Main menu

header

808 28 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Există nenumărați oameni pasionați de a bate târgurile, străzile și piețele în căutare de chilipiruri cu preț modic. Pe de altă parte, există și câțiva norocoși care, după ce au dat sume de nimic pe unele obiecte ce păreau fără valoare, s-au trezit că acestea reprezentau adevărate comori.

Colier Alexander Calder

808 28 2Sculptor de calibru al secolului XX, Alexander Calder a creat lucrări de instalație care sunt prezente în muzee și galerii din toată lumea și au o valoare pe măsură. Pe lângă picturi, lucrări imprimate și alte multiple forme de exprimare artistică, plasticianul a lucrat și bijuterii - inele, lănțișoare, cercei, de regulă din metal. Imaginate pe post de cadouri pentru apropiați, aceste obiecte poartă, totuși, semnătura unui mare artist, iar destinatarii au fost personalități ca Peggy Guggenheim sau Georgia O’Keefe. Dar nu numai. După ce Norma Ifill a cumpărat dintr-o piață din Brooklyn un colier de 15 dolari, s-a descoperit că era o lucrare a lui Calder care ulterior a fost vândută la licitație cu peste 267.000 de dolari.

Vasul chinezesc milenar

808 28 3Mulți cumpărători optează pentru vase și boluri care le atrag privirea atunci când merg în piețe și târguri. Doi soți au dat, într-o zi, trei dolari pe un mic vas chinezesc de culoare albă, care li s-a părut foarte drăguț. Mai târziu, din pură curiozitate și pentru că erau să-l facă bucăți de câteva ori, s-au interesat de valoarea bolului „made in China” și astfel s-a descoperit că era o lucrare rară, din vremea Dinastiei Song, piesă de ceramică milenară, dintr-o perioadă celebră. Și foarte prețuită, din moment ce micul vas de trei dolari licitat de Casa Sotheby’s le-a dus în final proprietarilor 2,225 de milioane de dolari.

Declarația de Independență

Unul dintre cele mai emblematice documente ale omenirii, Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii, a avut mai multe copii, dar nu toate s-au adunat în muzee, sub pază, în conformitate cu importanța lor. Astfel, în anul 1989, o veche pictură era vândută cu patru dolari într-un târg de vechituri. Ajuns acasă, proprietarul a dorit să schimbe rama deteriorată și din interior a căzut o hârtie care era chiar una dintre cele 24 de copii ale Declarației de Independență. Aflat într-o stare excepțională, documentul a fost dus imediat la o casă de licitații, unde s-a stabilit că era un act de mare valoare. Această evaluare a fost confirmată de prețul final de vânzare: 2,42 de milioane de dolari.

Tablou de John Constable

808 28 4Într-o zi, un britanic a cumpărat cu 30 de lire sterline o cutie cu tot felul de obiecte, dintr-un târg volant. A trecut ceva vreme până să decidă să-i dăruiască fiului său, Robert, micul tablou cât o carte poștală, încadrat într-o ramă foarte mare, care nu avea nimic deosebit în afară de o semnătură aproape ilizibilă undeva, într-un colț. Decis, totuși să afle cât valorează, proprietarul s-a adresat inițial televiziunii, apoi specialiștilor, cărora le-a luat un an pentru autentificarea lucrării, apoi i-au dat omului șocul vieții sale: pictura era un John Constable original, unul dintre cei mai prețuiți pictori britanici. Cu o astfel de „etichetă” prestigioasă, micuțul tablou a fost evaluat imediat la 250.000 de lire sterline.

Un diamant de 26 de carate

808 28 5O simplă vânzare de vechituri din portbagajul unei maşini a unui proprietar scăpătat i-a schimbat viața unuia dintre cumpărătorii care au luat câte ceva de acolo. Atunci când amatorul de chilipiruri a zărit în maldărul de obiecte vechi un inel cu o piatră foarte mare, nu i-ar fi trecut prin cap decât că este un fals cu pretenții, drept pentru care l-a achiziționat cu doar 13 dolari, ca să se potrivească unei costumații de carnaval local. Proprietara a purtat inelul impozant în răstimpuri, de-a lungul a trei decenii, fără să-și imagineze că ar valora ceva, dar într-o zi a avut curiozitatea să-l evalueze și așa s-a descoperit că era o piesă extrem de prețioasă, de secol XIX, un diamant care avea peste 26 de carate și valora 850.000 de dolari. Între timp, celebra piatră a primit și numele de „inelul Tanner”.

Scandalul schiței semnate de Andy Warhol

Andy Fields a dus acasă cinci picturi cumpărate din târg, pe care dăduse cinci dolari. A hotărât să le schimbe ramele și așa a descoperit că în interiorul uneia dintre lucrări se afla o alta, o schiță care i-a dat proprietarului ideea că ar putea fi semnată de Andy Warhol, realizată pe vremea când artistul avea doar 11 ani, dar care dădea primele semne din reperele care mai târziu aveau să-l singularizeze pe faimosul artist. Fields nu a dorit să vândă lucrarea, dar aceasta a fost estimată din start la valoarea de 2 milioane de dolari. Pe de altă parte, fratele lui Warhol, John Warhola, a susținut până în ziua morții că lucrarea cumpărată din târgul de vechituri era un fals. Doar că în anul 2012, Fields a expus schița realizată pe o simplă foaie de hârtie și nimeni nu a mai afirmat de atunci că nu ar fi autentică.

Oul Fabergé

33 de milioane de dolari lua proprietarul unui ou Fabergé pe ceea ce cumpărase în târg și aproape topise. În căutare de resturi de metale prețioase pe care să le poată comercializa, amatorul de chilipiruri a văzut într-o zi un ou în formă de bijuterie, foarte strălucitor și elaborate, care sigur avea ceva aur în el. Într-adevăr, piesa era un faimos ou Fabergé, care s-a dovedit a fi fost un cadou pentru împărăteasa Maria Feodorovna, datat 1887 și dispărut mult timp, după ce în anii 1960 fusese achiziționat la o licitație, cu 2.000 de dolari.

Lucrarea „Peisaj de pe malul Senei“, semnată de celebrul impresionist francez Renoir, a fost cumpărată la un moment dat dintr-o piață, cu 7 dolari

Picturile lui Martin Johnson Heade

Ca să acopere o gaură inestetică în peretele de acasă, un bărbat din Wisconsin s-a gândit că e mai comod să cumpere o pictură modestă decât să facă reparații. Așa că a dat câțiva dolari pe o lucrare găsită în târg și nu s-a mai gândit la episod decât în ziua în care, jucând un joc pe calculator, a zărit o lucrare asemănătoare și s-a gândit să contacteze muzeul local, pentru o evaluare. Pictura semnată de Martin Johnson Heade a fost vândută ulterior cu 1,25 de milioane de dolari. Interesant este faptul că alte două episoade similare sunt legate de numele celebrului pictor american: un cetățean care a luat o lucrare din piață contra a 29 de dolari a obținut după aceea 882.500 de dolari, iar un alt amator de chilipiruri a dat 100 de dolari pe două picturi cu aceeași semnătură și s-a trezit că valorau 937.500 de dolari.