Main menu

header

807 2 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

Pe dealul Filaret din București, în apropierea Parcului Carol I, pe Aleea Suter poate fi admirat, vizitat și... încercat cel mai luxos hotel din România, într-una dintre cele mai frumoase clădiri din Capitală. De fapt un adevărat palat.

Arhitectul îndrăgostit de o... colină!

Care palat a fost construit de arhitectul elveţian Adolf Suter la începutul secolului trecut, între 1902 și 1906. Venise la București chemat de Regele Carol I pentru a asana mlaștina de la poalele dealului Filaret, pe care a transformat-o în parcul care poartă și azi numele regelui amintit. În timpul lucrărilor, Suter se îndrăgostește. Nu de vreo frumoasă româncuță, ci de... colina cu vie de lângă parc! Pe care o cumpără și construiește acolo un mic palat. În „vârful” Bucureștilor, locul fiind considerat cel mai înalt punct natural din Capitală. În 1940, palatul a fost cumpărat de un bancher grec pentru amanta sa de origine franceză. Obrazul subțire cu cheltuială se... menține, nu? După naţionalizarea din 1947, puterea poporului l-a transformat în sediu PCR, unde, o scurtă perioadă de timp a funcționat centrul de coordonare a operaţiunilor locale a KGB-ului. A mai fost apoi şi sediu ICRAL. După 1990 a fost revendicat și câștigat în instanță de urmașii ultimilor proprietari dinainte de ’47.

Candelabru de Murano cât... patru etaje!

În 2003 clădirea a fost cumpărată de omul de afaceri Adrian Petre cu numai 350.000 de euro, dar a băgat nu mai puțin de 6 milioane de euro într-o megarestaurare care a durat patru ani. Arhitecți și designeri de top din România, Italia, Germania și Austria au muncit să ridice locația la strălucirea începuturilor. S-au folosit materiale de cea mai bună calitate: stucaturi învelite în foiță de aur, tapet de mătase, piatră naturală de Turda, mobilier din lemn de cireș, trandafir și stejar, candelabre din cristale Swarovski, Bohemia, Murano și Strass. „Piesa” de rezistență este un candelabru de Murano de... patru etaje! Adică 14 metri, 2 tone, cu 2.000 de cristale masive. Lucrarea a primit premiul pentru „Cel mai bun proiect de restaurare şi design interior din 2007” din partea Uniunii Arhitecţilor din România.

Trecut printr-o insolvenţă, o licitaţie şi o altă renovare interioară făcută de noul proprietar, omul de afaceri timişorean Vasile Albulescu, Palatul Suter a fost inclus în topul hotelurilor de lux elaborat de revista americană „Condé Nast Traveler“