Main menu

header

931 20 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

După ce fusta mini a domnit în ultimele sezoane, stilul mai matur, varianta maxi, este marea întoarcere în moda 2023. Prezentă pe toate podiumurile brandurilor celebre de fashion, opulentă sau discretă, fusta lungă este din nou preferata tuturor.

Creștere spectaculoasă de vânzări

De la Altuzarra la Brandon Maxwell și de la Khaite la Tibi, fustele maxi sunt un trend major de fashion în acest moment. „Fusta maxi a crescut în popularitate, cu vânzări cu 18% față de anul trecut, și este cea mai cerută pe piața de lux, ceea ce reprezintă un indicator puternic al unei tendințe emergente”, punctează Kendall Becker, editor Trendalytics. Acesta pare să fie răspunsul consumatorilor la un moment de răscruce între două tendințe vestimentare extreme: fustele micro-mini, decupate și transparente, față în față cu piesele conservatoare, care să se potrivească cu ideea atât de prețuită de confort, reprezentată de balerini. „Tendința maxi este cu siguranță versatilă și un vehicul pentru inovație”, argumentează Becker.

Mătase, piele, franjuri…

Brandul 16 Arlington a etalat o fustă de mătase, Altuzarra a optat pentru o variantă de piele, iar Erdem și Etro au promovat modelul cu franjuri. În ansamblu, expertul stilist Gillian McHattie observă că 74% dintre clienții Stitch Fix spun că vor opta pentru fuste maxi în perioada următoare: „Credem că un motiv pentru care siluetele mai lungi sunt în tendințe în 2023 ar putea fi Indexul Teoriei Hemline, care presupune că lungimile populare ale fustei reflectă schimbările din economie”. Mai precis, fusta maxi revine pe fondul scăderilor piețelor bursiere, așa cum s-a mai întâmplat în deceniul 1930-1940.

Stilul relaxat implică… buzunare!

931 20 2Indiferent de motivul din spatele acestui trend, cele mai în vogă fuste maxi sunt declarații de versatilitate a esteticii, atingând toate stilurile, de la relaxat și boho până la experimental și futurist. Prima piesă chemată să reflecte trendul este varianta de fustă maxi neagră, evazată, realizată dintr-un poplin de bumbac ușor, material ideal în lunile calde. Varianta poate veni cu un tiv ultralarg, ceea ce o face o piesă care „cere” să fie învârtită, precum și cu buzunare adânci. Și varianta albă a acestui model a înregistrat un succes notabil, cu atât mai mult cu cât piesa avantajează toate siluetele și toate înălțimile.

Denim în toate culorile și dimensiunile

931 20 3Fustele din denim sunt o tendință masivă în modă în 2023, așa că nu este surprinzător că versiunea de lungime maxi a intrat în prim-planul atenției clienților. Cu talie mijlocie și desen în formă de A, această piesă este foarte ușoară, aerisită, lasă pielea să respire și poate eclipsa în timpul sezonului cald perechea de jeanși. „Pe lângă faptul că arată bine, este super comodă”, au scris clienții pe site-urile brandurilor, la secțiunea recenzii. Fustele maxi din denim sunt atât de populare în 2023, încât sunt furnizate în toate culorile, de la alb prăfuit la negru profund, precum și în toate dimensiunile.

Varianta aerisită, din tifon și bumbac

Un aspect de bază al oricărei garderobe adecvate de vară este o fustă maxi aerisită, confortabilă la purtare și care să nu pună probleme deosebite de întreținere. Variantele albe confecționate din amestec de tifon cu bumbac sunt exact acel tip de piese creditate de specialiști cu toate proprietățile de confort și estetice necesare. În plus, față de textura sa fluidă, acest tip de fustă maxi are o talie elastică, ceea ce adaugă confort unui stil deja ușor de purtat. Acest tip de fustă este perfect pentru o vară fierbinte și, dată fiind anvergura tendinței, poate merge oriunde și oricând, „de la plajă până la cină”, după cum scriu, încântați, clienții brandurilor de fashion.

Varianta plisată, declarație de rafinament

Fusta maxi este acea piesă plisată care nu va da impresia de uniformă școlară. Simpla respectare a unor recomandări ale specialiștilor va face diferența între un aspect academic și o imagine rafinată. Cel mai bine este ca această piesă să fie combinată cu bluze relaxate. De exemplu, o fustă plisată maxi din bumbac va merge perfect cu un crop top larg sau cu o cămașă. Iar dacă fusta maxi este plisată și, în plus, are și carourile atât de preferate în toată lumea de zeci de ani, se poate potrivi cu o bluză aerisită, fără mâneci, și sandale cu toc.

Spectacol floral

Nici imprimeurile cu flori nu au rămas departe de trendul fustelor maxi, care pun și mai mult în valoare desenele spectaculoase, în culori vii. Realizată din materiale vaporoase, fluturând lejer în valuri de mătase sau de bumbac, fusta maxi cu flori pe măsură are de regulă un șiret în talie sau chiar două șnururi (unul în dreptul coapselor), ceea ce face ca acest model să fie unul potrivit totodată pentru un cocteil de după-amiază sau pentru un picnic în parc.

Spandex confortabil până la glezne

931 20 4Una dintre variantele de fustă maxi care înregistrează un mare succes printre clienți este cea realizată din spandex, material care asigură o alunecare frumoasă și se simte minunat pe corp. Lung până la glezne, acest model trimite cu gândul la romantismul de secol al XIX-lea, este elegant, alungește silueta și oferă tot confortul și aspectul modelelor de mileniu trei: versatilitate, imprimeuri spectaculoase, joc de volume. În special în variantele alb sau negru, ca și în nuanțele calde ale curcubeului, această piesă este irezistibilă deopotrivă vara, cu sandale cu barete, sau în anotimpul răcoros, cu cizme.

Satin cu crăpătură sexi

931 20 5Puține piese vestimentare pun în valoare un picior frumos mai bine decât o fustă maxi cu o despicătură sexi. Piesa este supranumită „slip” (alunecare) și este un must al oricărei colecții în trend în acest an. Realizată din satin, de o eleganță izbitoare și totuși foarte atrăgătoare, această variantă de fustă maxi atrage toate privirile, complimentează silueta și este o declarație de rafinament prin ea însăși. În același timp, senzația pe care o oferă purtătoarei este de confort deplin, iar privitorului de lejeritate elegantă.

Stilul boho al verii 2023 include ca piesă centrală o fustă maxi fluidă, etajată, din vâscoză uşoară şi moale

Tricot cu fantă, pentru petreceri estivale

Fusta maxi din tricot este acea piesă care nu poate lipsi din bagajul pentru vacanța de vară, plină de petreceri în cluburi prelungite cu distracție pe plajă, în lumina Lunii. Ușoară, confortabilă din toate punctele de vedere, această piesă are avantajul unei texturi speciale, dată de material, și este festivă fără să fie opulentă. Fanta îi conferă exact atât farmec cât are nevoie pentru a fi de o estetică aparte și singură, și într-un ansamblu vestimentar care denotă un spirit fără griji. Se poate combina cu un top cu mâneci lungi, se accesorizează cu bijuterii și cu perechea preferată de sandale cu toc.