunoscut actor francez, Alain Fabien Maurice Marcel Delon, s-a născut la 8 noiembrie 1935, într-o suburbie a Parisului. Părinţii săi au divorţat când Alain avea 4 ani. În copilărie a urmat cursurile unei şcoli romano-catolice, dar la 14 ani a renunţat la şcoală. A câştigat primii bani lucrând în măcelăria tatălui vitreg. În 1952 s-a înrolat în marina militară franceză, astfel că a luptat în războiul din Indochina, ca puşcaş marin.

Revenit din armată, a lucrat ca vânzător şi ca servitor însă, ajutat de chipul său interesant, s-a împrietenit cu Brigitte Bardot, care l-a luat cu ea la Cannes. La festivalul de film, Delon i-a atras atenţia lui David O. Selznick, mare producător la Hollywood, care i-a oferit un contract, cu condiţia ca Alain să înveţe engleza. S-a întors la Paris cu acest scop, dar s-a întâlnit cu regizorul Yves Allégret, care i-a dat primul rol în filmul „Quand la femme s’en mêle”. Alte pelicule în care şi-a arătat talentul au fost „Rocco şi fraţii lui”, „Ghepardul” şi „Zorro”.

Deşi cea care „l-a scos în lume” a fost Brigitte Bardot, cei doi nu au avut o relaţie de iubire. Alain s-a îndrăgostit în 1959 de actriţa Romy Schneider, însă marea iubire s-a terminat brusc în 1963. La 13 august 1964 s-a căsătorit cu Nathalie Barthélemy, care a născut o lună mai târziu un băiat: Anthony. Cuplul a divorţat în 1969, la mai bine de un an de când Delon începuse o relaţie cu Mireille Darc. Cei doi s-au despărţit în 1982.

Ajuns la 52 de ani, Delon s-a îndrăgostit de olandeza Rosalie van Breemen (21 de ani), alături de care a stat 15 ani. Cei doi au împreună doi copii, Anouschka şi Alain-Fabien.