Main menu

header

933 28 1de Valentin Țigău

Două dintre cele mai vechi și importante familii domnitoare din Țările Române de odinoară au fost strălucit reprezentate la încoronarea Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii, într-un mod și într-un context mai puțin obișnuite. Familiile Bibescu și Ghica sunt cele la care facem referință, pentru că un descendent al acestora a fost maestrul de ceremonii al emoţionantului eveniment. Comandantul Gărzii Irlandeze, generalul Christopher John Ghika, are origini românești. Se înrudește, de asemenea, cu marile familii princiare sau politice care au ridicat România modernă: Lahovary, Ştirbey, Brătianu...

Printre strămoși, se află un domnitor, doi exploratori, un aviator și o celebră scriitoare

933 28 2Iată câteva detalii despre familia generalului Christopher John Ghika, cel care, în acest moment, conduce Divizia Casei Regale, adică este comandantul trupelor personale ale suveranului britanic. Pe linie paternă, unul dintre strămoși este domnitorul Grigore Alexandru Ghica, cel care, în 1850, înființa Regimentul de Jandarmi din Moldova, precursor al Jandarmeriei Române de azi. Tot ramura moldoveană a Ghiculeștilor a dat României şi lumii doi exploratori de talie mondială. Cel mai cunoscut este Dimitrie Ghica-Comănești, magistrat, politician și aventurier. În expediția din anii 1895-1896, el a călătorit împreună cu fiul său Nicolae Ghica-Comănești, în „cornul oriental al Africii” (Somalia și Etiopia de azi). Nicolae a explorat, de asemenea, Canada și Statele Unite ale Americii, a ajuns inclusiv în Alaska şi nordul Africii - multe dintre artefactele și trofeele celor doi fiind expuse la castelul familiei din Comănești, azi muzeu. Pe linie maternă, străbunica lui este Prințesa Martha Bibescu (născută Lahovary) - scriitoare, prozatoare și memorialistă de limbă română și franceză. La vremea sa, a fost considerată una dintre personalitățile fascinante ale aristocrației românești și europene. Foarte frumoasă, inteligentă, a fost apreciată de scriitori (Marcel Proust, de exemplu) și politicieni, între care și președintele Franței, Charles de Gaulle. Iar străbunicul matern a fost unul dintre cei mai buni piloți pe care i-a avut România, în prima jumătate a secolului XX: Prințul George-Valentin Bibescu. Căsătorit cu o englezoaică, generalul Ghika are doi copii frumoși, care vor duce mai departe povestea familiei.

Tatăl său a comandat parada de onoare cu prilejul vizitei soţilor Ceauşescu în Marea Britanie

933 28 3Tatăl generalului Christopher John Ghika a fost Ion Nicolae Ghika. Acesta este mai degrabă cunoscut drept Prinţul John Ghika, fost general al Gărzii Irlandeze. S-a născut la Paris, dar a copilărit în România. În timpul războiului, bunica sa, Prinţesa Martha Bibescu, a reuşit să-l scoată din ţară, împreună cu fratele său mai mic, George Dimitrie Ghika. Părinţii celor doi, Valentina Bibescu şi Dimitrie (Dede) Ghika-Comăneşti, au rămas în închisorile comuniste până în 1956, când prinţesa i-a salvat, în urma unor mari eforturi diplomatice. Ion Nicolae Ghika a studiat la Worcester College, Oxford, şi a făcut carieră militară în Marea Britanie. În 1968 s-a căsătorit cu Judy Davidson-Smith, cu care a avut doi copii - Jeanne-Valentine-Louise şi Christopher John. Ca un paradox al sorţii, generalul John (Ion Nicolae) Ghika, în calitate de comandant al batalionului 1 al Gărzii Irlandeze (poziţie pe care azi o ocupă fiul său), a condus parada de onoare cu prilejul vizitei pe care soţii Ceauşescu au întreprins-o în Marea Britanie, în 1978, la invitaţia Reginei Elisabeta a II-a.

Garda Irlandeză, loială monarhiei britanice

În istoria Regatului Unit, Garda Irlandeză este una dintre cele mai îndrăgite forţe militare - şi nu neapărat pentru spectaculozitatea uniformei (tunica roşie şi căciula înaltă din blană de urs fiind emblematice), nici pentru momentul schimbării gărzii la Palatul Buckingham, cât pentru rolul jucat în istorie. Înfiinţat în anul 1900 de Regina Victoria, regimentul Gărzii Irlandeze l-a avut dintotdeauna drept comandant suprem pe suveranul britanic. Până la momentul morții sale, la 8 septembrie 2022, Regina Elisabeta a II-a a fost conducătorul Gărzii Irlandeze. Acum, acest rol îi aparține Regelui Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, încoronat sâmbătă, 6 mai 2023, la Catedrala Westminster, din Londra. Timp de 123 de ani, Garda Irlandeză a asigurat paza personală a suveranului.

Mereu, alături de Casa de Windsor

933 28 4La 29 aprilie 2011, colonelul (pe atunci) Christopher John Ghika a dat onorul la căsătoria Prințului William, Duce de Cambridge, cu Kate Middleton. Pe generalul Ghika îl lega de tânărul prinț și o experiență militară comună. Mai exact, Christopher John Ghika a fost superiorul lui. El era la comanda batalionului 1 al Gărzii Irlandeze, aflat într-o misiune de şase luni în Afganistan, atunci când Prinţul William a primit brevetul de colonel în această unitate militară. Mai mult, Prințul William a ales să poarte la nunta sa chiar uniforma Gărzii Irlandeze. „Suntem foarte onoraţi pentru că Prinţul William a acceptat să fie colonelul regimentului nostru”, declara presei, la momentul respectiv, Christopher Ghika. Pe 19 mai 2018, Garda Irlandeză a asigurat și paza la nunta Prințului Harry cu Meghan Markle.

Prim-plan la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a

Asemeni tatălui său, Prințul John Ghika, Christopher a apreciat enorm șansa de a asigura paza Reginei Elisabeta a II-a, îndeplinindu-și îndatoririle în mod exemplar. Totul trebuia să fie perfect pentru că, declara presei britanice ofiţerul cu origini românești: „Nu este nicio diferenţă între o misiune de patrulare în Afganistan şi misiunea de asigura garda personală a Reginei, în timpul diferitelor evenimente la care era prezentă. Cerinţele sunt aceleaşi: autodisciplină, să fii conştient că eşti parte dintr-o echipă şi să îndeplineşti excelent tot ce ţi se cere”. Avea să fie alături de suverana iubită și la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a, la 19 septembrie 2022. „Este ultima mea misiune pentru Regină, dar prima misiune pentru Rege”, a declarat atunci generalul Ghika. „Este o zi foarte tristă, dar este un privilegiu unic să participi la ultima datorie a forțelor armate față de regina noastră”. Intrat în Garda Irlandeză în anul 1993, Generalul Christopher Ghika și-a îndeplinit serviciul pe lângă suverană timp de 29 de ani.

„God save the King!”

Pe 6 mai 2023, ceremonia încoronării Regelui Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și a reginei-consoartă Camilla a fost condusă, de asemenea, de comandantul celui mai elitist regiment, Garda Irlandeză. Ca de atâtea ori în trecut, generalul Christopher Ghika s-a achitat exemplar de toate îndatoririle și nu a ezitat să declare că pentru a nu lăsa loc niciunei greșeli a fost nevoie de zeci de ore de repetiții. „Oamenii trebuie să știe că planificarea acestui moment a început cu multe luni în urmă, în toamna lui 2022. Într-un grup restrâns, am început să facem planul, apoi să adăugăm detaliile, să verificăm dacă toată lumea e de acord. Planul a fost gata în preajma Crăciunului și am început să calculăm de câți militari avem nevoie, apoi am trimis solicitări către Marina Regală, Forțele Terestre și către Aviația Regală”, a declarat generalul Christopher Ghika”. Totul a decurs fără cusur! Grație unui ofițer englez, prin vinele căruia curge sânge albastru, românesc.