Main menu

header

809 2 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

Învățătorul Pál Haszmann s-a născut în anul 1902 în comuna Comandău (Covasna) și a educat cu credinţă şi devotament generaţii de elevi în diferite localităţi din vechiul „comitat” interbelic Trei Scaune, acum județul Covasna. Din anul 1934 s-a stabilit în satul Cernat, unde şi-a întemeiat familia şi a trăit până la moarte (1977). Acolo, la Cernat, localitate situată în vestul bazinului Târgu Secuiesc, pe cursul superior al râului Cernat, la o altitudine de 565 m, pe DN11, Brașov - Târgu Secuiesc - Onești, Pál Haszmann a avut inițiativa să recondiționeze conacul Domokoș Gyula și să adune, începând cu anul 1937, obiecte tradiționale din zonă. Pe care le-a adăugat moștenirii de suflet și istorie lăsată de bunica sa.

8.000 de amintiri de la oamenii pe care i-a învățat carte

Datorită aprecierii de care s-a bucurat în localităţile unde a învățat pe copii să citească și să scrie, oamenii i-au donat cu multă dragoste „piese” vechi, valoroase, prin care Pál Haszmann şi-a îmbogăţit continuu colecţia. Care a ajuns la peste 8.000 de piese. Și pe care a oferit-o Muzeului Naţional Secuiesc, în vederea deschiderii unei secţii externe. În actul de donaţie şi de fondare a secţiei, Pál Haszmann şi soţia sa, Ida Cseh (1909-2003), au stipulat o clauză cu privire la indivizibilitatea şi păstrarea colecţiei la Cernat, precizând faptul că aceasta va continua să fie de sine stătătoare, neputându-se contopi cu alte colecţii, respectiv faptul că se va afla în continuare în custodia membrilor familiei şi a urmaşilor acestora.

Vestigii istorice de la documente și timbre la utilaje agricole

Muzeul etnografic „Pál Haszmann” din conacul Domokoș Gyula de la Cernat şi-a deschis porţile la 25 februarie 1973. Datorită orizontului larg al lui Pál Haszmann, colecția sa cuprinde vestigii cu caracter istoric (piese arheologice, numismatice, documente), etnografic (obiecte legate de ocupaţiile tradiţionale, port popular, mobilier pictat, ţesături şi broderii tradiţionale, ceramică de factură populară, obiecte de sticlărie), bibliofil (tipărituri, carte veche, fotografii) şi filatelic (timbre rare și valoroase mai ales prin „vârsta” lor).

Cele mai atractive exponate ale Muzeului „Pál Haszmann“ sunt utilajele agricole, cele mai vechi „venind” din secolul al XVII-lea, unele dintre acestea fiind perfect funcționale și astăzi. Este cea mai mare colecţie de aceat tip din Transilvania