Main menu

header

807 23 1de Simona Soare Ghișea şi Daniel Alexandrescu

Cum ar fi ca în plină pandemie să-ți muți biroul în junglă sau pe o insulă pustie? Sună interesant? Ei bine, lucrul la distanță pentru câteva săptămâni sau luni dintr-o destinație de vacanță este deja celebru în Asia. Ziua de muncă este de doar patru ore, iar cheltuielile sunt suportate de angajator, guvernele oferind, de asemenea, reduceri. Recent, fenomenul a devenit popular în Japonia după ce secretarul șefului de cabinet, Yoshihide Suga, l-a abordat într-o ședință cu privire la strategia de turism, ca o modalitate de revigorare a sectorului puternic lovit de coronavirus.

Guvernul nipon recomandă birourile satelit

Autoritățile japoneze încurajează populația și companiile, încă din vară, să se folosească de programul „Go To Travel”, acordând vouchere. Guvernul a anunțat și sprijin financiar pentru hotelurile din stațiunile tradiționale care erau în urmă cu tehnologia. Intenția autorităților nipone este de a ajuta cât mai multe companii să folosească birourile satelit din stațiuni, pe tot parcursul anului. Sunt și companii care oferă angajaților șase zile de workation. Corporațiile care nu și-au dezvoltat încă propriile programe au fost în contact cu unele dintre cele mai mari firme de turism din Japonia, pentru a crea proiecte pentru personalul lor. Acestea au înființat un departament de servicii pentru soluții de resurse umane, care lucrează cu firmele pentru a crea planuri de lucru pentru angajații lor.

În India, angajații se plimbă prin junglă

Și companiile de turism din India au început de curând să fie interesate de acest tip de călătorie, mai mulți reprezentanți din domeniu declarând că poate deveni un model permanent de călătorie în viitor, deoarece oferă un echilibru între viața privată și cea profesională. Proprietățile au facilități, precum camere și spații de lucru special amenajate și conexiune la internet de mare viteză. India a adoptat trendul de a călători în destinații exotice, dar în interiorul țării. Angajații indieni sunt invitați la plimbări prin junglă, pe râu, la focuri de tabără, nopți de film și diverse jocuri care să-i binedispună. În Caraibe, una dintre cele mai exotice destinații este Aruba, unde programul „One Happy Workation” presupune tarife speciale la hoteluri, internet gratuit și opțiuni all-inclusive. Programul este destinat în mod special cetățenilor americani, cu o ședere de maximum 90 de zile.

Bahamas: întâlnire cu porcii înotători și rechinii

Țara insulară Bahamas a lansat de curând un program workation, cu durata de un an. Costul pentru a avea acces la programul Bahamas Extended Access Travel Stay este de 1.025 de dolari americani pentru angajați și de 525 de dolari americani pentru studenți, acesta incluzând cererea și taxa de permis. Vizitatorii nu numai că sunt încurajați să se bucure de plajele cu nisip alb, de apele de un albastru feeric și de bucătăria delicioasă și variată, dar programul este și o oportunitate de a explora cultura insulară. Turiștii sunt invitați să își facă noi prieteni, precum porcii înotători, iguanele și rechinii din districtul Exuma sau flamingo-urile din Insula Inagua. Drumețiile către vârful Muntelui Alvernia din Insula Catului, care este cel mai înalt punct din Bahamas, sau scufundările prin epava din Insula Bimini sunt alte atracții pentru doritorii de workation.

Hotelurile oferă afterschool, în Mexic

Mai multe hoteluri din Mexic încurajează turiștii să rămână mai mult timp cu pachete speciale și facilități de afterschool pentru copiii angajaților. De exemplu, St. Regis Punta Mita a introdus conceptul de workation, facilitând călătorilor care lucrează acum la distanță să călătorească și să stea mai mult, fără a-și compromite cariera sau educația copiilor. Programul include birouri complet echipate, meniuri personalizate pentru cei mai pretențioși și activități afterschool. Un alt hotel, Four Seasons Resort Punta Mita și-a lansat programul „Cunoștințe pentru toate anotimpurile”, care a fost creat pentru a face învățarea și lucrul la distanță convenabile pentru copii și părinți. Acesta oferă o linie de asistență tehnică și un program de studiu, precum și cursuri de sport, artă, cultură și istorie. Colibele de lângă piscină și plajă au fost transformate în spații de lucru private dotate cu internet, un monitor TV, un încărcător portabil și gustări energizante pentru fiecare client.

Liber la muncă în roata de distracție

807 23 2Și parcurile naționale din Japonia au îmbunătățit accesul la internet și au adoptat strategii de promovare, pentru a atrage clienții. Facilitățile de cazare și terenurile de camping din parcurile naționale au modernizat punctele de acces Wi-Fi cu sprijin financiar din partea Ministerului Mediului. De pildă, Parcul Yomiuriland din Tokyo a început să ofere un pachet ce le permite persoanelor care lucrează de pe un laptop să facă acest lucru lângă o piscină sau chiar pe o roată din parcul de distracție. Pentru doar 18 dolari pe zi, pachetul include un birou complet. Datorită dezvoltării tehnologice, din ce în ce mai mulți tineri preferă astfel de parcuri. Ei își câștigă existența folosindu-se de laptop, în timp ce se bucură de viață într-un mod nomad, lucrând la distanță, inspirându-se de la oameni noi și fiind mai productivi.

Se simt vinovați dacă își iau concediu

Unul dintre efectele benefice ale fenomenului workation este că îi ajută pe japonezi să-și învingă vinovăția de a-și lua tot concediul anual. Potrivit unui raport al companiei de turism Expedia, 60% dintre angajații japonezi au spus că s-au simțit vinovați când erau nevoiți să-și ia indemnizația de vacanță, iar 20% au declarat că își verifică în mod constant e-mailurile de serviciu, chiar și când sunt pe punctul de a pleca în vacanță. În comparație, 31% dintre cetățeni din Hong Kong au declarat că se simt vinovați pentru concediu, cifra scăzând la doar 19% în rândul italienilor. Mulți japonezi susțin că se simt inconfortabil când își iau liber, deoarece acest lucru înseamnă că alți colegi de-ai lor trebuie să îndeplinească sarcinile de serviciu și își fac griji că pot părea neloiali față de companie. Astfel, un angajat japonez ajunge să își ia doar 50% din concediul anual. Aceasta este cea mai scăzută cifră dintre cele 30 de țări ce au luat parte la sondaj. Angajații din Hong Kong și Germania își iau 100% din concediile lor anuale. Conform sondajului, ei sunt urmați de britanici cu 96% și de singaporezi cu 93%.

Aproximativ 4,2 milioane de japonezi s-au folosit de workation timp de trei săptămâni, în vârful sezonului de vacanță din august

Europenii rămân conservatori

Conceptul de workation ar produce o relaxare în ceea ce privește piața de birouri din Europa, foarte solicitată înaintea declanșării pandemiei de coronavirus. Procesul de a călători în timp ce muncești este discutabil însă la scară mai largă, în termeni de productivitate și rentabilitate. Mulți specialiști în recrutare consideră că un program de doar patru ore de lucru pe zi este avantajos numai în condițiile unei productivități foarte ridicate a angajaților. În plus, rentabilitatea programului workation este pusă sub semnul întrebării în anumite situații. Astfel, dacă un angajat din Bulgaria sau România, spre exemplu, ar fi relocat într-o țară cu un nivel de viață mult mai scump, precum Elveția sau Franța, costurile nu s-ar justifica. Nu același lucru putem spune despre costurile unui angajator din Marea Britanie care vor fi mult mai mici dacă patronul și-ar trimite angajatul să lucreze din India. Pentru români, conceptul de workation rămâne doar un vis frumos, autoritățile și companiile nefiind interesate să ofere o astfel de facilitate angajaților.