Main menu

header

927 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Petrești este un sat în comuna Vânători din județul Vrancea, la 5 km NNE de municipiul Focșani. Crângul Petrești este o zonă de agrement, o „insulă” de pădure într-o mare de câmpie, cu o suprafaţă de 130 ha. În Crângul Petrești vă așteaptă o amintire vie a timpurilor petrecute în vizită la bunici. La țară, cum spunem toți. Muzeul Satului vrâncean (Secția de Etnografie a Muzeului Vrancei), cu gospodării tradiționale din zonă, din mai multe perioade, anexe și obiecte, mobile, unelte rustice, dispuse sub forma unui autentic sat vrâncean.

Vă așteaptă 73 de construcții autentice și peste 6.000 de obiecte tradiționale

Muzeul este structurat pe două mari sectoare: al gospodăriilor sau construcțiilor de interes public și al, hai să le spunem „instalații tehnice țărănești”. Gospodăriile alcătuiesc o sinteză a tipurilor tradiționale de case din principalele localități de pe văile Putnei, Zăbalei, Milcovului, Șușiței, Râmnicului sau Siretului. Broșura de prezentare „spune” că „Secția de Etnografie «Crângul Petrești» a fost deschisă oficial în anul 1977, apărând ca o necesitate culturală de cea mai mare importanță pentru păstrarea și punerea în valoare a patrimoniului etnografic al județului Vrancea. Secția în aer liber a Muzeului Vrancei cuprinde 73 de construcții autentice grupate în 32 de complexe cu peste 6.000 de obiecte diferite”.

De la școală la primărie, de la joagăr la... cramă!

Aveți ocazia să vedeți în acest Muzeu al Satului case vechi din satele Vrâncioaia, Năruja, Suraia, Călimănești, Jariștea (toate din secolul al XIX-lea), precum și moara cu titirez din Reghiu (1817), Dârsta din Românești-Nistorești (1928), Piva din Nistorești (1906), școala din Nereju (1903), primăria din Năruja (1905), un joagăr din zona Lepșa-Tulnici (1901) sau o cramă din Jariștea (1836). Toate „utilate” cu obiecte și unelte specifice timpurilor din care au „supraviețuit”.

Ca să vă fie uşor să ajungeţi la Crângul Petreşti, din Râmnicu Sărat, mergeţi spre Focşani pe DN2/E85, la Focşani intraţi pe centura de ocolire a oraşului şi în giratoriul de lângă magazinul Dedeman ieşiţi pe primul drum la dreapta, DJ204E, pe care mai mergeţi vreo cinci minute şi sunteţi în Petreşti