Main menu

header

934 29 1de Georgiana Mihalcea

Poluarea aerului este o preocupare tot mai mare în zonele urbane din întreaga lume, deoarece are consecințe grave pentru sănătatea oamenilor, dar și pentru mediu. Belgradul, capitala Serbiei, nu face excepție, fiind al patrulea cel mai poluat oraș din țară. În efortul de a combate această problemă, oamenii de știință de aici au dezvoltat o soluție inovatoare: „arborele lichid”, un foto-bioreactor urban care valorifică puterea microalgelor pentru a îmbunătăți calitatea aerului.

O soluție pentru combaterea emisiilor de gaze cu efect de seră

Arborele lichid este primul foto-bioreactor urban din Serbia, conceput pentru a atenua problema emisiilor de gaze cu efect de seră și pentru a îmbunătăți calitatea aerului în zonele dens populate. Aparatul conține 600 de litri de apă și microalge care absorb dioxidul de carbon (CO2) și produc oxigen pur prin procesul de fotosinteză. Doctor Ivan Spasojevic, unul dintre autorii proiectului de la Institutul de Cercetare Multidisciplinară de la Universitatea din Belgrad, spune că microalgele sunt de 10 până la 50 de ori mai eficiente decât copacii în ceea ce privește absorția de CO2. Aceasta este echivalentă cu capacitatea de captare a dioxidului de carbon a doi copaci cu vârsta de 10 ani sau a 200 de metri pătrați de gazon. Scopul arborelui lichid, însă, nu este înlocuirea pădurilor, ci oferirea de soluții concrete acolo unde nu există spațiu pentru plantarea copacilor.

Serbia, record de decese cauzate de poluare

Calitatea aerului din capitala Serbiei este grav compromisă din cauza prezenței a două centrale mari pe cărbune în apropiere, care se numără printre primele 10 cele mai poluante centrale din Europa, conform ONG-ului european pentru sănătate și mediu (HEAL), afectând aerul cu concentrații mari de particule toxice. Un raport dat publicității în decembrie 2019 a evidențiat, de asemenea, că Serbia a avut cel mai alarmant record pe cap de locuitor din Europa în ceea ce privește decesele cauzate de poluare, cu 175 de cazuri la 100.000 de oameni. Activiștii susțin că poluarea în Serbia și în alte părți ale peninsulei Balcanice este atât de gravă încât poate fi văzută, mirosită și chiar gustată, în special în timpul anotimpurilor de toamnă și iarnă.

Un viitor mai curat și mai verde pentru mediile urbane

Arborele lichid oferă o soluție nouă și eficientă pentru reducerea gazelor cu efect de seră în zonele urbane cele mai poluate din Belgrad. Cel mai recent raport al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) afirmă că nivelul gazelor cu efect de seră din atmosferă trebuie să scadă cu 43% înainte de 2030 și cu 60% până în 2035 pentru a menține creșterea temperaturii globale sub 1,5°C. Pentru a atinge aceste obiective, este esențială trecerea de la combustibilii fosili la tehnologii inovatoare precum arborele lichid. Eficiența microalgelor în blocarea CO2 este estimată a fi de 10 până la 50 de ori mai mare decât a copacilor obișnuiți, ceea ce o face o soluție promițătoare pentru zonele urbane cu spațiu limitat pentru amplasarea vegetației naturale. Pe măsură ce lumea caută soluții inovatoare pentru a combate schimbările climatice și pentru a îmbunătăți calitatea aerului, arborele lichid oferă o perspectivă optimistă pentru un viitor mai curat și mai verde pentru mediile noastre urbane.

Arborii lichizi au o formă practică, de bancă, fiind dotați chiar și cu încărcătoare pentru telefoanele mobile