Main menu

header

934 28 1de Gheorghe Zmaranda

Este jucat din cele mai vechi timpuri, a fost adorat, blamat, chiar și interzis, dar șahul a trecut toate barierele timpului. Astăzi, Organizația Națiunilor Unite spune despre „sportul minții” că permite „consolidarea educaţiei, a egalităţii de gen şi promovarea femeilor şi fetelor, precum şi cea a incluziunii, a toleranţei, înţelegerii şi respectului reciproc”. În luna martie, Federația Română de Șah a lansat proiectul național „Educație prin șah” și a anunțat că acesta va fi predat ca materie opțională în școli. Proiectul „Educație prin șah” are trei etape și anume formarea profesorilor, introducerea şahului ca studiu opţional şi organizarea de evenimente de şah.

Dezvoltă capacitatea de a lua decizii și de a rezolva probleme

Președintele Federației Române de Șah spune că obiectivul federației pentru primul an de implementare este acela de a forma 3.000 de profesori din şcolile publice și educarea a 50.000 de elevi în anul școlar 2023-2024. „Sportul minții”, așa cum este numit șahul, are efecte extraordinare asupra dezvoltării cognitive a copiilor, îi ajută să își dezvolte capacitatea de a lua decizii și de a rezolva probleme, îmbunătățește memoria, copiii devin mai creativi. În plus, copiii care joacă șah vor fi mai disciplinați și mai ordonați. „Șahul sporeşte capacitatea de concentrare a copiilor şi îmbunătăţeşte abilităţile logice şi de memorie. Este un «sport al minţii», ceea ce înseamnă că este bun atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. Îi învaţă pe micuţi să nu renunţe uşor, să depăşească obstacolele, să accepte pierderile şi să înveţe din ele. În lumea de astăzi, în care totul se mişcă într-un ritm rapid, copiii se străduiesc să se concentreze. Şahul este un antidot puternic, deoarece îmbunătăţeşte capacitatea de atenție a copiilor şi îi învaţă să rămână concentraţi pentru mai mult timp. De asemenea, acest sport îi învaţă pe copii să îşi asume riscuri şi să aibă încredere în ei, să aibă iniţiativă şi să devină personalităţi active şi optimiste. Şahul este un sport valoros pentru copii, deoarece promovează egalitatea de şanse. Fetele care sunt bune la şah sunt considerate, de asemenea, talentate la matematică sau informatică”, spune președintele Federației, Vlad Ardeleanu.

Cursuri online gratuite pentru profesori

934 28 2„Educație prin șah” este un proiect care permite cadrelor didactice primare să participe la cursuri de formare, iar în primele 30 de zile de la lansarea oficială s-au înscris 300 de profesori, spun reprezentații FR Șah. Primul curs acreditat pentru cadrele didactice a debutat pe 11 februarie, iar furnizorul cursului este Casa Corpului Didactic în colaborare cu Federația Română de Șah. Cursul acreditat este gratuit și se desfășoară online pe platfor- ma educatie-frsah.ro, obligatoriu cu camera video deschisă. În total, cursul are 50 de ore, din care 20 de ore sincron și 30 de ore asincron. Pentru participarea la acest curs nu sunt necesare cunoștințe anterioare speciale. Potrivit reprezentanților FR Șah, „prin acest curs Federația Română de Șah își propune să ofere o experiență de învățare inedită, prin care fiecare noțiune predată să fie organizată de o manieră logică și cu exemple practice acolo unde este posibil, în care toți participanții cursului să fie angrenați în mod activ. Trecând chiar ei prin lecțiile de șah, profesorii vor deveni cei mai buni instructori de șah. Programul «Educație prin șah» are ca obiectiv folosirea șahului ca instrument în școli, pentru o dezvoltare armonioasă a elevilor și pentru egalitate de șanse din punct de vedere social”.

Programul Național

„Educație prin șah“, promovat de Federația Română de Șah, își propune să predea șahul elevilor de clasele a III-a și a IV-a din școlile publice din România

Federația Română de Șah a fost înființată oficial în anul 1925 În perioada 1-5 iunie 2023 va fi organizat Campionatul Național de Șah pentru echipe mixte de copii și juniori

„Șahul este lupta împotriva erorii“ (Johannes Zukertort, maestru de șah britanic-german, unul dintre cei mai importanți jucători mondiali în cea mai mare parte a anilor 1870 și 1880)

„Șahul este o versiune miniaturală a vieții“ (Susan Polgar, campioană mondială de șah din 1996 până în 1999)

A fost inventat cu aproape 1.500 de ani în urmă

Răsfoind în istoria îndepărtată a șahului aflăm că, deși originile sale sunt incerte, acesta pare să fi fost inventat cu aproape 1.500 de ani în urmă, cea mai veche mențiune a jocului fiind legată de India secolului al VII-lea d.Hr. În acea perioadă era cunoscut sub numele de chaturaṅga. Traducerea complexă a acestei denumiri era următoarea: „Patru divizii ale armatei”: infanterie, cavalerie, elefantrie și care. Practic, acestea erau formele primitive ale șahului, care ulterior vor evolua în pionul modern, cavalerul, episcopul și turnul. Din India, șahul a pornit pe drumul Persiei, unde a căpătat conotații mult mai importante prin faptul că a depășit limita unui joc de divertisment și a devenit parte a educației pe care nobilii persani o primeau. După invazia arabă în Persia și cucerirea Imperiului Sasanid, șahul a fost preluat și de civilizația musulmană, care a păstrat piesele în forma lor originală. Ulterior, șahul a început să fie jucat și în sudul Europei. În ceea ce privește formele în care a fost jucat, istoria șahului spune că în Europa Evului Mediu jocul a suferit transformări până în secolul al XV-lea, când s-a ajuns la o conduită de joc. Deși de-a lungul timpului au existat mai multe stiluri de joc, se pare că stilul predominat a fost cel numit „șahul romantic”, caracteristic în special sfârșitului de secolul al XVIII-lea și până în anii 1880. Dacă este să definim caracterul jocului din acel interval de timp, se pare că jucătorii puneau mai mult accent pe manevrele rapide, tactice și acordau mai puțină atenție planificării strategice pe termen lung. Rând pe rând, șahul a cucerit toate granițele posibile. În Europa de Vest și Rusia a ajuns în secolul al IX-lea, iar în Peninsula Iberică a fost jucat de mauri în secolul al X-lea.