Main menu

header

945 25 1de Gheorghe Zmaranda

Imaginează-ți-vă că vă ridicaţi în văzduh, împreună cu alte baloane colorate, și că vă bucuraţi de panoramele incredibile ale regiunii Sibiului. Pe măsură ce balonul cu aer cald se lasă purtat de vânt, muzica selectată cu grijă de DJ se va răspândi în aer și va adăuga o notă specială și captivantă întregii experiențe. Vibrațiile muzicale vor completa peisajul magic, vă vor încuraja să vă bucuraţi de moment și să vă lăsaţi prinşi de ritm. Aceasta este filosofia în baza căreia Alex Cinezan (medalion) organizează la Sibiu Festivalul Air Sensation, un eveniment dedicat baloanelor cu aer cald. Anul acesta festivalul va avea loc în  perioada 18-20 august.

„Participanții se pot bucura de zboruri cu balonul libere și captive”

945 25 2- Care este „istoria” festivalului baloanelor cu aer cald „Air sensation”?

- Totul a plecat de la un vis care apărea timp de două săptămâni, în fiecare seară, undeva prin ianuarie 2014. Vedeam în dreapta Munții Făgăraș cu zăpadă încă pe ei, jos șerpuia Oltul, iar de jur împrejur se vedeau umbrele norilor peste iarba de un verde aprins. De fiecare dată mă trezeam cu o senzație pe care nu o pot explica  prin cuvinte... de libertate și good vibe. Astfel am hotărât să îmi cumpăr un balon cu aer cald și am început să caut mai multe informații despre aceste aparate de zbor. Inițial nu am știut absolut nimic despre cum funcționează. Am reușit în toamna aceluiași an să cumpăr un balon second-hand din Germania și așa am început „să fac parte” din povestea lui Jules Verne. După aproximativ trei ani, la un zbor de agrement, eram cu mâinile prin nori, fără geamuri sau alte obstacole și, având această experiență de neuitat, mi-a venit ideea de a organiza un party printre nori. M-am gândit să organizez un eveniment la care să participe mai multe baloane cu aer cald, iar un DJ să mixeze live la aproximativ 1.000 de metri altitudine, în timp ce participanții la zbor se pot distra, pot admira peisaje magice și pot asculta muzică în același timp. Așa a luat naștere Air Sensation Festival și conceptul unic în lume, The World’s First Sky Party.

- Anul acesta cum va arăta evenimentul?

- Festivalul de anul acesta va începe pe data de 17 august, cu un prim zbor în formație al baloanelor cu aer cald participante anul acesta. Evenimentul va începe la sol și în aer oficial pe data de 18 august. În cadrul evenimentului participanții se pot bucura de zboruri cu balonul libere și captive, Kids Zone, Food and Drinks, un teren de beachvolleyball la care se pot înscrie într-un turneu de amatori, camping amenajat pentru 100 de corturi, zbor cu motoparapanta și un circuit de Jeep Safari pentru a vedea împrejurimile Sibiului și a Ocnei Sibiului, iar pe timp de seară Sky Party și DJ sets organizate pe scenă zburătoare și pe scena principală montată la sol. Evenimentul se va încheia pe data de 20 august.

„Zborurile au loc dimineața devreme sau înainte de apus”

945 25 3- Câte baloane cu aer cald vor fi aduse anul acesta?

- Ne-am dorit să aducem un număr de 15 baloane pentru ediția 2023, însă în România sunt, în acest moment, aproximativ zece baloane operaționale care aparțin diferitelor persoane private sau cluburilor de baloane cu aer cald. Încercăm, așadar, să aducem și echipe din alte țări din Uniunea Europeană.

- În ce condiții se realizează plimbările cu balonul cu aer cald?

- Zborul cu balonul liber are loc dimineața devreme sau seara, înainte de apus (06-09:00 A.M. - 05-09:00 P.M.) și se realizează doar în condiții normale de vreme și zbor, cu respectarea legilor și regulamentelor aviației. Prin condiții normale de vreme se înțelege o viteză a vântului de maximum 4 metri pe secundă pentru ancorare la sol și maximum 2 metri pe secundă, fără intensificări sau rafale pentru ridicarea acestuia pe verticală (gonflare). De asemenea, se înțelege și lipsa precipitațiilor de orice fel (burniță, ploaie, ninsoare etc.) sau a probabilității apariției acestora pe timpul desfăşurării acțiunii, precum și starea bună, uscată și curată a locului de operare. În  condiții de nesiguranță a zborului, conform Reglementărilor Aeronautice Române în vigoare, pilotul (suveran) - comandant poate anula decolarea sau ancorarea și poate întrerupe zborul în orice moment dacă el consideră că zborul nu poate fi efectuat în condiții de maximă siguranță. În acest caz, organizatorul nu se face răspunzător de neefectuarea zborului.

Mai multe baloane se vor înălţa la 1.000 m altitudine, unde un DJ va mixa muzică live în timp ce participanţii vor admira peisaje de vis, în cadrul Festivalului Air Sensation de la Sibiu (18-20 august), sub conceptul unic în lume „The World’s First Sky Party”

În cazul ridicărilor tip lift cu baloanele ancorate, durata lor în ancoră este de 4-8 minute/ridicare tip lift, la o înălțime de maximum 30 de metri. Zborul ancorat presupune fixarea baloanelor cu aer cald în puncte fixe, operându-se ridicări pe verticală. Copiii cu vârste sub 10 ani sunt acceptaţi la zborurile ancorate doar însoțiți de un adult

„Sunt operate de piloţi calificaţi“

945 25 4- Care este durata unei astfel de plimbări şi cât costă?

- Zborul în sine durează aproximativ o oră, dar toată procedura, respectiv pregătire zbor, gonflare, decolare, zbor propriu-zis, aterizare și recuperare pasageri și aeronavă, se desfășoară pe parcursul a circa trei ore. Costul va fi între 50 și 100 lei de persoană pentru zborurile captive, cu o durată între 4 şi 8 minute și ridicări pe vertical, de tip lift, la o înălțime de maximum 30 de metri. Pentru zborurile libere și Sky Party, cu durata de aproximativ o oră, când baloanele se vor înălța conform protocolului încheiat cu ROMATSA la aproximativ 1.000 de metri altitudine QNH, costul va fi de 750-850 lei de persoană. La ediţiile anterioare au fost aproximativ 8.000 de vizitatori.

- Cât de sigure sunt zborurile cu baloane cu aer cald?

- Baloanele cu aer cald participante sunt verificate de autorități competente și operate de piloți calificați, iar zborurile se efectuează doar în condiții de maximă siguranță.

- Mai există evenimente similare în România?

- Da, sunt mai multe evenimente cu baloane cu aer cald în țară, cel mai vechi fiind cel de la Câmpul Cetății. Prin fiecare eveniment organizatorii încearcă să promoveze specificul zonei în care acesta se desfășoară. Evenimentul nostru este diferit prin conceptul unic în lume, acela de Sky Party. Unul dintre baloanele special pregătite pentru acest eveniment va fi echipat cu un sistem de sunet de înaltă calitate și va găzdui un DJ talentat și profesionist. În timp ce balonul se înalță și străbate cerul, DJ-ul va selecta și mixa muzică live, creând o atmosferă vibrantă și plină de energie.