Main menu

header

810 30 1de Irina Ţolea şi Daniel Şuta

Deși este afectată de restricții, tensiuni și pierderi în rândul breslei, lumea artistică nu-și pierde speranța și pășește în luna Sărbătorilor de iarnă, cu proiecte noi, evenimente de suflet și daruri simbolice, oferite publicului pe cale virtuală. În continuare vă prezentăm câteva dintre evenimentele artistice care se disting în agenda culturală a acestei săptămâni.

Premieră transmisă live de pe scena Teatrului Național din Timișoara

În acest week-end pe scena Teatrului Național din Timișoara are loc premiera spectacolului „Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese”, de Radu Iacoban, eveniment transmis în direct la 5 decembrie, de la ora 19:00. Textul ne introduce în sufrageria unei familii reunite să marcheze întoarcerea acasă a fiului risipitor. În fapt, evenimentul este folosit pentru a descărca tensiuni și conflicte vechi, transformând o masă de familie în scene de un comic irezistibil sau cu o puternică încărcătură dramatică. Spectatorul poate recunoaște ușor tipologii umane și situații familiare într-un spectacol ce demonstrează efectele benefice ale comunicării. Din distribuție fac parte: Claudia Ieremia, Romeo Ioan, Ion Rizea, Andrei Chifu, Mălina Manovici, Alina Ilea și Matei Chioariu. De asemenea, la 9 decembrie, de la ora 19:00, puteți viziona spectacolul „Sunt o babă comunistă”, după Dan Lungu, în regia Antonellei Cornici. Ambele reprezentații sunt accesibile gratuit atât pe site-ul teatrului (www.tntimisoara.com), cât și pe conturile de Facebook și Youtube ale instituției.

„A iubi românește”, cu Dan Puric și Victor Socaciu, online  la „Reduta” Brașov

810 30 2Iubitorii genului folk au ocazia să retrăiască atmosfera aparte a recitalurilor de muzică și poezie ro- mânească. La 3 decembrie, de la ora 19:00, Centrul Cultural „Reduta”, din Brașov, prezintă online concertul „A iubi românește”, un eveniment cultural ce îi are ca protagoniști pe îndrăgitul actor Dan Puric, cantautorul Victor Socaciu și tânărul solist Cătălin Stepa, fiul regretatei interprete Tatiana Stepa. Cei trei artiști pregătesc recitaluri pline de emoție și energie, într-un spectacol-manifest pentru celebrarea vieții, a sufletului atunci când oamenii regăsesc taina iubirii. De altfel, din program nu vor lipsi momente emoționante dedicate unor mari artiști autohtoni care au slujit cultura națională. Concertul va fi prezentat online pe platforma Eventbook, de unde puteți achiziționa și codurile de acces. Prețul unui bilet este de 40 de lei.

Stelele operei mondiale, reunite într-o Gală extraordinară la Scala din Milano

810 30 3Pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial celebra premieră de deschidere a stagiunii la Scala din Milano va fi înlocuită anul acesta din cauza pandemiei, cu un concert fără public. La 7 decembrie, de la ora 17:00 (18:00 - ora României), una dintre cele mai cunoscute scene lirice ale lumii organizează o Gală lirică extraordinară intitulată „Stelele strălucesc din nou”, un eveniment de amploare ce cuprinde momente de operă și balet pe muzica semnată de Bizet, Ceaikovski, Donizetti, Massenet, Puccini, Rossini, Verdi sau Wagner. Direct pe scena de la Scala ori în momente special înregistrate în diverse colțuri ale lumii, în această Gală vor străluci din nou stele ale operei, soliști renumiți precum Placido Domingo, Roberto Alagna, Carlos Álvarez, Benjamin Bernheim, Eleonora Buratto, Jonas Kaufmann, Aleksandra Kurzak, Francesco Meli, Lisette Oropesa, Sonya Yoncheva, dar și baritonul român George Petean. Gala se bucură de participarea Corului și Orchestrei de la Scala, conduse de maestrul Riccardo Chailly, dar și de momentele coregrafice de excepție oferite de Corpul de balet al Operei. Spectacolul poate fi vizionat gratuit atât pe internet, cât și pe postul public tv RAI 1 care va transmite în direct evenimentul.

„Renaștem Împreună”: Paula Seling, concert caritabil pentru refacerea Filarmonicii din Chișinău

810 30 4Sentimentele de generozitate și compasiune care însoțesc tradițional sărbătoarea de Moș Nicolae sunt în această săptămână legate de un eveniment muzical de excepție. La 4 decembrie, de la ora 18:30, Filarmonica „George Enescu”, din Botoșani, împreună cu îndrăgita solistă Paula Seling și Concertino Accordion Band vor participa la concertul caritabil „Renaștem Împreună”, organizat de Rotary Club Botoșani și transmis live pe pagina de Facebook a organizației. Evenimentul derulat în cadrul campaniei „Muzica înainte de toate”, este special realizat pentru a susține refacerea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, din Chișinău, a cărei sală a fost distrusă de incendiul devastator din luna septembrie. Partiturile muzicale inedite și interpretarea plină de strălucire și emoție a protagoniștilor vin să îndemne iubitorii muzicii să susțină lucrările de reabilitare ale Filarmonicii din Republica Moldova prin donații care se pot face pe site-ul: rotarybotosani.rotarydoneaza.ro.

„Daruri de Moș Nicolae” oferite de Opera din Brașov

Atmosfera Sărbătorilor a cuprins deja lumea spectacolului, iar artiștii doresc să o împărtășească publicului chiar și în această perioadă restrictivă. Echipa Operei din Brașov îi invită pe iubitorii genului liric de toate vârstele să vizioneze gratuit la 6 decembrie, de la ora 18:30, spectacolul „Daruri de Moș Nicolae”. Evenimentul cuprinde în program colinde, românești și internaționale, cântece de iarnă, momente de balet, dar și pagini muzicale celebre în interpretări inedite. Pe scenă vor urca soliștii: Mădălina Bourceanu, Maria Catrina, Corina Klein, Anda Pop, Sonia Hazarian, Asineta Răducan, Carmen Topciu, Liviu Iftene, Mihai Irimia, grupul vocal Anatoly, alături de Corul, Baletul și Orchestra Operei din Brașov, condusă de maestrul Traian Ichim. Amfitrionii serii vor fi Simona Manole și Lorand Cristian. Evenimentul va fi transmis online pe canalul de Youtube și pe pagina oficială de Facebook a Operei brașovene.

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.