Main menu

header

821 30 1de Irina Ţolea şi Florica Pintea

Chiar și în umbra pandemiei primăvara își face încet-încet simțită prezența și în Luna Mărțișorului evenimente îndelung pregătite, pline de surprize, invită publicul din nou în sălile de spectacol. Se lansează noi producții, artiști îndrăgiți revin pe scenă iar unele instituții dedică show-uri doamnelor, la ceas aniversar. În continuare vă recomandăm câteva evenimente culturale de neratat programate în această săptămână.

„Lecția”, prima premieră a anului la Teatrul Nottara din Capitală

Teatrul Nottara începe primăvara cu dreptul și prezintă publicului în acest week-end două noi producții. Prima premieră a anului la teatrul de pe Bulevardul Magheru este spectacolul „Lecția”, de Eugène Ionesco, programat pe 4 și 5 martie, de la ora 19:00, la Sala „George Constantin”. Într-o viziune reinterpretată, extrem de actuală, regizorul Felix Alexa dă expresie exploziei de cinism și orgoliu care marchează vremurile de criză prin care trecem. Montarea sugerează discret dezechilibrul social, dezumanizarea și transformarea relațiilor interumane, jocul complice, bine dozat al protagoniștilor (Catrinel Dumitrescu, Gabriel Răuță și Cristina Juncu) și o scenografie spectaculoasă asigurând succesul acestei producții. Tot pe 4 și 5 martie, de la ora 18:00, la Sala „Horia Lovinescu, au loc primele reprezentații ale spectacolului „Capcană mortală”, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu. Comedia neagră care a înregistrat un mare succes pe Broadway, are o intrigă plină de suspans, în care se întâlnesc povești de amor, interese meschine, planuri ucigașe și răsturnări spectaculoase de situație. Din distribuție fac parte: Șerban Gomoi, Isabela Neamțu, Rareș Andrici, Ada Navrot și Cristian Nicolaie.

„Niște senzații”, o comedie irezistibilă, la Teatrul de Revistă din București

O surpriză mult așteptată de public este pregătită și de Revista bucureșteană. Teatrul „Constantin Tănase” din Capitală prezintă la 6 martie, de la ora 19:00, la Sala Savoy, premiera spectacolului „Niște senzații”, o adaptare după textul „A răposat mama coniţei” al celebrului dramaturg francez Georges Feydeau. Comedia prezintă cu mult umor și într-un ritm alert o radiografie inedită a relațiilor de cuplu, autorul fiind celebru pentru reflectarea în cheie satirică a naturii umane. Spectacolul îmbină cu succes versiunea de teatru clasic cu elementele de muzică și dans specifice spectacolului de revistă. Montarea este semnată de maestrul Alexandru Arșinel, care joacă și rolul principal și care a mărturisit că în acest spectacol din genul vodevil, repetat timp de un an întreg în condiții de pandemie, a reușit să strecoare și câteva replici picante și idei inspirate de realitatea zilelor noastre. Alături de îndrăgitul artist pe scenă vor mai urca: Ana Maria Donosa, Cristian Simion și Miruna Birău. Următoarea reprezentație este programată pe 13 martie, de la ora 19:00.

„Pentru dumneavoastră, doamnă”, la Filarmonica din Ploiești

La Ploiești, Luna Mărțișorului e întâmpinată cu daruri muzicale pentru toate gusturile. Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești programează pe 5 martie, de la ora 19:00, concertul folcloric „Pentru dumneavoastră, doamnă”. Într-un program bogat în tradiții muzicale vă puteți întâlni cu soliști îndrăgiți precum: Traian Frîncu, Gelu Voicu, Adriana Deaconu-Bratu, Gheorghe Stoica și Violeta Barac-Visarion, alături de Orchestra Populară „Flacăra Prahovei”, condusă de dirijorul Marian Dovîncă. Invitații speciali ai serii sunt Matilda Pascal-Cojocărița, Ștefan Cigu, Horațiu Cigu și Ansamblul de Dansuri „Doina Prahovei” coordonat de coregraful Marian Marinică. De asemenea, pe 6 martie, de la ora 19:00, iubitorii de jazz sunt invitați la concertul „Note de primăvară”, susținut de Ploiești Jazz Trio și solista Nadia Trohin. În program sunt cuprinse piese inedite de jazz pe teme românești, într-o interpretare de excepție. Pe 12 martie, de la ora 19:00, filarmonica ploieșteană propune melomanilor concertul „Iubitei de departe”, un recital de lied pe muzica lui Beethoven, susținut de tenorul Daniel Magdal și pianista Vasilica Stoiciu-Frunză. Toate concertele vor fi accesibile și online, prin transmisie live din sala de spectacol.

„Despre tandrețe”, din nou pe scena Teatrului Dramaturgilor Români din Capitală

Montări de succes ale acestei stagiuni revin în această săptămână în cele două săli ale Teatrul Dramaturgilor Români din București. Pe 7 martie, de la ora 19:00, la Sala „Iosif Naghiu”, este programat spectacolul „Șase comedii ușoare pentru oameni triști”, de Ștefan Caraman, avându-i ca protagoniști pe Răzvan Vasilescu și Letiția Vlădescu. Nu întâmplător de Ziua Femeii, de la ora 19:00, la Sala „Ion Băieșu”, se va vorbi „Despre tandrețe”, în spectacolul creat de Matei Vișniec și regizat de Felix Alexa. Montarea plină de umor și eleganță ajută spectatorul să descopere, într-un cotidian dominat de vulgaritate, furie și tensiune, un spațiu izolat în care supraviețuiesc, în ciuda tuturor piedicilor, rare senti- mente nobile. Textul sensibil și tulburător este pus în valoare de interpretarea protagoniștilor: Șerban Pavlu, Catrinel Dumitrescu, Ada Galeș, Ștefan Iancu și Sandra Ducuță. Tot la Sala „Ion Băieșu”, pe 10 martie, de la ora 19:00, se joacă spectacolul „Iona”, de Marin Sorescu, o montare incitantă, cu muzică originală și o interpretare remarcabilă, asigurată de artiștii Lari Giorgescu, Adrian Nour și Lucian Maxim.

„La vie an rose”, îi reunește pe scenă pe Emy Drăgoi, Ion Caramitru și Tony Grecu

821 30 2O călătorie muzicală inedită, către destinații celebre în perioada interbelică, este invitația tentantă lansată la început de primăvară de Teatrul Național din Capitală. Pe 6 martie, de la ora 19:00, la Sala Mare, este programat spectacolul-concert „La vie an rose”, un eveniment grandios avându-l ca principal protagonist pe acordeonistul Emy Drăgoi, alături de doi artiști desăvârșiți: Ion Caramitru și Toni Grecu. Romantismul ce caracteriza atmosfera din cartierele pariziene dar și zumzetul de sărbătoare specific vechiului Lipscani, vor fi repuse în drepturi într-un registru sonor aparte, cu ajutorul virtuozilor instrumentiști ai Grand Orchestra și Magic Violin și prin interpretarea plină de farmec a soliștilor Operei Naționale Române din București reuniți în grupul „Alls’ choir”.

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.