Main menu

header

809 30 1de Irina Ţolea şi Daniel Şuta

Devenit spațiu unic de manifestare artistică, mediul online dezvăluie noi oportunități de conectare a publicului la actualitatea culturală. Premiere, reprezentații celebre, cu distribuții sonore și montări impresionante și inițiative inedite își fac loc în generosul spațiu virtual, căutând să întrețină legătura cu publicul. Revista „Taifasuri” vă prezintă câteva dintre evenimentele ce marchează agenda culturală a săptămânii.

„Inimioară cu dor mult”, primul concert folcloric online, de Ziua Națională a României

Ziua Națională a României poate fi sărbătorită în atmosfera tradițională de românii din toate colțurile țării dar și de peste graniță, cu prilejul primului concert de muzică populară online. La 1 decembrie, de la ora 19:00, îndrăgitul cuplu de artiști populari, solista Lavinia Goste și violonistul și dirijorul Marius Zorilă, îi invită pe toți cei care simt românește la concertul intitulat „Inimioară cu dor mult”, un eveniment care promite folclor autentic, costume tradiționale, versuri străvechi transpuse pe un sound actual, într-o seară în care folclorul românesc va fi celebrat la rang de artă. Soliștii vor fi acompaniați de cel mai tânăr ansamblu din România, Orchestra Națională Valahia. În program sunt incluse piese autentice, din toate zonele etnofolclorice, într-o interpretare de excepție. Concertul poate fi urmărit pe platforma VStage, biletele fiind accesibile online la prețul de 25 de lei.

Marcel Iureș și Ioan Isaiu în „Furtuna”, la Teatrul Național din Cluj

809 30 2Întâlniri inedite cu creațiile autorilor clasici sunt rezervate în această săptămână în programul online propus de Teatrul Național din Cluj. La 26 noiembrie este difuzat spectacolul „Romeo și Julieta”, de W. Shakespeare, în regia lui Tudor Lucanu. Drama romantică este transpusă în zilele noastre și îi are ca principali protagoniști pe Sânziana Tarța și Matei Rotaru. O montare originală a spectacolului „Furtuna”, semnată de Gabor Tompa, este prezentată la 28 noiembrie. Experiența profundă trăită în exil de magicianul Prospero, interpretat ireproșabil de Marcel Iureș, este reflectată într-o viziune modernă, cu o scenografie ofertantă, proiecții video și o coloană sonoră deosebită. Protagoniști de excepție, între care îi amintim pe: Ioan Isaiu, Anca Hanu, Cătălin Herlo, Cristian Grosu și Sânziana Tarța, dau viață textului lui Shakespeare, îmbinând inspirat momentele de romantism, aventură și magie. De asemenea, la 29 noiembrie, vă puteți întâlni în online cu una dintre cele mai controversate creații ale lui Dostoievski, „Demonii. Spovedania lui Stavroghin”, un spectacol provocator, care dezvăluie nebănuitele legături ale maleficului cu slăbiciunea umană. Toate reprezentațiile încep la ora 19:00 și sunt disponibile pe pagina de Facebook și site-ul teatrului (www.teatrulnationalcluj.ro) în baza achiziționării unui bilet în valoare de 30 de lei.

„Doi morți vii”, premieră la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe

Perioada de izolare nu întrerupe stagiunea Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, tânăra echipă a instituției prezentându-și spectacolele de succes în online. La 29 noiembrie, de la ora 19:00, puteți viziona, în premieră, în regim live streaming, comedia „Doi morți vii”, de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija. Textul îl are în centrul acțiunii pe Ghiftui, un proprietar bogat, celibatar convins, care dispare misterios exact când decide să se însoare. Răsturnările de situație se țin lanț stârnind o serie de situații comice, personajele alimentând starea de haos și de tensiune până la finalul neașteptat al istoriei. Deși a fost scrisă în urmă cu două secole farsa ilustrează cu mult umor caracteristici ce rămân actuale în societatea românească, lipsa de scrupule, parvenirea și ipocrizia fiind doar câteva dintre acestea. Spectacolul poate fi vizionat pe platforma Vstage în urma achiziționării unui bilet în valoare de 18 lei.

„Un playboy de peste deal”, magie irlandeză la Teatrul Municipal din Suceava

809 30 3Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava își continuă stagiunea online și propune publicului în acest weekend două producții inedite, la limita dintre realitate și fantastic. Astfel, la 27 noiembrie, puteți viziona spectacolul „Fernando Krapp mi-a scris această scrisoare”, o adaptare după Miguel de Unamuno. Regizorul Alexander Hausvater îmbină arta dramatică, poezia, muzica, dansul flamenco și proiecțiile video, într-o poveste cu nuanțe psihologice care surprinde dragostea din mai multe perspective. De asemenea, la 29 noiembrie, scena suceveană prezintă piesa „Un playboy de peste deal”, o adaptare după J.M. Synge. Elementul mistic, specific poveștilor irlandeze, este intens exploatat în montarea regizoarei Antonella Cornici, care adaugă muzica și dansurile tradiționale pentru a ilustra o poveste fantastică petrecută în Ballyliford, un ținut magic la marginea Irlandei. Spectacolele încep de la ora 19:00 și pot fi vizionate, până la ora 23:00, pe platforma BLT.ro. Prețul pentru un bilet este de 20 de lei.

Muzeu virtual dedicat rock-ului românesc

În premieră națională a fost lansat Muzeul Rock din România. Istoria muzicii rock autohtone este disponibilă acum sub forma unei arhive în format digital, dedicată genurilor rock, pop și folk din România. Arhiva Muzeul Rock este o inițiativă a platformei Post Modernism Museum și a istoricului muzical Doru Ionescu și se poate accesa gratuit pe internet (www.postmodernism.ro). Aici iubitorii genului pot descoperi fotografii și povești inedite din cariera vedetelor autohtone, instrumente celebre, colecții de afișe, scrisori și documente, vinil-uri, articole vestimentare dar și secțiuni speciale precum: Trupe rock feminine în România, Cenaclul Flacăra, Club A ori Rockul Carantinei. Detalii din existența celor care au scris istorie în rock și multe surprize audio și video se regăsesc acum într-un format digital bilingv (română și engleză), având inclusiv obiecte de colecție scanate 360 și cu memorabilia accesibilizate pentru nevăzători.

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.