Main menu

header

807 30 1de Irina Ţolea şi Daniel Şuta

În încercarea de a depăși provocările perioadei dure pe care o traversăm, artiștii continuă să-și respecte publicul și menirea, adaptând din mers fiecare act artistic pentru domeniul online. De la teatrul clasic, la concertele rock, concerte de muzică clasică ori reprezentații lirice, toate genurile pot fi accesibile, înregistrate ori live, pe calea internetului. În continuare vă prezentăm câteva dintre propunerile agendei culturale ale săptămânii.

Chirița se „dezlănțuie” în online, la Teatrul Național din Cluj

Stagiunea online a Teatrului Național din Cluj propune publicului în această săptămână patru dintre producțiile de succes. La 12 noiembrie, puteți viziona spectacolul „În oglindă”, un proiect de teatru-film creat special și exclusiv pentru mediul online după textul dramaturgului Radu F. Alexandru. La 13 noiembrie este difuzat spectacolul „12 oameni furioși”, de Reginald Rose, o poveste plină de tensiune și suspans ce prezintă frământările și conflictele născute între cei 12 jurați chemați să decidă condamnarea la moarte a unui criminal. O adevărată explozie de culoare, ritm și energie se pregătește pentru data de14 noiembrie, când este programat musicalul „Chiritza în concert”, o montare spectaculoasă semnată de Ada Milea. Plecând din mica burghezie a secolulului al XIX-lea, Chirița, interpretată cu multă vervă de Anca Hanu, se manifestă confortabil și în societatea contemporană definită de lipsa de cultură, imoralitate și parvenire. Toate spectacolele încep la ora 19:00 și sunt disponibile pe pagina de Facebook și site-ul teatrului (www.teatrulnationalcluj.ro) în baza achiziționării unui bilet de pe platforma Eventim.

„Sânge vienez”, seară magică în pași de vals la Opera din Brașov

807 30 2În aceste momente dificile şi tensionate, Opera din Brașov rămâne alături de iubitorii genului liric și difuzează online cele mai îndrăgite producții din repertoriu. Astfel, la 15 noiembrie, de la ora 18:30, puteți viziona gratuit, atât pe canalul de YouTube, cât și pe pagina oficială de Facebook a instituţiei, o versiune adaptată a spectacolului „Sânge vienez”, de Johann Strauss - fiul. Povestea pe acorduri de vals prilejuiește spectatorului o călătorie în timp spre strălucitoarea atmosferă vieneză a secolului al XIX-lea, din care nu lipsesc intrigile de salon, infidelitățile buclucașe și farsele. Între protagoniști îi puteți revedea pe Anda Pop, Nicoleta Chirilă, Andromeda Nemeș, Cristina Roșu, Mihai Irimia, Mugurel Oancea, Marian Rește, Ștefan Schuller și Dan Ionescu, alături de Corul, Baletul și Orchestra Operei brașovene, condusă de la pupitru de maestrul Mircea Holiartoc.

Metallica, concert caritabil transmis live în întreaga lume

807 30 3Cunoscuta trupă Metallica va susține în acest week-end un concert live, transmis online în întreaga lume. Evenimentul „Helping Hands Concert” va fi transmis la 14 noiembrie, de la ora 14:00, în România putând fi urmărit la 15 noiembrie, de la miezul nopții. Concertul face parte din seria de acțiuni caritabile pe care trupa metal le derulează prin Fundația All Within My Hands, fondată acum trei ani. Publicul are la dispoziție patru categorii de bilete, cu prețuri între 15 și 95 de dolari, accesibile pe site-ul formației (www.metallica.com). Platforma care va găzdui show-ul este www.nugs.tv, unde vă puteți face cont gratuit. Concertul va dura aproximativ două ore, iar cei care nu pot viziona live evenimentul o pot face în 48 de ore după începerea acestuia. Celebra trupă a făcut numeroase acte umanitare în întreaga lume, inclusiv în România, susținând proiectele Asociației „Dăruiește Viață”. Anul acesta fundația patronată de Metallica a donat 645.000 de dolari pentru susținerea celor afectați de COVID-19. În aproape 40 de ani de existență Metallica s-a impus ca una dintre cele mai bine cotate trupe heavy metal, având în palmares nouă premii Grammy și peste 125 de milioane de albume vândute în întreaga lume.

„Macbeth”, oferit gratuit de Opera Națională din Cluj

807 30 4Sub motto-ul stămacasă#muzicaestepretutindeni, Opera Națională din Cluj anunță continuarea întâlnirilor lirice prin transmiterea reprezentațiilor din această stagiune, gratuit pe site-ul www.operacluj.ro. Astfel, la 13 noiembrie, de la ora 19:00, puteți urmări serata lirică „Cei doi ochi albaștri”, cuprinzând o selecție de lieduri de Gustav Mahler, în interpretarea mezzosopranei Andrada Ioana Roșu Vaida, acompaniată la pian de Adelina Sabău. De asemenea, la 15 noiembrie, de la ora 19:00, este programat spectacolul „Macbeth”, după tragedia omonimă de W. Shakespeare. Intriga dominată de crimele săvârșite pentru păstrarea tronului Scoției, intens comprimată în ariile lui Verdi, prinde viață cu ajutorul soliștilor: Sebastian Cătană, Ana Lucrecia Garcia, Hector Lopez, Eusebiu Huțan, Ștefania Barz, Samuel Barani și Alina Negru, acompaniați de Corul şi Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, condusă de David Crescenzi.

„Văzduh”, în premieră pe Scena Digitală a Naționalului sibian

În fiecare seară de miercuri, joi și vineri, actorii Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu vin în casele publicului pentru a oferi daruri teatrale. În cadrul proiectului „Actori.SB.Online - Daruri teatrale”, artiștii sibieni prezintă online povești pentru copii mici și mari, recitaluri de poezie, momente umoristice sau monologuri din producțiile stagiunii. Spectacolele sunt disponibile gratuit (ora 21:00 - secția Română și ora 21:30 - secția Germană) pe pagina de Facebook și canalul de YouTube ale instituției. De asemenea, la 14 noiembrie, pe platforma Scena Digitală a Naționalului sibian puteți urmări în premieră online spectacolul „Văzduh”, un performance muzical inedit susținut de artiștii Marin Grigore și Vlad Robaș. Prețul unui bilet este de 30 de lei, acesta fiind disponibil în rețeaua Eventbook.

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.