Main menu

header

888 25 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

La sud de Atena va fi gata, în 2025, cel mai mare parc din Europa. Hellinikon va depăși în dimensiuni celebrele Hyde Park, din Londra, și Central Park, din New York.

Proiect de regenerare

Parcul Hellinikon constituie cea mai mare investiție de dezvoltare a infrastructurii urbane verzi din Europa, special planificată pentru a declanșa noi investiții semnificative în turism, cultură, antreprenoriat, inovare și mediu, relatează greekreporter.com. Hellinikon, în prezent în dezvoltare la sud de Atena, va fi cel mai mare parc de coastă din Europa și reprezintă în esență un proiect de regenerare. Estimat pentru finalizare în 2025, Hellinikon „este un parc contemporan, a cărui secțiune va avea propria personalitate, oferind activități și experiențe distincte, arătând atât moștenirea culturală bogată, cât și imaginea contemporană a Greciei”, detaliază Odysseas Athanasiou, directorul executiv al Lambda Development, compania care dezvoltă proiectul.

De la Piața Olimpică la locurile de joacă ecologice

888 25 2O parte a impunătorului parc a fost deja deschisă recent, iar vizitatorii se pot bucura de o fântână cu sute de jeturi de apă, o zonă de fitness în aer liber, un loc de joacă cu echipamente ecologice și o grădină Zen, cu elemente de apă. „Hellinikon este mai mult decât un parc mare și verde. Este o nouă propunere pentru un nou mod de viață, nu doar în țara noastră, ci în întreaga lume, în care natura, oamenii și aplicațiile avansate ale tehnologiei coexist. Parcul Hellinikon va fi o experiență de parc pentru oameni de toate vârstele”, explică Athanasiou. Restul proiectului va include, printre altele, Piața Olimpică, un spațiu care va celebra moștenirea Jocurilor Olimpice, originare în Grecia, o galerie de artă în aer liber, cu lucrări de artă modernă și sculptură, în special ale artiștilor eleni, precum și un amfiteatru, care va putea fi folosit pentru evenimente și concerte.

Modele naturale de apă curgătoare

Proiectul a debutat în 2005, când o echipă condusă de arhitecții David Serero, Elena Fernandez și arhitectul peisagist Philippe Coignet a câștigat concursul internațional de proiectare a unui parc metropolitan pe fostul amplasament al Aeroportului Hellenikon. Concursul a fost sponsorizat de Uniunea Internațională a Arhitecților, Ministerul Grec al Mediului și Organizația pentru Planificare și Protecția Mediului din Atena. Dezvoltat în continuare, în 2006 și 2007, de această echipă, parcul a cuprins două faze de dezvoltare. Echipa lui Serero a elaborat o strategie de peisaj și urbanizare a sitului Hellenikon, folosind modele naturale de apă curgătoare de pe amplasament pentru a proiecta cel mai mare parc durabil din Europa. Apa folosită de parc provine efectiv, până la 80%, din apa colectată în mod natural pe amplasament.

Dimeniunile Hellekion sunt impresionante: 400 de hectare pentru parc, plus alte circa 100 de hectare pentru facilități de birouri

Trasee de coborâre

În anul 2020 au început lucrările efective la proiect. Hellikion este structurat pe șapte văi verzi nord-sud, numite „Softscapes”, coridoare irigate care canalizează și colectează apele pluviale ale sitului și din bazinul de captare a apei din dealurile din jur. Aceste fâșii integrează o lucrare peisagistică jucată pe topografie artificială, care pe de o parte ghidează apa, iar pe de altă parte creează terase și pante pentru activitățile și programele parcului. De asemenea, sunt proiectate câteva trasee de coborâre.