Main menu

header

899 2 1de Silviu Ghering și Adrian Barna

Biharia este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Bihor, la numai 13 km nord de Oradea, pe DN19, în care puteți admira o cetate străveche și unde a fost descoperită în acest an un mormânt preistoric cu un adevărat tezaur din aur.

Nu mai puțin de 9 site-uri „antice” au fost descoperite în zonă

Cetatea Biharia ar fi fost, conform legendelor locale, „cetatea de scaun” a voievodatului condus de Menumorut la începutul secolului al X-lea. Este o fortificație cu valuri de pământ, cu o înălțime de 5 până la 7 metri, de formă dreptunghiulară, 115x150 de metri. Înconjurată de șanțuri cu apă late de 15-20 de metri, sistemul său defensiv era întregit de un mic bastion circular, denumit de localnici „Cetatea fetelor”. Rădăcinile istorice străvechi ale cetății Biharia sunt depășite cu mult de descoperirea în apropiere, în perioada martie-iunie a acestui an, a nu mai puțin de 9 amprente arheologice „antice”: trei situri din perioada neolitică, două din epoca bronzului mijlociu spre sfârșitul epocii bronzului, două din perioada romană și două din Evul Mediu!

„Comoara” din mormânt avea 169 de inele de aur

Mai mult, echipa mixtă, româno-maghiară, de arheologi a avut surpriza să dea într-unul dintre site-urile neolitice de mormântul unei femei din cultura Tiszapolgár (4.500-4.000 î.Hr., cuprinzând Banat, Crișana, Transilvania, Câmpia Ungariei, Slovacia de Est și regiunea ucraineană Zakarpattia). Iar femeia s-a dovedit a fi una deosebit de bogată, pentru că avea înmormântat cu ea un adevărat tezaur: 169 de inele de aur, două mărgele de aur, o brățară de cupru cu mai multe spirale și aproximativ 800 de mărgele din os. După datare mai precisă printr-o analiză cu carbon 14, după studiul probelor de ADN, după definitivarea tuturor studiilor antropologice, „comoara” urmează să fie expusă la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea.

Au mai fost dezgropate în zonă două locuințe (în care s-a găsit ceramică din secolul al II-lea î.Hr. până în secolul al II-lea d.Hr.) și o așezare sarmațiană din secolele III-IV