Main menu

header

940 27 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Un oraș din nordul Indiei, Amritsar, cu două milioane de locuitori, este renumit pentru multe lucruri - bucătăria delicioasă, centrul istoric și spectaculosul Templu de Aur. Dar ceea ce iese în evidență peste tot este un sentiment de generozitate care face ca în acest loc nimeni să nu sufere de foame - oricine poate mânca gratuit.

Voluntariat fără nicio așteptare sau pretenție de reciprocitate

940 27 2Amritsar a fost înființat în secolul al XVI-lea, de un guru sikh, și este situat în regiunea Punjab. Religia este cunoscută pentru tradiția sa de voluntariat prestat pentru alții, fără nicio așteptare sau pretenție de reciprocitate. Adepții acestei religii își exprimă generozitatea în acte simple, cum ar fi curățarea podelelor, servirea meselor și menținerea ordinii. În 2021, când COVID-19 a devastat familii întregi din India, comunitatea sikh a făcut față provocării livrând butelii de oxigen și alte consumabile medicale celor care aveau nevoie. Într-o lume din ce în ce mai individualizată, acesta este un mod de viață inedit. Spiritul poate fi văzut la adepții religiei în întreaga lume. În timpul blocării din pandemie, voluntarii sikh dintr-o zonă din Anglia au livrat mii de mese pe zi personalului National Health System, credincioșii din diferite orașe din SUA au gătit sute de mii de mese gratuite ori i-au ajutat pe sinistrații din Canada sau Noua Zeelandă.

„O bucătărie comunitară imensă, în care toată lumea se hrănește”

940 27 3În Amritsar, „inima” religiei sikh, generozitatea acestei religii este dusă la un alt nivel. Se știe în toată India că nicio persoană nu trebuie să meargă vreodată la culcare flămândă în acest oraș incredibil. Există întotdeauna o masă caldă gata pentru oricine ar dori-o la Templul de Aur, cel mai important altar al religiei. Aici, cea mai mare bucătărie comunitară gratuită din lume servește 100.000 de oameni zilnic, șapte zile pe săptămână. Toată lumea este binevenită să mănânce aici, fără discriminare, iar mesele sunt disponibile permanent. „M-am născut și am crescut în Amritsar și avem o bucătărie comunitară imensă, în care toată lumea se hrănește. Întregul oraș poate mânca acolo. Prima dată când am simțit foamea a fost când am venit în New York…”, povestește Vikas Khanna, chef cu stele Michelin, care a distribuit milioane de mese în India, în timpul pandemiei. Templul de Aur este condus fără probleme și cu cea mai mare disciplină de o armată de voluntari, care servesc zi de zi o masă de bază, delicioasă, care include linte, chapattis (pâine plată), tocană de năut și iaurt. Oamenii stau pe podea, în săli imense, care pot găzdui cu ușurință 200 de persoane simultan - bărbați și femei, bătrâni și tineri, bogați și săraci.

„După aproximativ 15 minute din momentul în care unii meseni pleacă, voluntarii curăță și pregătesc sala pentru următoarea rundă de înfometați. Este un ciclu fără sfârșit de mâncare și servire“ (BBC)

Lecţii învăţate ale istoriei întunecate

Este uimitor felul în care oamenii din Amritsar au transformat în bunătate și lumină - și nu în resentimente - o istorie întunecată. Potrivit BBC, orașul și oamenii săi au trecut printr-un masacru în 1919, prin violențe în 1947, printr-un asalt militar sângeros în 1984, toate perpetuate, prin relatări ale martirilor, și astăzi. „Dar aceste povești nu sunt respuse pentru a incita la ură sau pentru a căuta răzbunare. Dimpotrivă, subliniem toate acestea pentru a ne consolida moște- nirea generozității”, afirmă Khanna.