Main menu

header

818 30 1de Irina Țolea şi Silviu Ghering

Reluarea spectacolelor live, cu respectarea măsurilor sanitare specifice, prilejuiește în mai toate instituțiile de cultură, lansarea unor evenimente îndelung pregătite și așteptate. Cum este și Luna Îndrăgostiţilor, publicul este invitat să descopere noi producții având ca argument major dragostea. În continuare Revista „Taifasuri” vă recomandă o serie de premiere incluse în agenda culturală a acestei săptămâni.

Carnaval cu recitaluri simfonice, concerte pe acoperiș și concurs de măști la Filarmonica din Sibiu

Reluarea concertelor cu public este marcată la Sibiu de cea de-a doua ediție a „Carnavalului Filarmonicii”, programat între 11 și 14 februarie la Sala Thalia. Evenimentul va debuta pe 11 februarie cu un „Carnaval Simfonic”, un concert extraordinar susținut de muzicienii Orchestrei Filarmonicii din Sibiu conduși de dirijorul Tiberiu Soare, alături de invitații: Sorin Pe- trescu, Doru Roman şi Marko Ristic. În program sunt incluse creații emblematice semnate de P. I. Ceaikovski, N. Paganini, Astor Piazzolla ori Joe Porter. Pe 12 februarie iubitorii artei lirice pot viziona opera „Boema”, de G. Pucinni, o coproducție realizată de Filarmonica din Brașov și Opera Națională din Cluj-Napoca. Pe 13 februarie, Carnavalul prinde altitudine printr-un concert susținut pe acoperișul instituției de trupa „Hara”. Evenimentul se va încheia de Ziua Îndrăgostiților cu o incitantă seară de tangou argentinian în care își dau concursul trupa „Trio Nuevo” și dansatorii școlii „La Calesita Tango Sibiu”. Organizatorii promit multe surprize și subliniază că la toate evenimentele carnavalului (programate de la ora 19:00) masca este obligatorie, iar cele mai frumoase şi inventive măşti vor fi premiate.

„O haită de sfinți”, avanpremieră la Teatrul Nottara din Capitală

Teatrul Nottara din București reia spectacolele la ambele săli din Bulevardul Magheru și pentru reîntâlnirea cu publicul a programat în această săptămână reprezentații de succes ale stagiunii dar și un nou spectacol. Astfel, pe 12 februarie, de la ora 19:00, la Sala „Horia Lovinescu”, puteți viziona spectacolul „Magnificul”, de Mihai Ispirescu, în regia lui Lucian Sabados, iar pe 13 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:00, este programată comedia „Thailanda”, în regia lui Alexandru Jitea. De asemenea, pe 13 și 14 februarie, de la ora 18:00, la Sala „George Constantin”, au loc primele reprezentații ale spectacolului „O haită de sfinți”, de Neil La Bute, în regia lui Vlad Zamfirescu, un text puternic și dur, care pune sub lupă suferința umană. Piesa dezvăluie poveștile unor oameni traumatizați de propriile fapte, oameni ce poartă resemnați prin viață povara unor păcate, răni adânci, oblojite discret, cu care înveți să trăiești. Aleasă inițial pentru a fi prezentată în mediul online, piesa are ceva din încărcătura momentelor critice actuale: oameni obișnuiți, asemeni celor din sală, trăiesc momente de cumpănă: ceva din trecut, pe care nu-l mai pot repara, le va schimba iremediabil viitorul, o trăire intensă, furioasă, asemănătoare cu criza prin care trece întreaga umanitate în aceste vremuri.

Gigi Căciuleanu, premieră lansată la București - pregătită de la Paris: „Jungla TeVe”

818 30 2În luna februarie, Teatrul Dramaturgilor Români din Capitală continuă stagiunea într-un regim hibrid, respectiv atât cu spectacole live, în sală, dar și cu reprezentații difuzate online. Astfel, pe 11 și 13 februarie, de la ora 19:00, la Sala „Ion Băieșu”, au loc primele reprezentații ale spec- tacolului „Jungla TeVe”, un eveniment coregrafic conceput de Gigi Căciuleanu, pe muzica originală semnată de Adrian Nour. Spectacolul sugerează ingenios noua junglă a vremurilor noastre și efectul resimțit în viața fiecărui individ după invazia tehnologiei, într-o existență dependentă de ecran. Povestea acestui spectacol este la rândul său sugestivă, el fiind pregătit virtual, celebrul coregraf fiind izolat la Paris, coordonându-și online artiștii aflați la București. În pași de dans, protagoniștii (Lari Giorgescu și Alina Petrică), reconstituie cu umor și farmec supraviețuirea într-un cotidian destabilizat de abstractul tehnologic. În programul online al Teatrului Dramaturgilor din Capitală, mai puteți urmări: între 11 și 13 februarie, spectacolul „Povestea personajelor mele”, de Iris Spiridon; pe 14 februarie, poemul coregrafic „Pentru iubire, cu dragoste”, iar pe 19 februarie, spectacolul „Arhipelag”, de Laura Ivăncioiu. Reprezentațiile sunt accesibile de la ora 20:00 pe pagina de YouTube a instituției.

„Kasimir şi Karoline”, la Târgu Mureș

Premieră și pe scena Teatrului Național din Târgu Mureș. Pe 14 și 16 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare au loc primele reprezentații ale spectacolului „Kasimir şi Karoline”, de Ödön von Horváth, în regia lui Laszlo Bocsardi. Drama romantică reflectă tensiunea perioadei interbelice din perspectiva unei relații destabilizate de amenințările sociale. Montarea amplă reunește pe scenă peste 15 protagoniști, care reușesc să ilustreze o atmosferă marcată de inegalități sociale, în care menținerea relațiilor interumane se transformă într-o adevărată cursă cu obstacole. Între protagoniști îi puteți reîntâlni pe Lucian Pantea, Ale Țifrea, Nicu Mihoc, Monica Ristea, Dan Rădulescu, Theo Marton și Richard Balint.

„Edith Piaf… o viață”, la opereta gălățeană

818 30 3Artiștii Teatrului de Operetă „Nae Leonard” din Galați se întorc cu mult entuziasm pe scenă și au pregătit pentru reîntâlnirea cu publicul un nou musical. În Luna Îndrăgostiților, la Galați este celebrată faimoasa privighetoare pariziană, Edith Piaf, ale cărei compoziții și interpretări memorabile au animat poveștile de amor ale unor întregi generații. Pe 13 și 14 februarie, de la ora 18:30, Teatrul de Operetă gălățean prezintă primele reprezentații ale spectacolului „Edith Piaf… o viață”, un musical-biografic amplu, semnat de Dan Mirea, ce reunește pe scenă peste 30 de artiști și muzicieni de toate vârstele, sub conducerea muzicală a maestrului Nicolae Mantu. Viața aventuroasă a „Reginei chansonetei” și remarcabilul său talent sunt evidențiate într-o poveste originală, spusă pe note, în pași de dans și chiar cu proiecții video. În rolurile principale îi puteți revedea pe soliștii Cristina Vasopol, Florentina Andronic, Valentin Vasopol, Viorica Mărăndici, Irina Popa, Mariana Pisică, Anton Mihail, Cristina Ionașcu și Costel Donose.

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.