Main menu

header

941 29 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Producătorii de aeronave se întrec în a prezenta conceptele zborului viitorului, care se schimbă masiv în condițiile nevoii acute de a face mai prietenos cu mediul, dar și mai performant și mai confortabil, unul dintre cele mai poluante segmente ale industriilor inventate de oameni.

Fiecare loc va fi… la geam!

Gigantul aerospațial Airbus a prezentat recent conceptul Airspace Cabin Vision 2035+, o adevărată… viziune: include o vedere panoramică asupra norilor pe care îi traversează aeronava. Totul grație unui proiect de tavan transparent, care va face ca fiecare loc să fie unul… la geam! Concret, pasagerii aeronavelor din viitoarele generații ale producătorului se vor afla ca într-o navă spațială, având posibilitatea să contemple spectacolul cerului de pe traseul de zbor. Conceptul le permite, de asemenea, pasagerilor să acceseze ferestrele interactive inteligente, care arată timpul de călătorie și afișează o explorare virtuală a destinației. În același timp, producătorul inovează și la capitolul mese, introducând conceptul de precomandă - meniurile nu vor fi doar mai bune și mai personalizate, ci se va reduce semnificativ și cantitatea de deșeuri alimentare.

„Design bionic” pentru cabină

941 29 2În momentul de față, cercetările arată că o cabină poate contribui cu 10%-20% la impactul general asupra mediului al aeronavei, pe durata ciclului său de viață, arată oficialii Airbus. Ca urmare, compania a pornit de la realitatea că reducerea emisiilor la nivelul cabinei se poate realiza prin soluțiile „ușoare”. Mai precis, specialiștii companiei s-au concentrat pe crearea de „design bionic”, care va ajuta la reducerea greutății cabinei cu până la 40%. „Regândim materialele utilizate în interiorul cabinei, astfel încât acestea să poată fi reciclate, refolosite și reparate - este o parte-cheie a viziunii Airspace Cabin Vision 2035+. Căptușeala și componentele cabinei vor fi dezvoltate pentru aeronavele actuale folosind materiale noi, iar o introducere completă a acestora va fi implementată la aeronavele de generație următoare”, explică oficialii Airbus.

Reprezentanții Airbus afirmă că s-au inspirat de la natură pentru a regândi viitoarele sale aeronave, care vor porni de la structura unei… ciuperci!

Implementare pe aeronavele de generaţie următoare

Cei trei piloni ai noii filosofii Airbus sunt transparența în lanțul de aprovizionare, pentru a stabili un sistem trasabil al ciclului de viață al componentelor conceptului, decarbonizarea, care se va dovedi un important argument într-o industrie care are de înfruntat provocări majore în atingerea obiectivelor globale de mediu, precum și circularitatea, care implică regândire, reciclare, reparare și reutilizare, pentru a face industria mai sustenabilă. Zece companii aeriene și opt firme de tehnologie, inclusiv Delta Air Lines, Lufthansa și BMW au contribuit la acest proiect, Airbus luând în calcul și sondaje extinse derulate în rândul pasagerilor. Modificările aduse gamelor de cabine existente ale producătorului vor începe încă din acest an, cu implementarea la scară largă pe aeronavele sale de generație următoare.