Main menu

header

810 20 1de Simona Soare Ghișea şi Florica Pintea

Pregătirile pentru decorarea casei de Crăciun creează atmosfera de poveste a zilelor de sărbătoare. Stilul rustic, caracterizat prin decorațiuni realizate manual, din lemn, este unul dintre cele mai populare. Acest stil ne aduce în case ambianța cabanelor de la munte, în care paleta de culori constă în roșu cărămiziu, nuanțe lemnoase și verde de brad. Un alt stil, cel scandinav, se remarcă prin minimalism și simplitate. De asemenea, decorul în care predomină albul transmite o notă de rafinament și eleganță. Indiferent de preferințe, un lucru este esențial: de Sărbă- torile de iarnă, să aducem mai aproape de noi natura. Arhitectul de interior Cristina Micu ne sugerează să renunțăm la tot ce este artificial și să punem accentul pe elementele naturale.

„Selectaţi decorațiunile care vă inspiră bucurie”

810 20 2- Care sunt combinațiile de culori pe care le recomandați pentru Crăciun?

- Roșul întotdeauna va fi în tendințe pentru amenajarea caselor de Sărbători. Clasicul roșu mă duce întotdeauna cu gândul la Crăciunul autentic. Însă, pentru acest an, personal, voi alege combinația de alb cu auriu: globuri albe, beteală albă, ghirlande, tonuri aurii. Anul acesta vreau să creez de Crăciun sentimentul de puritate, cu o notă glam.

- Cum putem face ca, în privința decorării, fiecare an să aibă propria personalitate fără să fie nevoie să cumpăram totul de fiecare dată?

- Este firesc să ne dorim de la an la an să schimbăm decorul, să înlocuim piesele pe care le avem cu altele noi. Recomand să se pornească de la decorațiunile existente și să le selectăm pe cele care ne inspiră bucurie și pe care le-am păstrat cu drag an de an. În acest fel, ne stabilim o temă clară a decorului pe care ni-l dorim, putând să îl fructificăm apoi cu piese noi. Putem să folosim decorațiunile pe care le avem deja, însă amplasate în alte locuri și sub alte forme. De exemplu, globurile de diferite mărimi vor atrage atenția pe un platou sau într-un bol transparent. Luminițele discrete arată foarte bine amplasate într-un vas tip borcan. Acesta poate fi așezat pe măsuță pentru a crea o atmosferă relaxantă și plăcută.

„Oamenii trebuie să-și stabilească o tematică și o cromatică”

810 20 3- Ce stiluri de amenajare recomandați?

- Ca și în designul interior, cel pe care îl practic zi de zi, sunt deschisă la diferite stiluri în funcție de dorințele oamenilor. De Crăciun și nu numai, este important să ne simțim noi bine cu amenajarea pe care o avem în casa noastră, indiferent de tendințe. Pot recomanda amenajările rustice, cu decoruri naturale, decoruri realizate manual din lemn, stilul scandinav, sau retro. Având în vedere perioada dificilă prin care trecem, aș încuraja realizarea de elemente naturale de decor, handmade, care ne-ar aduce multă satisfacție și energie benefică. Recomand deci renunțarea la tot ce este artificial.

- Cum amenajăm de sărbătoare un apartament cu două camere și cum amenajăm o vilă?

- Este important ca oamenii să se simtă bine cu amenajarea pe care o au, indiferent de tipul locuinței. Bineînțeles că o suprafață mai mare, cum este cea a unei case, în comparație cu cea a unui apartament, are un potențial mai mare pentru amenajarea de Crăciun. Într-o casă avem mai multe colțuri în care putem să creăm câte o poveste sau putem aduce un brad generos ca dimensiune. Scara interioară a unei case nu trebuie ignorată, ea poate fi chiar elementul central al amenajării de Crăciun. Șemineele care pot exista în case, din nou, aduc un aport foarte mare în decorarea de Crăciun. Indiferent de locuință, important este ca oamenii să-și stabilească o tematică și o cromatică, pe care să le abordeze în întregul interior.

„Folosiţi luminițe peste tot pe unde aveţi posibilitatea, atât la interiorul casei, cât și la exteriorul acesteia”

810 20 4- Cum le sugerați celor care locuiesc la casă să-și decoreze grădina?

- Să folosească luminițe peste tot pe unde au posibilitatea, atât la interiorul casei, cât și la exteriorul acesteia. Având beneficiul unei grădini, oamenii o pot transforma într-un loc de poveste pe timpul iernii. Un brad natural în grădină, felinare, diverse decorațiuni de lemn în forme de căsuță, steluțe, toate pot crea compoziții de sărbătoare. Și să nu uităm de un element jucăuș și reprezentativ al iernii, sania amplasată într-o grădină alături de alte elemente de decor, cum ar fi conuri, lumini, felinare.

- Bradul, cel mai important accesoriu de Crăciun, cum ar trebui să fie? Artificial sau natural?

- Ar fi ideal dacă avem posibilitatea de a încadra în locuința noastră un brad natural de Crăciun. Mirosul si energia bradului natural nu pot fi înlocuite cu nimic artificial. Dacă însă din diverse motive suntem constrânși în a ne cumpăra un brad natural, recomand realizarea de brazi atipici din diverse lucruri, precum crenguțe, hârtii, conuri, pur și simplu o instalație de lumini în formă de brad, o scăriță ce poate ține locul unui brad. Deși uneori există tendința de a pune în brad toate decorațiunile pe care le avem, sugerez să ne limităm la decorațiunile care sunt în același stil, să avem un brad armonios și echilibrat. Putem folosi restul decorațiunilor în alte locuri ale casei, la ferestre, pe pervaze.

„Având în vedere perioada dificilă prin care trecem, aș încuraja realizarea de elemente naturale de decor, handmade, care ne-ar aduce multă satisfacție și energie benefică. Recomand deci renunțarea la tot ce este artificial“

„Acest an ne-a făcut pe toţi să realizăm importanţa naturii în vieţile noastre“

- De ce alte decorațiuni ne-am putea folosi pentru a crea atmosfera de sărbătoare?

- Pe lângă bradul de Crăciun, recomand câteva mici ansambluri decorative, care să vină în completarea atmosferei de sărbătoare, precum lumânări, conuri de brad, ghinde, câteva ramuri de brad, felinare, felii de portocală uscată, alături de câteva bețișoare de scorțișoară, cutii de cadouri. De exemplu, globurile de diferite mărimi vor atrage atenția pe un platou sau într-un bol transparent. De asemenea, luminițele discrete arată foarte bine amplasate într-un vas tip borcan, pe care îl putem așeza pe măsuță pentru a crea o atmosferă plăcută și relaxantă.

- Cum recomandați să fie amenajată masa de Crăciun în acest an?

- Cred că acest an ne-a făcut pe toți să realizăm importanța naturii în viețile noastre și să ne dorim să fim cât mai aproape de ea. De aceea, consider că masa de Crăciun ar fi îmbucurător să fie amenajată cu decoruri naturale. Astfel, câteva conuri de brad așezate într-un bol sau pe un platou, crenguțe de brad, lumânări decorate cu o mică crenguță de brad, turta dulce în diverse forme vor completa armonios masa de Crăciun.