Main menu

header

928 29 1de Gheorghe Zmaranda

Urmează să se oprească timpul. Omenirea va sărbători în curând unul dintre cele mai mari evenimente creștine, Învierea Mântuitorului. Sărbătorile Pascale dictează un alt ritm în viața noastră. Suntem mai atenți la viața noastră spirituală, la nevoia de a ne reculege în locuri care ne duc mai aproape de Dumnezeu. Grădina Maicii Domnului, așa cum a fost numită România de Papa Ioan Paul al II-lea în vizita lui aici, are între granițele sale multe locuri de poveste, încărcate de sfințenie și de istorie. Așadar, unde veți petrece Paștele anul acesta?

Încondeiatul ouălor plasează Bucovina în topul alegerilor

928 29 2Bucovina este una dintre regiunile cu o bogată moștenire culturală și populară ale țării. Tradițiile s-au păstrat și au fost predate generațiilor mai tinere care au țișat ideea de a păstra această identitate aparte, inconfundabilă a zonei. Astfel, în Bucovina de poveste, oamenii încă se apleacă cu smerenie asupra ritualurilor și obiceiurilor străbune. De marile sărbători această regiune se transformă într-o scenă pe care se prezintă tot felul de datini străvechi. Paștele petrecut în Bucovina vă deconectează în primul rând de la iureșul contemporan. Cei care aleg să își petreacă concediul aici au posibilitatea de a cunoaște tradițiile bucovine prin intermediul demonstrațiilor meșteșugărești de încondeiat ouă, spre exemplu, au posibilitatea de a gusta preparate din gastronomia locală și de a vizita mănăstirile din zonă. Bucovina este renumită pentru transformarea acestui meșteșug în artă și reprezintă unul dintre motivele principale pentru care turiștii aleg această regiune pentru petrecerea concediului de Paște. În Ciocănești se organizează anual Festivalul Ouălor Încondeiate, iar în Vama puteți vizita un muzeu dedicat ouălor încondeiate. Bucovina se mândrește și cu multe mănăstiri frumoase, parte din ele incluse în Patrimoniul UNESCO. Voroneţ, supranumită „Capela Sixtină a Estului”, Humor, Moldoviţa, Suceviţa, Arbore, Pătrăuţi, „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava şi Probota sunt recunoscute pentru frumusețea lor și au câștigat acest titlu de „comori” UNESCO.

Salba de mănăstiri a Moldovei și Maramureșului

Mai mult decât a fi doar o regiune istorică, Hanul Ancuței din scrierea lui Mihail Sadoveanu se află la 36 de kilometri de Târgu Neamț, spre exemplu, Moldova are o salbă de mănăstiri superbe, precum Voroneţ, Sihăstria, Secu, Neamţ, Văratec, Moldovița, Putna, Humor, Agapia. În general, o incursiune la o astfel de mănăstire vă poartă spre un tărâm al liniștii, al atenției îndreptate spre suflet. Mănăstirile moldovenești sunt practic mici comunități, sunt asemeni unor sate, cu chilii construite ca o îmbrățișare în jurul bisericilor mănăstirii. Plimbarea în grădinile acestor mănăstiri este o terapie în adevăratul sens al cuvântului. Totul este aranjat și cochet, cu flori din multe specii, îngrijite cu mare atenție. Experiența unui concediu în Moldova poate fi îmbogățită, de asemenea, de participarea la tradiții specifice acestei regiuni. O altă destinație de top pentru Sărbătorile Pascale este Maramureșul pe care turiștii îl descoperă în toate sensurile. Aici încă se păstrează case cu arhitectură tradițională, se pun în scenă dansuri tradiționale specifice, obiceiuri din vechime. Cei care aleg să petreacă aici concediul pot vizita Muzeul Satului din Sighetu Marmației, unde anual primăria organizează de Paște pentru turiști evenimente. Agențiile de turism oferă turiștilor pachete diferite de cazare și experiențe în Maramureș, astfel încât concediul poate fi presărat cu vizite în sate tradiționale, precum Breb, satul de la poalele munților haiducului Pintea, de unde poate fi admirată Creasta Cocoșului în toată splendoarea ei păstrăvării, mănăstiri. În cadrul mănăstirii Desești, spre exemplu, se află o biserică de lemn, inclusă în patrimoniul UNESCO.

Mănăstirea Neamţ este atestată din 1407 şi se află la numai 12 kilometri de Târgu Neamţ, străjuită şi azi de Cetatea Neamţului

Dobrogea, tradiţii cu influenţe greceşti şi turceşti

928 29 3Potrivit site-ului agenției de turism Travos, „Dobrogea este un alt loc potrivit pentru a petrece un sejur de Paște interesant. Tradițiile de aici au fost influențate de prezența grecilor și a turcilor, fiind cu atât mai interesante. Astfel, turiștii pot asista la un obicei numit Olăria, în cadrul căruia se face un foc mare din resturi vegetale, acesta fiind apoi rostogolit pe dealuri, cu scopul de a purifica zona. Olăria este o tradiție dobrogeană ce reprezintă purificarea aerului și gonirea duhurilor rele din zona localității, înainte de începerea Postului Mare. Rostogolirea pe dealuri a roților de căruță înfășurate în paie, simbolizând cursul soarelui pe cer, înseamnă și purificarea a tot ce a fost rău pentru comuniune. Paparuda este o altă tradiție dobrogeană prin intermediul căreia se invocă ploaia. În a trei zi de Paște, fete înfășurate în frunze și ghirlande cântă, dansează și invocă ploaia”. O altă recomandare a agenției pentru petrecerea concediului de Paște este Viscri, „un sat cu totul fermecător, situat în județul Brașov, la circa 70 de kilometri distanță de orașul Brașov. Viscri este o așezare din podișul Transilvaniei, din apropiere de Sighișoara, locuită inițial de secui, apoi colonizată de sași în secolul al XIII-lea. În prezent, se regăsește aici și o frumoasă biserică evanghelică, fortificată, în stilul bisericilor săsești din Transilvania. Această cetate țărănească săsească este foarte bine conservată. Viscri pare un sat în care timpul s-a oprit în loc, păstrându-se încă arhitectura medievală, tradițiile și îmbrăcămintea de acum câteva secole. În timpul vacanței de Paște nu veți putea rămâne indiferenți la frumusețea peisajelor și de amabilitatea locuitorilor”.