Main menu

header

810 32 1de Andrei Dicu şi Daniel Şuta

Munţii planetei ascund comori nebănuite, care poartă într-însele istoria lumii, dar şi o mulţime de bogăţii de o valoare materială inestimabilă. În apropierea oraşului Mezmay, din Munţii Caucaz, săpăturile arheologice, începute încă din 2005, au scos la iveală o necropolă care ascundea un adevărat tezaur...

Obiecte vechi de peste 2.000 de ani

Arheologii ruşi au avut parte de o surpriză plăcută. În Munţii Caucaz, care se întind la graniţa dintre Europa şi Asia, la o altitudine de peste 5.000 de metri, a fost descoperit mormântul unui războinic îngropat cu o sumedenie de bijuterii de aur, cu o armură din zale și mai multe arme, printre care o sabie din fier, lungă de un metru. Încă un argument care stă mărturie că misteriosul războinic - deşi a fost îngropat într-un cimitir comun, alături de alţi băştinaşi - a fost un personaj cu rang mare, probabil şeful unui trib, a fost oferit de faptul că, alături de mormânt, săpăturile au scos la iveală şi alte obiecte valoroase, vechi de peste 2.000 de ani, printre care și două căști din bronz cu decorațiuni în relief, precum și rămășițele unor animale: mai mulţi cai, o vacă și craniul unui mistreț sălbatic. Oasele animalelor și obiectele din ceramică sugerează faptul că la înmormântarea acestui războinic s-ar fi organizat un ospăț funerar sau, mai mult, că în onoarea sa au fost sacrificate mai multe animale, aşa cum se obişnuia în Antichitate, din Egipt până în nordul îndepărtat al Europei. Surprinzător, cadavrul este relativ bine păstrat, graţie faptului că în Munţii Caucaz clima este foarte rece, cu puţine ploi şi ninsori. Totuşi, arheologii şi istoricii care au cercetat ulterior mormântul nu au izbutit să-l identifice pe războinicul cu pricina, din cauza lipsei dovezilor scrise. Mormântul adăpostea peste 12 artefacte din aur, între care cel mai spectaculos este o broșă, cu lungimea de 5,8 centimetri şi cu lăţimea de 4,8 centimetri şi cu decorațiuni foarte detaliate. În plus, arheologii au mai găsit un tip de podoabe din aur pentru săbii, unice în regiune.

Vânătorii profesionişti de comori au ajuns primii

Din întâmplare, cimitirul aflat în acest sit fusese descoperit în anul 2004, de un grup de vânători de comori, şi abia atunci arheologilor le-a venit ideea organizării unei expediţii, care a început un an mai târziu. Pe baza artefactelor găsite, istoricii au ajuns la concluzia că războinicul ar fi fost înmormântat acum aproximativ 2.200 de ani. Se pare că populația care a folosit necropola respectivă a fost influențată de cultura greacă, dar și-a păstrat propriul stil de viață. Potrivit Valentinei Mordvintseva, cercetător la Institutul de Arheologie al Academiei Naţionale din Ucraina, „dovezile materiale arată că băştinaşii erau foarte mândri de ei și că și-au păstrat cultura timp de mai multe secole. Şi arta prelucrării aurului a făcut parte din această cultură. Zona în care a fost descoperit mormântul este foarte mare și insuficient excavată pentru a ajunge la mai multe concluzii edificatoare”.

12 artefacte şi alte obiecte de o valoare inestimabilă au fost găsite lângă trupul războinicului

Andrei Belinksi: „Acelaşi plan arhitectural ca la Stonehenge“

Această descoperire nu este unică şi, din acest motiv, savanţii ruşi vorbesc deja despre un „nou Stonehenge, în Caucaz”. Andrei Belinski, şeful unei expediţii ruso-germane care a efectuat o mulţime de săpături în ultimii cinci ani, a declarat pentru AFP: „Am descoperit o civilizaţie datând din secolele XVI-XIV î.Hr., în munţii de la sud de Kislovodsk (n.r. - oraş rus din Caucazul de Nord). Fundaţiile de piatră din aproape 200 de situri, unele înalte de un metru, sunt vizibil construite conform aceluiaşi plan arhitectural ca la Stonehenge, cu o curte ovală în mijloc şi legate prin drumuri”.