Main menu

header

807 32 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Gândacii de Madagascar cu implanturi cibernetice vor ajunge în locuri în care alte dispozitive nu au acces și vor face prin casele oamenilor lucruri care le sunt dificile altor sisteme robotice de uz casnic. Invenția cercetătorilor japonezi vine să completeze o linie de insecte cyborg care își găsesc utilizări tot mai diverse și mai importante.

Calmbot poate muta lucruri de colo-colo

O echipă de experți de la Universitatea din Tsukuba, Japonia, a modificat gândaci de Madagascar, implantându-le dispozitive care îi pot transforma în „ajutoare” prin casă. Astfel, așa-numiții calmbot, care au „la purtător” electrozi, o antenă și o baterie, toate încărcate în spinare, plus un sistem care poate fi un miniecran, pot transporta obiecte de colo-colo, pot desena diverse lucruri pe hârtie și vor putea fi chiar interfețe ale unor dispozitive audio, notează „Daily Mail”. Alegerea acestui anume gândac nu a fost întâmplătoare, insecta distingându-se prin rezistență, abilitatea de a se ascunde și viteza cu care se strecoară în cele mai dificile locuri.

Funcționare după modelul furnicilor lucrătoare

Modificat cu ajutorul unor elemente electronice sau prin lipirea acestora pe carcasa exterioară a insectei-gazdă, calmbot a fost testat pe pereți, pe podele, din perspectiva manevrabilității, a capacității de a căra sau de a muta obiecte, precum și de a se face nevăzut. „În viitorul apropiat, aceste insecte cyborg vor apărea ca de nicăieri, fără să le recunoaștem, își vor îndeplini micile sarcini și vor dispărea pe nesimțite, fără să deranjeze. Pentru a le determina funcționalitatea, am pornit de la principiile care fac să funcționeze un mușuroi de furnici lucrătoare”, detaliază experții care au creat aceste dispozitive „vii”. Un element avansat al noii realizări este acela că în momentul în care un exemplar „dă greș”, un altul îi ia locul imediat și duce sarcina la bun sfârșit, grație unui algoritm dedicat.

Depistează supraviețuitori sub dărâmături

Insectele modificate astfel încât să poată lucra în folosul oamenilor sunt o preocupare majoră a cercetătorilor în ultimul deceniu. Astfel, experții americani de la Universitatea Carolina de Nord anunțau că gândacii cyborg urmează să înlocuiască echipajele canine care în prezent funcționează ca detectoare de supraviețuitori sub dărâmăturile provocate de cutremure și vor putea fi mult mai eficienți în zonele de dezastre naturale cu victime omenești. Aceste insecte vor fi „utilate” cu telecomandă, cu microfoane tridirecționate și vor putea fi trimise acolo unde oamenii care le manevrează își doresc să ajungă pentru a detecta orice semne de viață și cel mai slab strigăt de ajutor. „Printre ruinele unei clădiri prăbușite, cel mai bun mijloc de a găsi supraviețuitori este sunetul”, explica la momentul testelor cu gândacii-cyborg specialistul Alper Bozkurt.

„Menţinerea sănătăţii animalelor vii augmentate mecanic poate prezenta probleme de realizare practică în lumea reală“ (Alper Bozkurt, Universitatea Carolina de Nord)

Detectori de explozibili

807 32 2Oamenii de ştiinţă finanţaţi de Marina Statelor Unite au declarat că au augmentat cu succes lăcustele şi le-au amplificat abilitatea de a simţi o gamă largă de mirosuri chimice, printre care şi cel de explozibil. Insectele au fost folosite ca să detecteze substanţe întrebuinţate frecvent de grupurile teroriste la confecţionarea bombelor şi a explozivelor militare de tip TNT sau RDX. Procedura a implicat o incizie minoră în capetele lăcustelor, care le permite acestora să continue să-şi mişte gura şi antenele. Savanţii de la Universitatea din Washington au introdus ulterior lăcustele în roboţi miniaturali, cu roţi, care pot fi poziţionaţi după dorinţă.